Medikal turizmde tekrar ziyaret etme niyetine etki eden faktörler: Bulanık-düzenleyici aracılık modeli yaklaşımları
Factors affecting revisit intention in medical tourism: Fuzzy-moderated mediation model approaches
- Tez No: 984390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN POTAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Medikal turizm, yaşam kalitesi, sosyal medya paylaşımı, tekrar ziyaret etme niyeti, medikal turizm endeksi, Medical tourism, quality of life, social media sharing, revisit intention, medical tourism index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Medikal turizmde bireylerin hizmet alırken ulaştığı yaşam kalitesi düzeyi, hizmetin nihai başarısını değerlendirmede temel göstergelerden birisidir. Günümüzde sosyal medya, hastaların deneyimlerini ve sağlık kurumlarına yönelik değerlendirmelerini şeffaf biçimde paylaştığı bir bilgi kaynağı olarak potansiyel hasta medikal turistlerin destinasyon seçimini ve tekrar ziyaret etme niyetini doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda araştırmada, Türkiye'ye medikal turizm kapsamında gelen uluslararası turistlerin Medikal Turizm Endeksi, sosyal medya bilgi paylaşımına verilen önem, yaşam kalitesi ve tekrar ziyaret etme niyetinin bulanık analiz ile etkileşimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini, 2024 yılı Ocak–Temmuz ayları arasında Türkiye'de sağlık hizmeti alan hasta medikal turistler oluşturmuştur. Veriler, etik kurul onayı sonrasında, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlarda, gönüllülük esasına dayanarak katılımcılardan İngilizce dilinde hazırlanan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. 423 hasta medikal turistin katılımı ile toplanan verilerin istatistiki analizleri gerçekleştirilmiştir. Nicel yöntemin kullanıldığı bu tez çalışmasında çalışmanın amacı doğrultusunda; Medikal Turizm Endeksi (MTI), Sosyal Medya Bilgi Paylaşımına Verilen Önem (ISMS), Yaşam Kalitesi (QoL) ve Tekrar Ziyaret Etme Niyeti (RIS) ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular sonucunda, Medikal turizm endeksinin tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisinde sosyal medya bilgi paylaşımına verilen önemin düzenleyici, yaşam kalitesinin ise aracılık rolü olduğu görülmüştür (p<0.01). Sonuç olarak, politika ve uygulama bakımından; medikal turizm stratejilerinin yalnızca tıbbi sonuçlara değil hastanın tedavi süresince yaşam kalitesini artırmaya odaklanması, hizmet kalitesiyle birlikte yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve sosyal medya etkileşimlerine odaklanarak medikal turizm algısının güçlendirilmesi yönünde iki eksenli bir strateji önerilmektedir. Çalışma, medikal turizm alanında bütüncül bir çerçeve sunarak Türkiye'nin medikal turizm politikalarına ve hizmet geliştirme süreçlerine önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In medical tourism, the quality of life (QoL) individuals attain during treatment is a key indicator of service effectiveness. Social media, functioning as a transparent platform where patients share experiences and evaluations of healthcare institutions, directly influences potential medical tourists' destination choices and revisit intentions. Accordingly, this study investigates the interactions among the Medical Tourism Index (MTI), the Importance of Social Media Information Sharing (ISMS), Quality of Life (QoL), and Revisit Intention (RIS) among international tourists receiving medical treatment in Turkey, using fuzzy analysis. The sample consisted of medical tourists who received healthcare services in Turkey between January and July 2024. Following ethical approval, data were collected voluntarily through an English-language questionnaire administered in Ministry of Health–authorized hospitals and intermediary organizations. Statistical analyses were conducted on responses from 423 medical tourists. In line with the study's aim, validated MTI, ISMS, QoL, and RIS scales were utilized. Findings revealed that ISMS significantly moderates the relationship between MTI and revisit intention, while QoL mediates this relationship (p < 0.01). Based on these results, a dual strategic approach is recommended: medical tourism policies should prioritize not only clinical outcomes but also improvements in patients' quality of life throughout treatment; additionally, destination perception should be strengthened by leveraging authentic, patient-centered social media engagement. By presenting an integrated analytical framework, the study is expected to contribute meaningfully to Turkey's medical tourism strategies and service development processes.