Kolorektal flat lezyonlarda hibrid endoskopik submukozal diseksiyonun etkinliği ve güvenilirliği: Tersiyer merkez deneyimi
- Tez No: 984410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH MURAT BUYRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanserler, Flat lezyon, Endoskopik submukozal diseksiyon (ESD), Hibrid ESD
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kolorektal kanser gelişiminde önemli prekürsörler arasında yer alan flat lezyonların endoskopik olarak tamamen çıkarılması, tedavi başarısı ve hastalığın önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, kolorektal flat lezyonların tedavisinde uygulanan Hibrid Endoskopik Submukozal Diseksiyon (H-ESD) yönteminin etkinlik ve güvenilirliğinin, konvansiyonel Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD) yöntemi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: 2022–2024 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda kolorektal flat lezyon nedeniyle endoskopik işlem uygulanmış 120 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar, uygulanan tekniklere göre H-ESD (n = 62) ve konvansiyonel ESD (n = 58) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, lezyonun anatomik lokalizasyonu, endoskopik morfoloji, histopatolojik tanı, işlem süresi, komplikasyonlar (perforasyon, kanama), rezeksiyon başarısı (en bloc ve tam rezeksiyon oranları), rezeksiyon sınır pozitifliği (lateral ve vertikal) ve hastanede yatış süreleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 63.9 ± 10.8 yıl olup, olguların %53.3'ü erkekti. İşlem süreleri karşılaştırıldığında, H-ESD grubunda prosedür süresi anlamlı derecede daha kısa bulundu (medyan: 6 [4–8] dakika) ve bu değer, ESD grubundaki işlem süresinden (medyan: 50 [29–65] dakika) belirgin şekilde düşüktü (p < 0.001).Tam rezeksiyon oranı ESD grubunda daha yüksek olmasına rağmen (%91.2 vs. %83.9), komplikasyon oranı H-ESD grubunda anlamlı olarak daha düşüktü. Anatomik lokalizasyon açısından değerlendirildiğinde, ESD grubunda lezyonların %43.9'unun rektumda yer aldığı, buna karşılık H-ESD grubunda daha çok çıkan kolon (%28.6), transvers kolon (%17.5) ve inen kolonda (%14.3) olduğu saptandı (p = 0.007). Hastanede yatış süresi açısından ise iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Hibrid ESD, işlem süresini önemli ölçüde kısaltırken komplikasyon oranlarını azaltmakta ve teknik uygulanabilirliği artırmaktadır. Özellikle geniş yüzeyli ve nonpolipoid kolorektal lezyonlarda, uygun olgularda H-ESD yöntemi, klasik ESD'ye etkili ve II güvenli bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Ancak tam rezeksiyon başarısı açısından ESD hâlâ altın standart olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Flat colorectal lesions are considered important precursors in the adenomacarcinoma sequence due to their malignant potential and challenging morphology. Complete endoscopic resection of these lesions is crucial for effective treatment and cancer prevention. This study aimed to compare the efficacy and safety of Hybrid Endoscopic Submucosal Dissection (H-ESD) with conventional Endoscopic Submucosal Dissection (ESD) in the treatment of colorectal flat lesions. Methods: A total of 120 patients who underwent endoscopic resection for colorectal flat lesions between 2022 and 2024 at Ege University Faculty of Medicine, Department of Gastroenterology, were retrospectively analyzed. Patients were divided into two groups based on the procedure performed: H-ESD (n = 62) and ESD (n = 58). Demographic data, lesion location, histopathology, resection type (en bloc, complete), procedure time, complication rates (perforation, bleeding), resection margin status, and length of hospital stay were compared between the groups. Results: The mean age of the patients included in the study was 63.9 ± 10.8 years, and 53.3% were male. When procedure times were compared, the H-ESD group demonstrated a significantly shorter duration (median: 6 [4–8] minutes) compared to the ESD group (median: 50 [29–65] minutes; p<0.001). Although the complete resection rate was higher in the ESD group (91.2% vs. 83.9%), the complication rate was significantly lower in the H-ESD group. Regarding anatomical localization, it was observed that 43.9% of the lesions in the ESD group were located in the rectum, whereas in the H-ESD group lesions were more frequently located in the ascending colon (28.6%), transverse colon (17.5%), and descending colon (14.3%) (p = 0.007). No significant difference was found between the groups in terms of length of hospital stay. Conclusion: Hybrid ESD is a promising alternative to conventional ESD in selected cases of colorectal flat lesions. It offers shorter procedure times and lower complication rates, which may improve technical feasibility and patient safety. However, ESD remains the gold standard in achieving higher complete resection rates, particularly in rectal lesions with complex morphology.