Akne vulgaris ile ilgili faktörlerin benlik saygısına etkisinin ergen ve yetişkinlerde karşılaştırılması
- Tez No: 984439
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: akne vulgaris, benlik saygısı, akne şiddeti, ergen, yetişkin, acne vulgaris, self-esteem, acne severity, adolescent, adult
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, akne vulgaris (AV) ile ilgili faktörlerin benlik saygısına etkisinin ergen ve yetişkinlerde karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarının ergen ve yetişkinlerde akne vulgaris ile ilgili faktörlerin benlik saygısına etkisine farkındalık uyandırması ve hastalığın multidisipliner bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacağı ön görülmektedir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulunun 06.09.2023 tarihli E-23-1377 sayılı etik kurul onayı sonrası çalışmaya başlanmıştır. Etik kurul numarası: 23'tür (EK- 1). Çalışmamızın evrenini 08.09-2023- 08.05.2025 tarihleri arasında SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurup akne vulgaris tanısı alan hastalardan dışlama kriterlerine sahip olmayan ve muayeneye geldiği gün çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar oluşturmuştur. Dünya Sağlık Örgütü'nün kabulüne göre yaş aralığı ergenler için 12-19, yetişkinler için 20-40 şeklinde alınmıştır (1). Hastaların çalışmaya dahil edilmeme kriterleri; vücut kitle indeksi <18.5, >24.9, hiperandrojenizm bulguları olanlar, gebelik, emzirme, psikiyatrik hastalık öyküsü olanlar, psikotrop ilaç kullanım öyküsü olanlar, sistemik hastalık ve ilaç kullanımı öyküsü olanlar, ek dermatolojik hastalığa sahip olanlar, ilaçlı rahim içi araç, oral kontraseptif kullananlar, hormon desteği kullananlar, takviye (protein tozu gibi) kullananlar, son 2 yıl içinde sistemik izotretionin kullanma öyküsü olanlar, Son 6 ayda kimyasal peeling, lazer, mezoterapi, cilt bakımı yaptıranlar, bir aydan fazla süredir topikal tedavi kullananlar, muayene geldiği sırada AV nedeniyle sistemik antibiyotik tedavisi alanlar ve araştırmaya katılmaya onam vermeyen hastalar şeklindedir. Hastalara sosyodemografik verileri ve akne ile ilgili faktörleri içeren anket formu doldurulmuştur. Global akne derecelendirme sistemine (GADS) göre akne şiddeti ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeğine göre benlik saygısı hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 50 ergen 50 yetişkin olmak üzere toplam 100 hasta katılmıştır. Elli ergenin %62'si kadın, %38'i erkek; 50 yetişkinin %76'sı kadın, %24'ü erkek cinsiyete sahipti. Hem GADS'a göre hem de hastaya göre akne şiddet değerlendirmesinde hastaların çoğunun orta şiddette aknesi mevcuttu. Yetişkin hastalarda aknenin ilk görülme yaşı ve akne süresi anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Ergenlerde ise yüz ve gövdenin birlikte tutulumunun anlamlı derece daha fazla olduğu tespit edildi. Hem ergen hastalarda hem de yetişkin hastalarda akneden dolayı yaşam değişikliği yapan hastaların çoğunluğu oluşturduğu görüldü. Ergen hastaların anlamlı derecede daha sık saç model değişikliği yaptığı belirlendi. Ergen hastalarda benlik saygısının düşük/orta olma oranı anlamlı derece daha fazla olarak tespit edildi. Ergen hastaların %58'i düşük-orta benlik saygısına sahip olarak bulunurken; yetişkin hastalarda bu oran %34 idi. Benlik saygısının düşük/orta olması için risk faktörlerine bakıldığında; ergen hastalarda kadın cinsiyet ve akneden dolayı yaşam değişikliği yapma durumu istatistiki olarak anlamlı risk faktörleri idi. Yetişkin hastalarda ise sadece akne için dermatoloji polikliniğine başvuru sayısı anlamlı risk faktörü olarak yer almaktaydı. Tüm hastalar birlikte değerlendirildiğinde ise aknenin ilk görülme yaşı arttıkça benlik saygısının düşük/orta olma riskinin azaldığı saptandı. Ek olarak toplam hasta popülasyonunda da akneden dolayı yaşam değişikliği yapan hastalarda benlik saygısının düşük/orta olma riski, yapmayan hasalara göre anlamlı derecede daha yüksek idi. Sonuç: Çalışmamızda ergen grupta benlik saygısının düşük/orta düzeyde olma oranı, yetişkin gruba kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek saptanmıştır. Benlik saygısının düşük/orta olmasına yönelik risk faktörleri ise ergen ve yetişkinlerde farklılık göstermekteydi. Sonuç olarak hastalar akne açısından tedavi edilirken, döneme özgü risk faktörleri göz önünde bulundurulmalı ve AV'nin fiziksel bir hastalığın ötesinde psikososyal bir tarafının da olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comparatively evaluate the effects of factors related to acne vulgaris (AV) on self-esteem in adolescents and adults. It is anticipated that the results of the study will raise awareness of the impact of AV-related factors on self-esteem in both adolescents and adults and contribute to the multidisciplinary management of the condition. Materials and Methods: The study was initiated following the approval of the Clinical Research Ethics Committee of the University of Health Sciences (UHS) Ankara Training and Research Hospital, dated 06.09.2023, with the decision numbered E-23-1377. The ethics committee approval number is 23 (Appendix-1). The study population consisted of patients who presented to UHS Ankara Training and Research Hospital between 08.09.2023 and 08.05.2025, were diagnosed with acne vulgaris, did not meet the exclusion criteria, and agreed to participate on the day of their examination. According to the World Health Organization, the age range was defined as 12–19 years for adolescents and 20–40 years for adults (1). Exclusion criteria included: body mass index <18.5 or >24.9, signs of hyperandrogenism, pregnancy, lactation, history of psychiatric illness, history of psychotropic drug use, presence of systemic diseases or drug use, comorbid dermatological conditions, use of intrauterine devices or oral contraceptives, hormone therapy, supplements (such as protein powder), history of systemic isotretinoin use in the last two years, having undergone chemical peeling, laser, mesotherapy, or skin care procedures within the past six months, use of topical treatments for more than one month, receiving systemic antibiotic therapy for AV at the time of the visit, and failure to provide informed consent. Participants completed a questionnaire including sociodemographic data and acne-related factors. Acne severity was evaluated using the Global Acne Grading System (GAGS), and self-esteem was measured using the Rosenberg Self-Esteem Scale. Results: A total of 100 patients participated in the study, including 50 adolescents and 50 adults. Among the adolescents, 62% were female and 38% were male; among the adults, 76% were female and 24% were male. According to both GAGS and the patients' self-assessment, most had moderate acne severity. In adult patients, the age of onset and duration of acne were significantly higher. In adolescents, combined involvement of the face and trunk was significantly more common. In both adolescents and adults, the majority of patients reported lifestyle changes due to acne. Adolescent patients were significantly more likely to have changed their hairstyle. Low or moderate self-esteem was significantly more prevalent in the adolescent group. While 58% of adolescent patients had low or moderate self-esteem, this rate was 34% among adults. When risk factors for low or moderate self-esteem were examined, female gender and making lifestyle changes due to acne were statistically significant in adolescents. In adults, only the number of dermatology clinic visits for acne was identified as a significant risk factor. When all patients were evaluated collectively, it was found that an older age at acne onset was associated with a decreased risk of low or moderate self-esteem. Additionally, among the total study population, patients who made lifestyle changes due to acne had a significantly higher risk of low or moderate self-esteem compared to those who did not. Conclusion: In our study, the rate of low or moderate self-esteem was significantly higher in the adolescent group compared to the adult group. The risk factors associated with low or moderate self-esteem differed between adolescents and adults. Therefore, when treating patients for acne, age-specific risk factors should be considered, and it should not be forgotten that AV has a psychosocial dimension beyond being merely a physical condition.