Fakihe Odman'ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
An examination of Fakihe Odman's life, art, and works
  1. Tez No: 984445
  2. Yazar: FEYZA HACIBEKTAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN UYGUN AYTEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet ideolojisi, Erken Cumhuriyet Dönemi, Milli kimlik, Milliyetçilik, Modernleşme, Türk kadını, Republic ideology, Early Republican Period, National identity, Nationalism, Modernization, Turkish women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Cumhuriyet'in ilanı sonrası Türk toplumunun modern bir çehreye kavuşmasında, Cumhuriyet ideolojisine halkın daha kolay ve hızlı şekilde uyum sağlayabilmesinde dönemin düşünürleri ve sanatkârları etkin rol oynamıştır. Milliyetçilik, modernleşme, eğitim kadının kamusal alandaki görünürlüğünün koşulları vb. erken Cumhuriyet dönemi yazarlarının romanlarında işledikleri konular arasında yer alır. Erken Cumhuriyet döneminde popüler aşk romanlarıyla tanınan Fakihe Odman (d.1908-Bursa/ö.1967-Mudanya) da eserlerinde aşk ekseni çerçevesinde Cumhuriyet kazanımlarını işler. Özellikle kadın karakterlere yoğunlaşarak kadının kamusal alandaki varlığını belirginleştirmeye çalışan yazarın romanlarındaki milliyetçi ve modern Türk kadını, Türk genci, Türk toplumu vurgusu Cumhuriyet'in ilk çeyreği için önemlidir. Yeni Türk devletinin ulus kimliği inşası sürecinde dönemin aydınlarında biri olarak topluma hizmet etme ve inkılapların taşıyıcısı olma gayretindeki Fakihe Odman; romanlarındaki başkahramanları Cumhuriyet kazanımlarını özümsemiş, kültürel değerlerine sahip çıkarak Anadolu halkına saygı duyan ancak Batı'yı ve modern hayatı da takip ederek çağdaşlaşmaya önem veren aydınlar olarak çizer. Kadın edebiyatının bilinmeyen isimlerinden biri olarak Fakihe Odman, kadının kamusal alandaki yerini ve ilerleyişini Cumhuriyet karşıtı düşünce ve yaşantıya tek başına karşı koyacak kadar güçlü kadınlarla anlatır.
Özet (Çeviri)
After the proclamation of the Republic, the thinkers and artists of the period played an active role in modernizing Turkish society and enabling the public to adapt more easily and quickly to the Republican ideology. nationalism, modernization, education, the conditions for women's visibility in the public sphere, and other issues were among the themes explored in the novels of the early Republican period. Fakihe Odman (b. 1908-Bursa/d. 1967-Mudanya), known for her popular romance novels during the early Republican period, also explored the Republic's achievements within the framework of love in her works. Focusing particularly on female characters, the author strives to highlight women's presence in the public sphere. Her novels emphasize nationalist and modern Turkish women, Turkish youth, and Turkish society, and are significant for the first quarter of the Republic. As one of the intellectuals of the period during the process of building the national identity of the new Turkish state, Fakihe Odman strived to serve society and be a bearer of reforms. She portrays the protagonists in her novels as intellectuals who have internalized the achievements of the Republic, upholding its cultural values and respecting the Anatolian people, while also embracing the West and modern life and prioritizing modernization. As one of the unsung names in women's literature, Fakihe Odman portrays women's place and progress in the public sphere through women powerful enough to single-handedly resist anti-Republican ideas and lifestyles.