Üç boyutlu yazıcıda üretilen protez kaideleri ile yapay dişlerin bağlanma dayanımına farklı üretim yöntemleri ve yüzey işlemlerinin etkisinin incelenmesi
Examination of the impact of various manifacturing methods and surface treatments on the adhesive strength of artificial teeth to prosthetic bases fabricated via 3D printing
- Tez No: 984446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜSTÜN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: bağlanma dayanımı, yapay diş, kaide, 3B yazıcı, yüzey işlemi, Protetik diş tedavisi, bond strength, artificial teeth, base, 3D printer, surface treatment, Prosthetic dental treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, prefabrik ve 3B yazıcıyla üretilen yapay dişlere uygulanan farklı yüzey işlemlerinin, 3B yazıcıyla üretilen protez kaidelerine olan bağlanma dayanımlarına etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Yapay dişler prefabrik ve 3B yazıcı olmak üzere iki farklı üretim yöntemiyle; protez kaideleri 3B yazıcıyla elde edildi (n=80). Akrilik dişlere kumlama, kumlama sonrası likit metil metakrilat (MMA), kumlama sonrası argon plazma olmak üzere üç farklı yüzey işlemi uygulandı. Kontrol grubuna hiçbir yüzey işlemi uygulanmadı. Kontrol gruplarıyla birlikte toplam 8 alt grup oluşturuldu (n=10). Bütün örnekler 5-55 oC aralığında 5000 devir termal döngüye tabi tutulduktan sonra üniversal test cihazında 0,5 mm/dk piston hızında makaslama bağlanma dayanım testi uygulandı. Kırılma tipleri stereomikroskop altında incelendi. Verilerin istatistiksel analizi, iki yönlü varyans analizi ve Bonferroni testi ile yapıldı. Bulgular: Ortalama makaslama bağlanma dayanım değerlerine göre 3B yazıcıyla üretilen dişlerin bağlanma dayanımı (6,61±2,57 MPa), prefabrik dişlerin bağlanma dayanımına göre (2,94±1,19 MPa) istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Prefabrik diş gruplarında en yüksek bağlanma dayanım değeri kumlama sonrası metil metakrilat grubunda (4,28±1,07 MPa), en düşük bağlanma değeri kontrol grubunda (1,96±0,56 MPa) görülmüştür. 3B yazıcıyla üretilen diş gruplarında en yüksek değer kumlama grubunda (8,39±,2,04 MPa), en düşük bağlanma dayanım değeri ise kumlama sonrası argon plazma grubunda (3,53±1,37 MPa) ölçülmüştür. Sonuç: Yapay dişlerin üretim yöntemi ve yüzey işleminin makaslama bağlanma dayanımını etkilediği gösterilmiştir. 3D baskılı bir tabanla birlikte basılı yapay dişlerin kullanılması önerilir. Kumlama sonrası metil metakrilat, basılı dişlerin bağlanma dayanımını artırmada etkili görünürken, kumlama prefabrike dişlerin bağlanma dayanımını artırmada etkili görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of different surface treatments applied to prefabricated and 3D-printed artificial teeth on the bond strength of 3D-printed denture bases. Method: Artificial teeth were manufactured by two different production methods, prefabricated and 3D printer, and denture bases were produced by 3D printer (n=80). Three different surface treatments were applied to the teeth: sandblasting, liquid methyl methacrylate (MMA) after sandblasting, and argon plasma after sandblasting. No surface treatment was applied to the control group. A total of 8 subgroups were formed with the control groups (n=10). All specimens were thermocycled for 5000 cycles in the range of 5-55 oC and then shear bond strength test was performed in a universal testing machine at a crosshead speed of 0.5 mm/min. Failure types were examined under stereomicroscope. Statistical analysis of the data was performed by two-way ANOVA and Bonferroni test. Results: According to the mean shear bond strength values, the bond strength of 3D printed teeth (6.615±2.574 MPa) was significantly higher than the bond strength of prefabricated teeth (2.944±1.197 MPa) (p<0.001). In the prefabricated tooth groups, the highest bond strength value was observed in the methyl methacrylate group after sandblasting (4,289±1,070 MPa) and the lowest bond strength value was observed in the control group (1,969±0,566 MPa). In the tooth groups manufactured with 3D printer, the highest value was measured in the sandblasting group (8,391±,2,047 MPa) and the lowest value was measured in the argon plasma group after sandblasting (3,532±1,374 MPa). Conclusion: It was observed that the production method and surface treatments of artificial teeth affect the shear bond strength. The bond strength of printed teeth was found to be higher than prefabricated teeth. Liquid methacrylate application after sandblasting on prefabricated teeth and sandblasting application on printed teeth were the surface treatments that increased the bond strength the most.