Araştırılmamış dispeptik vakaların yönetimine ilişkin aile hekimlerinin bilgi, beceri, tutum ve algılarının araştırılması
An investigation of family physicians' knowledge, skills,attitudes, and perceptions regarding the management of uninvestigated dyspepsia cases
  1. Tez No: 984475
  2. Yazar: MAHMUT MENGİLLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dispepsi, aile hekimliği, birinci basamak sağlık hizmetleri, Helicobacter pylori, alarm bulguları, klinik karar verme, Dyspepsia, family medicine, primary healthcare, Helicobacter pylori, alarm symptoms, clinical decision-making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dispepsi, birinci basamak sağlık hizmetlerinde en sık karşılaşılan gastroenterolojik yakınmalar arasında yer almakta olup, hem bireysel yaşam kalitesini hem de sağlık sistemi yükünü önemli ölçüde etkileyen heterojen bir klinik tablodur. Üst karın bölgesinde epigastrik ağrı, yanma, postprandiyal dolgunluk ve erken tokluk gibi kronik veya tekrarlayıcı semptomlarla karakterize olan bu durum, etiyolojik açıdan organik ve fonksiyonel olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Fonksiyonel dispepsi, kapsamlı değerlendirmelere rağmen yapısal bir patoloji saptanmayan ve toplumda en sık görülen alt tip olup, Roma IV kriterleri doğrultusunda tanımlanmaktadır. Dispepsinin prevalansı, kullanılan tanı kriterleri ve çalışılan popülasyonlara göre geniş bir aralık göstermekte; dünya genelinde araştırılmamış dispepsi oranları %20-25 düzeylerinde bildirilirken, ülkemizde bu oran %28-44'e kadar çıkmaktadır. Çalışmamızda, Mersin ili ve ilçelerinde görev yapan aile hekimlerinin araştırılmamış dispeptik vakaların yönetimine ilişkin bilgi, beceri, tutum ve algılarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Kesitsel tanımlayıcı tipte tasarlanan çalışmada, yapılandırılmış anket formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Mersin Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı alınmış olup, toplam 352 aile hekimi araştırmaya katılmıştır. Katılımcıların %57,7'si dispepsi prevalansını %15-25 aralığında, %54,5'i fonksiyonel dispepsiyi yüksek oranda tahmin etmiştir. Yaş arttıkça fonksiyonel dispepsi algısı anlamlı düzeyde artmıştır (p=0,0019). Alarm bulgularına ilişkin değerlendirmede, katılımcıların %64,0'ü 4-6 alarm bulgusunu doğru bildirmiştir. Helicobacter pylori prevalansı konusunda katılımcıların %42,0'si sıklığı %60-80 aralığında tahmin etmiş olup, yaş ve görev süresi ile pozitif korelasyon saptanmıştır. Kırk yaş üzeri alarm bulgulu vakalarda katılımcıların %63,4'ü endoskopi yönlendirmesi, 40 yaş altı alarm bulgusuz vakalarda %47,2'si test-and-treat stratejisini tercih etmiştir. Gastrointestinal tarama testleri konusunda katılımcıların %82,1'i kılavuzlara uygun yaklaşım benimsemiştir. Sonuç olarak, aile hekimlerinin dispepsi yönetiminde genel olarak yeterli bilgi düzeyine sahip olduğu, ancak alarm bulgularının tanınması ve NSAİİ yan etki yönetimi konularında bilgi ve tecrübe eksikliklerinin bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dyspepsia is among the most frequently encountered gastroenterological complaints in primary care and represents a heterogeneous clinical condition that significantly affects both individual quality of life and the overall burden on healthcare systems. Characterized by chronic or recurrent upper abdominal symptoms such as epigastric pain, burning, postprandial fullness, and early satiety, dyspepsia is etiologically classified into two major categories: organic and functional. Functional dyspepsia, the most prevalent subtype in the community, is defined according to the Rome IV criteria and refers to cases in which no structural pathology is identified despite thorough clinical evaluation. The prevalence of dyspepsia varies widely depending on diagnostic criteria and study populations; while uninvestigated dyspepsia rates range between 20–25% globally, studies from Türkiye report rates between 28–44%. This study was designed to evaluate the knowledge, skills, attitudes, and perceptions of family physicians working in Mersin province and its districts regarding the management of uninvestigated dyspeptic cases. Conducted as a cross-sectional descriptive study, data were collected using a structured questionnaire. Ethical approval was obtained from the Mersin University Clinical Research Ethics Committee, and a total of 352 family physicians participated in the study. Overall, 57.7% of participants estimated the prevalence of dyspepsia to be within the 15–25% range, and 54.5% estimated functional dyspepsia to be highly prevalent. Perception of functional dyspepsia increased significantly with age (p=0.0019). Regarding alarm symptoms, 64.0% of participants correctly identified 4–6 major alarm features. Concerning Helicobacter pylori prevalence, 42.0% estimated the frequency as 60–80%, with positive correlations observed with age and years of service. For patients over 40 years presenting with alarm symptoms, 63.4% recommended endoscopic evaluation, whereas for patients under 40 without alarm symptoms, 47.2% preferred a test-and-treat strategy. Additionally, 82.1% adopted guideline-consistent approaches for gastrointestinal screening tests. In conclusion, family physicians demonstrated an overall adequate level of knowledge in the management of dyspepsia; however, deficiencies were identified in recognizing alarm symptoms and managing NSAID-related adverse effects.