Bursa siyahı incir fidanlarına uygulanan farklı bor konsantrasyonlarının etkilerinin belirlenmesi
Determination of effects of boron concentrations applied on Bursa siyahi fig saplings
- Tez No: 984474
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMRAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bor, Bor toksisitesi, Borik asit, İncir, Boron, Boron toxicity, Boric acid, Fig
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Bursa Siyahı (Ficus carica L.) incir fidanlarına uygulanan 6 farklı bor konsantrasyonunun (0,46 (Kontrol), 4, 6, 8, 10 ve 12 ppm) etkileri incelenmiştir. Denemeye 6 litrelik saksılarda sera koşullarında ağustos ayında başlanmış ve kasım ayından sonlandırılmıştır. Çalışma sonunda fidanlarda bitki boyu (cm), bitki çapı (mm), yaprak klorofil miktarı, kök uzunluğu (cm), kök yaş ve kuru ağırlığı(g), yaprak sayısı (adet), yaprak oransal su içeriği (%), yaprak zararlanma oranı (%), membran zararlanması (MSI) (%) ve yaprak mineral madde miktarları incelenmiştir. Elde edilen bulgularda bitki boyu kontrole kıyasla 12 ppm dozunda %32,21'lik bir azalma göstermiştir. Bitki çapları arasında bir fark bulunmazken, kök uzunluğu kontrole göre artan bor dozları karşısında kısmi bir artış göstermiştir. Kök yaş ve kuru ağırlığı en düşük 12 ppm de tespit edilmiştir. Yaprak sayısı ve yaprakların klorofil içeriği kontrole oranla en az 12 ppm B konsantrasyonunda ölçülmüştür. Yaprak oransal su içeriği bor dozu arttıkça azalma gösterirken yaprak ve membran zararlanma oranında belirgin bir artış meydana gelmiştir. Bor uygulamalarının yaprakların azot, fosfor, magnezyum, bakır ve mangan içerikleri üzerine önemli bir etkisi olmazken, potasyum ve çinko içerikleri 12 ppm dozda en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Yaprakların bor içerikleri doza bağlı olarak büyük artış göstermiş, kontrole (142 mg/kg B) göre 12 ppm (886 mg/kg B) dozda yaklaşık 6 kat artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effects of six different boron (B) concentrations (0,46 (Control), 4, 6, 8, 10, and 12 ppm) on Bursa Siyahı (Ficus carica L.) fig seedlings. The experiment was conducted under greenhouse conditions in 6-liter pots from August to November. Growth parameters, physiological traits, and mineral nutrient contents were measured, including plant height (cm), stem diameter (mm), root length (cm), root fresh and dry weights (g) , number of leaves (piece) , chlorophyll content, relative water content (%), leaf damage rate (%) , membrane stability index (MSI) (%), and leaf mineral composition. Results indicated that plant height decreased by 32,21% at 12 ppm compared with the control, whereas stem diameter showed no significant differences. Root length slightly increased with rising B doses, but the lowest fresh and dry root weights were observed at 12 ppm. The number of leaves and chlorophyll content were also lowest at this concentration. Relative water content decreased with increasing B levels, while leaf and membrane damage rates significantly increased. Boron treatments had no notable effects on nitrogen, phosphorus, magnesium, copper, and manganese contents, whereas potassium and zinc concentrations peaked at 12 ppm. Leaf B content increased markedly in a dose-dependent manner, reaching about six times higher (886 mg/kg) at 12 ppm compared with the control (142 mg/kg). Overall, excessive boron application adversely affected growth, physiological parameters, and biomass accumulation, while promoting significant increases in leaf boron, potassium, and zinc levels.