Çocuklardaki fonksiyonel kabızlık tedavisinde Guar lifi ve polietilen glikolün tekli veya kombine kullanımının karşılaştırılması
Comparison of Guar fiber and polyethylene glycol's single or combined use in the treatment of functional constipation in children
- Tez No: 984476
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YASER MÜSLÜMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İrritabl bağırsak sendromu, Children, Functional Constipation, Guar Fiber, Polyethylene Glycol, Treatment, Irritable bowel syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocuklardaki fonksiyonel kabızlık tedavisinde Kısmi hidrolize Guar lifi (KHGL) ve Polietilen Glikol (PEG) ürünlerinin tekli veya birlikte kullanımlarının etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma fonksiyonel kabızlık tanısı alan çocukların dosyalarının retrospektif olarak değerlendirilmesiyle yapıldı. KHGL kullanan 30 olgu (Grup 1), PEG kullanan 30 olgu (Grup 2) ve KHGL + PEG kullanan 30 olgu (Grup 3) çalışmaya alındı. Gruplarda kabızlık şiddetine göre tedavi yanıtları (genel, 1. hafta, 1. ay ve 3. ay sonunda), tedavi yan etki oranları ve ilaç kesilme aşamasında kabızlığın tekrarlama oranları değerlendirildi. Bulgular: Grup 1'de genel olarak tedaviye yanıtsızlık oranı %30 idi. Grup 2 ve 3'de tedaviye yanıtsız hiç olgu saptanmadı (p<0.05). Kismi iyileşme oranları Grup 1'de %23,3, Grup 2'de %39,3, Grup 3'de %6,7 idi. Tam iyileşme oranları Grup 1'de %46,7, Grup 2'de %60,7, Grup 3'de %93,3 idi. Üçüncü ayın sonunda tedavinin kademeli sonlandırılma döneminde kabızlığın tekrarlama oranları Grup 1'de %28,6, Grup 2'de %68,4 ve Grup 3'de %29,6 saptandı (p<0.05). Yan etkiler olarak, tat intoleransı, gaz ve karın ağrısı, pişik ve kusma belirlendi. Yan etki oranı PEG alan grupta göreceli olarak daha yüksekti, ancak gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Fonksiyonel kabızlık tedavisinde Guar lifi ve PEG kullanımının tekli veya kombine kullanıldığında her üç grupta da tedavi başarı oranlarının yüksek olduğu, yan etki açısından farklılığın olmadığı, bununla birlikte Grup 1 ve Grup 3'de kabızlığın tekralama oranının daha düşük olduğu belirlendi. Sonuç: Guar lifi kabızlık tedavisinde etkili bir seçenektir, PEG ile kombine kullanıldığında tamamlayıcı bir etkiyle başarı oranı daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the effects of partially hydrolyzed Guar fiber (PHGF) and Polyethylene Glycol (PEG) products used alone or together in the treatment of functional constipation in children. Materials and Methods: This study was conducted by retrospectively evaluating the files of children diagnosed with functional constipation. 30 cases using PHGF (Group 1), 30 cases using PEG (Group 2) and 30 cases using PHGF + PEG (Group 3) were included in the study. Treatment responses (general, at the end of the 1st week, 1st month and 3rd month) according to constipation severity in the groups, treatment side effect rates and constipation recurrence rates during drug withdrawal were evaluated. Results: The overall treatment non-response rate was 30% in Group 1. No cases with non-response to treatment were detected in Groups 2 and 3 (p<0.05). Partial recovery rates were 23.3% in Group 1, 39.3% in Group 2, and 6.7% in Group 3. Complete recovery rates were 46.7% in Group 1, 60.7% in Group 2, and 93.3% in Group 3. In the stopped period of treatment at the end of the third month, recurrence rates of constipation were 28.6% in Group 1, 68.4% in Group 2, and 29.6% in Group 3 (p<0.05). Side effects included taste intolerance, gas and abdominal pain, diaper rash, and vomiting. The side effect rate was relatively higher in the PEG group, but no significant difference was found between the groups (p>0.05). It was determined that the treatment success rates of Guar fiber and PEG, whether used alone or in combination, were high in all three groups in the treatment of functional constipation, there was no difference in terms of side effects, and the recurrence rate of constipation was lower in Group 1 and Group 3. Conclusion: Guar fiber is an effective option in the treatment of constipation, and he success rate in combination with PEG is higher with a complementary effect.