Üstbilişsel stratejilere dayalı izlencenin Türkçenin ikinci dil olarak öğretiminde dinleme becerisine etkisi
The effect of a curriculum based on metacognitive strategies on listening skills Turkish as a second language
  1. Tez No: 984480
  2. Yazar: VELİ GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALAT AYTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Bilişüstü farkındalık, Bilişüstü stratejiler, Dinleme becerisi, Karma yöntemler, Türkçe eğitimi, Türkçe öğretimi, Academic achievement, Matacognitive awereness, Metacognitive strategies, Listening skill, Mixed methods, Turkish education, Turkish teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçenin ikinci dil olarak öğretiminde öğrencilerin dinleme becerilerinin üstbilişsel stratejiler aracılığıyla geliştirilmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra dil öğretim setlerinde yer alan dinleme etkinliklerinin eylem odaklı yaklaşım çerçevesinde etkileşimi merkeze alması gerektiğini vurgulamaktır. Çalışmada, Öğreticiler İçin Üstbilişsel Dinleme Stratejileri Öğretim İzlencesi (ÜSTİZ) geliştirilmiş, öğrenciler için İkinci Dil Olarak Türkçe Öğrenenlere Yönelik Üstbilişsel Dinleme Stratejileri Öz Değerlendirme Formu (İTÖYÜSÖDF) ve Dinleme Becerisi Akademik Başarı Testi (DBABT) hazırlanmıştır. Aynı zamanda Türkçeye uyarlaması yapılan Dinleme Üstbiliş Farkındalık Ölçeği (DÜFÖ) kullanım izni alınarak kullanılmıştır. Çalışma amaç ve belirlenen problem durumu dikkate alınarak hem nicel hem de nitel araştırmaya imkân veren karma yöntemler araştırma desenlerinden“iç içe geçmiş gömülü karma”model çerçevesinde tasarlanmış, belirlenen ölçütlere uygun şekilde çalışma grubunda uygulanmıştır. Çalışma grubunu Kastamonu Üniversitesi TÖMER'de 2024 – 2025 eğitim-öğretim yılında Türkçe öğrenen B1 ve B2 grubu yabancı öğrenciler oluşturmaktadır. Amaçlı örnekleme yoluyla belirlenen 76 öğrencinin 40'ı B1, 36'sı B2 düzeyindedir. Ön test – son test çift gruplu deneysel desen ile nicel veriler toplanmıştır. Analizlerde ön test – son test fark puanları, çarpıklık, basıklık değerleri hesaplanmış; öğrenenlerin DBABT, DÜFÖ ve İTÖYÜSÖDF'ye verdikleri yanıtların ön test – son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için ilişkisiz örneklemler t testi yapılmıştır. Ön testler öncesinde çalışma grubu öğrencileriyle, son testler öncesinde ise yalnızca deney grubu öğrencileriyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Bununla beraber alanda deneyimli 10 öğreticiyle de dinleme becerisine ve geliştirilen izlenceye ilişkin görüşmeler çevrim içi, deney grubu öğreticileriyle yüz yüze gerçekleştirilmiş, öğretici ve araştırmacı tarafından uygulamalarla ilgili gözlem notları tutulmuştur. Çalışmanın nicel sonuçlarına göre B1 ve B2 deney - kontrol grubu DBABT, DÜFÖ ve İTÖYÜSÖDF son test verileri karşılaştırıldığında DÜFÖ'de anlamlı farklılık bulunmamış, DBABT'de ve İTÖYÜSÖDF'de aldıkları son test puanları arasında B2 lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Çalışmanın nitel sonuçlarına göre ise deney grubu öğrencileri ve öğreticileri izlenceyi farklı açılardan faydalı ve kullanışlı bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to ensure that students' listening skills are developed through metacognitive strategies in the teaching of Turkish as a second language. In addition, it emphasises that listening activities included in language teaching sets should focus on interaction within an action-oriented approach. In this study, the Metacognitive Listening Strategies Teaching Programme for Teachers (ÜSTİZ) was developed, and the Metacognitive Listening Strategies Self-Assessment Form for Learners of Turkish as a Second Language (İTÖYÜSÖDF) and the Listening Skill Academic Achievement Test (DBABT) were prepared for students. In addition, the Listening Metacognitive Awareness Scale (DÜFÖ), adapted for Turkish, was used with permission. The study was designed within the framework of the 'nested embedded mixed' model, one of the mixed-method research designs that allow for both quantitative and qualitative research, taking into account the purpose of the study and the identified problem situation, and was implemented in the study group in accordance with the specified criteria. The study group consists of foreign students learning Turkish at Kastamonu University TÖMER during the 2024–2025 academic year, divided into B1 and B2 groups. Of the 76 students selected through purposive sampling, 40 are at B1 level and 36 are at B2 level. Quantitative data were collected using a pre-test–post-test two-group experimental design. In the analyses, pre-test and post-test difference scores, skewness, and kurtosis values were calculated. An independent samples t-test was conducted to determine whether there was a significant difference between the pre-test and post-test mean scores of the learners' responses to the DBABT, DÜFÖ, and İTÖYÜSÖDF. Face-to-face interviews were conducted with the study group students before the pre-tests and with only the experimental group students before the post-tests. In addition, interviews regarding listening skills and the developed curriculum were conducted online with 10 experienced instructors in the field and face-to-face with the experimental group instructors, and observation notes regarding the applications were kept by the instructor and researcher. According to the quantitative results of the study, when the final test data of the B1 and B2 experimental and control groups were compared for DBABT, DÜFÖ and İTÖYÜSÖDF, no significant difference was found in DÜFÖ, while a significant difference in favour of B2 was found between the final test scores obtained in DBABT and İTÖYÜSÖDF. According to the qualitative results of the study, the experimental group students and instructors found the programme useful and practical from different perspectives.