Toplumsal cinsiyet bağlamında Suriyeli göçmen kadınların yerel medyada görünürlüğü : Gaziantep ili örneği
The visibility of Syrian migrant women in local media in the context of gender: The case of Gaziantep province
  1. Tez No: 984484
  2. Yazar: EMİNE YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHUN BURAK SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen kadınlar, görünürlük, toplumsal cinsiyet, yerel medya, Migrant women, visibility, gender, local media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yerel medyada Suriyeli göçmen kadınların görünürlüğünü araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada nitel yöntem tercih edilmiş ve veriler MAXQDA programı kullanılarak tematik analiz yöntemiyle kodlanıp temalara ayrılmıştır. Örneklem, Gaziantep'te medya çalışanları ve göçmenlerden oluşmuş olup toplam on beş kişiyle (sekiz medya çalışanı ve yedi göçmen) yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler tematik analizle incelenmiş ve göçmen kadınların yerel medyada sınırlı biçimde yer aldığı belirlenmiştir. Analizler, medya kurumlarında toplumsal cinsiyet açığı ve erkek egemen bir yapının hâkim olduğunu ortaya koymaktadır. Göçmen kadınların medyada görünürlüğünü etkileyen faktörler arasında rejim korkusu, kültürel dinamikler, dil engeli ve toplumsal önyargılar öne çıkmıştır. Yerel medya ile Suriyelilere yönelik yerel medya arasında bazı farklılıklar gözlemlenmiş; Suriyelilere yönelik yerel medya kadınların görünürlüğünün artırılması gerektiğini vurgularken, yerel medyada hâkim anlayış mevcut durumun yeterli olduğu yönündedir. Çalışma, medya unsurlarında kadınlara yönelik ataerkil yaklaşımların hâlâ etkili olduğunu ve göçmen kadınların görünürlüğünü sınırlayan sosyal, kültürel ve politik kısıtların varlığını göstermektedir. Gaziantep yerel medyasında göçmen kadınların neredeyse yeterince temsil edilmediği, bu nedenle sorunlarının, başarılarının ve deneyimlerinin geniş kitlelerce bilinmediği tespit edilmiştir. Bu durum, kadınların hak ve fırsatlara erişimini ve toplumsal farkındalığı olumsuz etkilemektedir. Araştırma, yerel medya, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının göçmen kadınların görünürlüğünü artıracak politikalar geliştirmesi ve uygulaması gerektiğini önermektedir. Ayrıca, bireysel ve kurumsal düzeyde atılacak adımların, kadınların toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda daha etkin rol almasını destekleyebileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the visibility of Syrian migrant women in local media in Turkey. A qualitative research design was employed, and the data were coded and analyzed thematically using the MAXQDA software. The sample consisted of media professionals and migrants in Gaziantep, with a total of fifteen participants (eight media professionals and seven migrants) participating in semi-structured interviews. The collected data were analyzed thematically, revealing that migrant women have limited representation in local media. The analysis also highlighted a gender gap and a male-dominated structure within media institutions. Factors affecting the visibility of migrant women in the media included fear of the regime, cultural dynamics, language barriers, and social prejudices. Some differences were observed between local media and media targeted at Syrian communities; while the latter emphasized the need to increase the visibility of women, the prevailing perspective in local media suggested that the current situation was sufficient. The study demonstrates that patriarchal approaches toward women remain influential in media practices and that social, cultural, and political constraints continue to limit the visibility of migrant women. It was found that migrant women are almost inadequately represented in Gaziantep's local media, and consequently, their issues, achievements, and experiences are not widely known. This situation negatively affects women's access to rights and opportunities as well as broader social awareness. The research recommends that local media, public institutions, private sector organizations, and civil society organizations develop and implement policies to enhance the visibility of migrant women. Furthermore, actions taken at both individual and institutional levels could support women's more active participation in social, economic, and cultural spheres.