Japon animelerinde dini fenomenler
Religious phenomena in Japanese anime
- Tez No: 984485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT AHMET ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Japonya, Şintoizm, Budizm, Manga, Anime, History of Religions, Japan, Shintoism, Buddhism, Manga, Anime
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Anime, Japonya'ya özgü manga çizim sanatının beyaz perdeye aktarılmasına verilen isimdir. Günümüz dünyasında animelerin ünü Japonya'nın sınırları dışına taşmış bütün dünyada popüler kültür haline gelmiştir. Japon kültürel unsurlarının fazlaca yer aldığı animelerde aynı zamanda Japon inançlarına da yer verilmektedir. Japonların kültürel kodlarını oluşturan Şintoist unsurlar ve M.Ö. VI. yüzyılda ortaya çıkan Budist unsurlar animelerde sıkça yer bulmaktadır. Çin üzerinden gelen Konfüçyanizm ve Taoizm de bu unsurlar arasında yer almaktadır. Başta anime kültürünün öncü isimlerinden olan anime yazar ve yönetmeni Hayao Miyazaki olmak üzere Japonya'nın önemli birçok manga ve anime sanatçısı filmlerinde kültürel kodlara ve dini fenomenlere çok sık yer vermektedir. Bu bağlamda çalışmamızda animelerde dini fenomenlerin işlenişi çeşitli animeler üzerinden ele alınacaktır. Bu fenomenlerin Japon dini ve kültürel tarihindeki karşılıklarının anlamları ve küresel etkisi üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Anime is the name given to the transfer of the manga drawing art, which is unique to Japan, onto the screen. In today's world, the fame of anime has surpassed the borders of Japan and has become a global popular culture. Anime, which heavily features Japanese cultural elements, also includes elements of Japanese religious beliefs. Shintoist elements, which form the cultural codes of the Japanese people, and Buddhist elements, which emerged in the 6th century BC, frequently appear in anime. Confucianism and Taoism, which came via China, are also among these elements. Many important Japanese manga and anime artists, especially Hayao Miyazaki, one of the pioneering figures of anime culture, frequently include cultural codes and religious phenomena in their films. In this context, this study will discuss the depiction of religious phenomena in anime through various examples. The meanings of the equivalents of these phenomena in Japanese religious and cultural history and their global impact will be emphasized.