Gebe kadınların sosyal destek ve çift uyumu algısı ile yaşam kalitesi ilişkisinin incelenmesi
An examination of the relationship between pregnant women's perception of social support, marital adjustment, and quality of life
- Tez No: 984496
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Algılanan Sosyal Destek, Çift Uyumu, Yaşam Kalitesi, Pregnancy, Perceived Social Support, Marital Adjustment, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, gebelik dönemindeki kadınların algıladıkları sosyal destek düzeyi ile çift uyumu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve ilişkisel tasarımda yürütülen araştırmanın örneklemini, İstanbul'daki bir Devlet Üniversite Hastanesinin Gebe Polikliniğine başvuran 252 gebe kadın oluşturmuştur. Veriler, katılımcıların bireysel ve obstetrik özelliklerini içeren tanıtıcı bilgi formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Yenilenmiş Çift Uyumu Ölçeği (YÇUÖ) ve Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği (GYKÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t-testi, Mann Whitney U testi, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, bireysel ve obstetrik değişkenlerden eğitim düzeyi, ekonomik durum, gebelikte kontrol sıklığı, planlı gebelik durumunun hem sosyal destek hem de çift uyumu ve yaşam kalitesi üzerinde belirleyici olduğu saptanmıştır. Yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda, algılanan sosyal destek ile çift uyumu arasında pozitif yönde (r=0,39, P<0,001); sosyal destek ve çift uyumu ile yaşam kalitesi arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur (sırasıyla r=-0,25, p<0,001; r=-0,21, p<0,01). Bu sonuçlar, sosyal destek ve çift uyumu düzeyleri arttıkça, yaşam kalitesi ölçek puanlarının azaldığını; dolayısıyla gebelikte yaşam kalitesinin yükseldiğini göstermektedir. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda, gebelikte yaşam kalitesini yordamada algılanan sosyal destek ve çift uyumu ölçek puanlarının anlamlı yordayıcılar olduğu belirlenmiştir. Modele giren bu iki değişken birlikte, yaşam kalitesi üzerindeki varyansın anlamlı bir kısmını açıklamaktadır. Sosyal destek (B=-0,062, p=0,002) ve çift uyumu (B=-0,082, p=0,036) arttıkça, yaşam kalitesi ölçek puanlarının azaldığı ve yaşam kalitesinin yükseldiği görülmüştür. Bu bulgular, yüksek düzeyde sosyal destek ve çift uyumunun, gebelikte daha iyi yaşam kalitesiyle ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between perceived social support, marital adjustment, and quality of life among pregnant women. The research employed a descriptive and correlational design, and the sample consisted of 252 pregnant women who applied to the obstetrics policlinic of a state university hospital in Istanbul. Data were collected using a personal and obstetric information form, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), the Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS), and the Pregnancy-Specific Quality of Life Scale (PSQoLS). Descriptive statistics, independent sample t-test, Mann Whitney U test, Pearson correlation, and multiple linear regression analyses were used to analyze the data. The findings showed that certain individual and obstetric variables—such as educational level, economic status, frequency of prenatal visits, and planned pregnancy—were significant predictors of perceived social support, marital adjustment, and quality of life. Pearson correlation analysis revealed a significant positive relationship between perceived social support and marital adjustment (r = 0.39, p <0.001), and significant negative relationships between both perceived social support and marital adjustment with quality of life (respectively, r =-0.25, p<0.001; r =-0.21, p<0.01). These results indicate that as levels of social support and marital adjustment increase, quality of life scores decrease, implying an improvement in actual quality of life (since lower scores indicate higher quality). The multiple regression analysis showed that perceived social support and marital adjustment scores were significant predictors of pregnancy-related quality of life. Together, these two variables accounted for a meaningful portion of the variance in quality of life. In particular, as social support (B =-0.062, p = 0.002) and marital adjustment (B =-0.082, p = 0.036) increased, quality of life scores decreased, reflecting an enhancement in quality of life. These findings indicate that high levels of social support and marital adjustment are associated with better quality of life during pregnancy. These findings demonstrate that higher levels of social support and marital adjustment are associated with better quality of life during pregnancy.