Kalp yetersizliği nedeniyle sol ventrikül destek cihazı implantasyonu veya kalp nakli planlanan hastalarda bilişsel fonksiyonlar, anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesi: Uzunlamasına bir izlem çalışması
Cognitive functions, anxiety, depression and quality of life in patients with heart failure planned for left ventricular assist device implantation or heart transplantation: A longitudinal follow-up study dissertation
  1. Tez No: 986382
  2. Yazar: MUSA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖNEN SERTÖZ, DOÇ. DR. ÖZLEM KUMAN TUNÇEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, bilişsel işlevler, depresyon, kalp yetersizliği, LVAD, uzunlamasına izlem, yaşam kalitesi, anxiety, cognition, depression, advanced heart failure, LVAD, longitudinal follow up, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ: Kalp yetersizliği (KY), yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden ilerleyici bir sendrom olup ileri evrelerde altın standart tedavi kalp naklidir (HTX). Ancak donör yetersizliği nedeniyle sol ventrikül destek cihazları (LVAD) hem köprü tedavisi hem de nihai tedavi seçeneği olarak önem kazanmıştır. Hemodinamik iyileşmenin yanı sıra, bu hastalarda psikososyal ve nörobilşsel sonuçlar prognozun belirlenmesinde kritik rol oynamaktadır. Depresyon, anksiyete ve bilişsel bozukluklar KY hastalarında sık görülmekte ve tedaviye uyumu, yaşam kalitesini ve sağkalımı olumsuz etkilemektedir. Bu bulgular literatürde sıklıkla rapor edilmekle birlikte, söz konusu semptomların uzunlamasına seyri ve LVAD'ın bu süreçlere etkisi ile ilgili çalışmalar sınırlı sayıda ve sonuçları tutarsızdır. AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, ileri evre KY nedeniyle izlenen ve LVAD implantasyonu veya HTX planlanan hastalarda bilişsel fonksiyonlar, anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesini değerlendirmek ve bu parametrelerin 12 aylık izlem sürecinde değişimini incelemektir. Ayrıca klinik ve biyokimyasal değişkenler ile psikososyal ve bilişsel sonuçlar arasındaki ilişkilerin araştırılması hedeflenmiştir. YÖNTEM: Çalışmaya ileri evre KY tanısıyla LVAD/HTX uygunluğu açısından Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi (KLP) birimine yönlendirilen 96 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılar başlangıç (T0), 1. ay (T1), 3. ay (T2), 6. ay (T3) ve 12. ayda (T4) değerlendirilmiştir. Başlangıçta DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-5) uygulanmış; Minnesota Kalp Yetersizliği ile Yaşam Ölçeği (MLHFQ), Kısa Form-36 (SF-36), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) ile Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) tüm takip noktalarında doldurulmuştur. Bilişsel fonksiyonlar, tüm değerlendirme noktalarında Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) ile değerlendirilmiştir. Klinik ve biyokimyasal veriler hasta dosyalarından retrospektif olarak toplanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya alınan 96 hastanın yaş ortalaması 49,8 ± 11,8 yıl olup, %85,4'ü erkektir. İzlem süresince 48 hastaya (%50) LVAD implantasyonu yapılmıştır. Başlangıçta hastaların %46,9'unda en az bir psikiyatrik bozukluk saptanmış olup, majör depresif bozukluk (%48,9) ve anksiyete bozuklukları (%37,8) en sık tanılar olmuştur. Altı aylık izlemde LVAD takılan (LVAD (+)) grupta SF-36'nın fiziksel fonksiyon (FF) (p<0,001), fiziksel rol güçlüğü (FRG) (p=0,001), emosyonel rol güçlüğü (ERG) (p=0,001), enerji (p=0,002), sosyal fonksiyon (SF) (p<0,001), ağrı (p<0,001) ve genel sağlık algısı (GSA) (p=0,001) alt ölçeklerinde; ayrıca HADS-Depresyon (p=0,02) ve MLHFQ (p<0,001) ölçeklerinde anlamlı iyileşmeler izlenmiştir. On iki aylık izlemde ise LVAD (+) grubunda SF-36'nın FF (p=0,02), ERG (p=0,002) ve SF (p=0,001) alt ölçeklerinde anlamlı iyileşmeler saptanmıştır. LVAD takılmayan (LVAD (-)) grupta benzer bir değişiklik gözlenmemiştir. Zaman×LVAD etkileşimi açısından, altı aylık izlemde SF-36'nın FF (p=0,001), enerji (p=0,02), SF (p=0,003) ve GSA (p=0,04) alt ölçeklerinde ve MLHFQ (p=0,001) ölçeğinde; on iki aylık izlemde ise SF-36'nın FF (p=0,03) ve SF (p=0,02) alt ölçeklerinde ve MLHFQ (p=0,01) ölçeğinde anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Bilişsel işlevleri değerlendiren MoCA puanlarında her iki grupta da zamanla artış izlenmiştir (LVAD+: T0: 22,25 ± 3,07 → T4: 25,67 ± 2,39; p<0,001; LVAD–: T0: 23,07 ± 3,01 → T4: 26,0 ± 2,5; p=0,005); ancak gruplar arasında Zaman×LVAD etkileşimi anlamlı bulunmamıştır. MSPSS puanları tüm izlem boyunca her iki grupta da stabil seyretmiştir. Biyokimyasal değişkenler incelendiğinde; hemoglobin, sodyum ve albümin düzeyleri daha yüksek bilişsel ve yaşam kalitesi skorları ile ilişkili bulunurken, bilirubin ve LDH yüksekliği olumsuz sonuçlarla ilişkili bulunmuştur. SONUÇ: LVAD implantasyonu yapılan KY hastalarında bilişsel işlevler, depresif belirtiler ve yaşam kalitesinde anlamlı iyileşmeler saptanmıştır. Anksiyete düzeylerinde belirgin değişiklik izlenmemiştir. Bu bulgular, ileri evre KY yönetiminde düzenli psikiyatrik ve nörobilişsel değerlendirmenin önemini vurgulamaktadır. Daha büyük örneklemle ve uzun süreli izlem çalışmalarıyla bu sonuçların doğrulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Heart failure (HF) is a progressive syndrome characterized by high morbidity and mortality, with transplantation remaining the gold-standard treatment in advanced stages. However, the limited availability of donor organs has made left ventricular assist devices (LVAD) a crucial therapeutic alternative, either as a bridge to transplantation or as destination therapy. Beyond hemodynamic recovery, psychosocial and neurocognitive outcomes have become essential indicators of prognosis. Psychiatric comorbidities such as depression, anxiety, and cognitive impairments are common in HF patients and negatively affect adherence, quality of life, and long-term survival. Although these issues are well documented, there is limited and inconsistent evidence regarding their longitudinal course and the effects of LVAD therapy. OBJECTIVE: This study aimed to evaluate and monitor cognitive functions, anxiety, depression, and health-related quality of life (HRQoL) in patients with advanced HF who were planned for LVAD implantation or heart transplantation (HTX). An additional objective was to determine the associations of clinical and biochemical parameters with these psychosocial and cognitive outcomes. METHODS: Ninety-six patients with advanced HF referred to the Consultation-Liaison Psychiatry unit for pre-LVAD/HTX psychiatric evaluation were included. Patients were assessed at baseline (T0) and at 1, 3, 6, and 12 months (T1–T4). Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders (SCID-5) was conducted at baseline, and self-report scales—Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Short Form-36 (SF-36), Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLHFQ), and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS)—were administered at each follow-up. Cognitive functions were evaluated with the Montreal Cognitive Assessment (MoCA). Clinical and biochemical parameters were also retrospectively reviewed from patient records. RESULTS: The mean age of the 96 patients included in the study was 49.8 ± 11.8 years, and 85.4% were male. During follow-up, 48 patients (50%) underwent LVAD implantation. At baseline, 46.9% of the patients were diagnosed with at least one psychiatric disorder, with major depressive disorder (48.9%) and anxiety disorders (37.8%) being the most common. At the 6-month follow-up, significant improvements were observed in the LVAD (+) group in the SF-36 subscales of physical functioning (PF) (p<0.001), role limitations due to physical problems (RP) (p=0.001), role limitations due to emotional problems (RE) (p=0.001), vitality (VT) (p=0.002), social functioning (SF) (p<0.001), bodily pain (BP) (p<0.001), and general health perceptions (GH) (p=0.001), as well as in HADS-Depression (p=0.02) and MLHFQ (p<0.001) scores. At the 12-month follow-up, significant improvements were detected in the LVAD (+) group in the SF-36 subscales of PF (p=0.02), RE (p=0.002), and SF (p=0.001). No similar changes were observed in the LVAD (–) group. Regarding the Time×LVAD interaction, significant results were found at 6 months for the SF-36 subscales PF (p=0.001), VT (p=0.02), SF (p=0.003), and GH (p=0.04), as well as for MLHFQ (p=0.001); and at 12 months for the SF-36 subscales PF (p=0.03) and SF (p=0.02), and for MLHFQ (p=0.01). MoCA scores, assessing cognitive functions, increased significantly over time in both groups (LVAD+: T0: 22.25 ± 3.07 → T4: 25.67 ± 2.39; p<0.001; LVAD–: T0: 23.07 ± 3.01 → T4: 26.0 ± 2.5; p=0.005), but the Time×LVAD interaction was not significant. MSPSS scores remained stable throughout the follow-up in both groups. In terms of biochemical variables, higher levels of hemoglobin, sodium, and albumin were associated with better cognitive and quality of life scores, whereas elevated bilirubin and LDH levels were associated with poorer outcomes. CONCLUSION: LVAD implantation in advanced HF patients was associated with significant improvements in cognitive function, depressive symptoms, and multiple HRQoL domains, while anxiety and perceived social support remained unchanged. These findings underline the importance of routine psychiatric and neurocognitive evaluation in advanced HF management. Although improvements were evident, larger cohorts and longer follow-up periods are needed to confirm sustained effects and to better understand the psychosocial trajectories of this patient population.