Sanat galerilerinin habitusu: Türkiye örneği
The habitus of art galleries: The Turkish case
  1. Tez No: 984558
  2. Yazar: İSMAİL ENES SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN SELMANPAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Adorno, Theodor, Bourdieu, Pierre, Galeriler, Habitus, Sembolik kapital, Adorno, Theodor, Bourdieu, Pierre, Galleries, Habitus, Symbolic capital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
Sanat galerileri, sanat eserlerinin sergilendiği, mübadele değerlerinin belirlendiği ve ticaretinin yapıldığı mekânlardır.“Galeri”kavramı tarihsel olarak yalnızca bir mimari formu değil, seyir, geçiş ve temsilin mekânsal düzenini ifade eder. Etimolojik olarak“sevinmek”ve“eğlenmek”anlamlarına uzanan kökeni, galerinin başlangıçtan beri izleme, dolaşma ve bir aradalık deneyimleriyle ilişkili olduğunu gösterir. Saraylardan tiyatrolara ve modern sanat mekânlarına kadar uzanan gelişimi boyunca, iç ve dış arasında bir ara alan işlevi üstlenmiş; böylece hem görme biçimlerini hem de mekânsal deneyimi şekillendiren bir kavrama dönüşmüştür. Bu araştırma, sanat galerilerinin günümüzdeki konumunu Adorno'nun kültür endüstrisi kuramı, Stallabrass'ın piyasalaşma eleştirisi ve Bourdieu'nun alan, habitus ve sermaye biçimleri çerçevesinde ele alır. Türkiye'de galerilerin toplumsal yapı içinde nasıl konumlandığını ve ne tür bir“katma değer”ürettiklerini incelemeyi amaçlayan çalışmada, Ankara ve İstanbul'da faaliyet gösteren, görüşmeyi kabul eden on sekiz galeriyle niteliksel alan araştırması yürütülmüştür. Galerilerin konum, amaç, sanatçı/ eser seçimi, yaklaşım ve ilişki biçimleri üzerinden değerlendirilmesi hedeflenmiş; yapılandırılmamış görüşmeler ve alan gözlemleriyle veriler toplanmıştır. Analizler sonucunda galerilerin üç temel eğilimde yoğunlaştığı görülmüştür: Ortodoks ve köklü galeriler, sembolik ve kültürel sermayelerini koruyarak alanın yerleşik normlarını yeniden üretmektedir. Kurumsal ve ekonomik kökenli galeriler, ekonomik ve sembolik sermaye arasında denge kuran daha piyasa odaklı bir yapı sergiler. Alternatif ve bağımsız galeriler ise piyasa mantığından görece bağımsız, dayanışma temelli üretim modelleriyle özerklik arayışını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Art galleries are spaces in which artworks are exhibited, exchange values are determined, and commercial transactions take place. Historically, the concept of the“gallery”refers not only to an architectural form but also to the spatial organization of viewing, passage, and representation. Its etymological roots, associated with“rejoicing”and“entertainment,”indicate that the gallery has always been tied to practices of observing, wandering, and collective experience. Throughout its development—from palaces and theatres to modern art spaces—it has continuously functioned as an intermediary zone between interior and exterior, shaping modes of seeing as well as the spatial experience itself. This study examines the contemporary position of art galleries through Adorno's culture industry theory, Stallabrass's critique of marketization, and Bourdieu's concepts of field, habitus, and forms of capital. It aims to analyze how galleries in Turkey position themselves within the social structure and what kinds of“added value”they produce. To this end, a qualitative field study was conducted with eighteen galleries in Ankara and Istanbul that agreed to participate. Data were collected through unstructured interviews and field observations, focusing on the galleries' spatial positioning, institutional purposes, artist/work selection, approaches to practice, and forms of relational engagement. The analysis reveals that galleries tend to cluster around three main orientations: Orthodox and long-established galleries reproduce the dominant norms of the field by preserving their accumulated symbolic and cultural capital; institutionally and economically rooted galleries exhibit a more market-oriented structure that balances economic and symbolic capital; and alternative, independent spaces pursue forms of autonomy through solidarity-based modes of production relatively distanced from market logics.