Türk halk oyunlarına katılım gösteren bireylerin serbest zaman doyumunun incelenmesi: Diyarbakır ili merkez halk eğitim kurumları örneği
An examination of leisure satisfaction among individuals participating in Turkish folk dances: The case of public education centers in central Diyarbakır
  1. Tez No: 984614
  2. Yazar: FATİH IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ AKIŞ, DOÇ. DR. ABDULMENAF KORKUTATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Serbest Zaman Doyumu, Halkoyunları, Rekreasyon, Diyarbakır, Leisure, Leisure Satisfaction, Folk Dances, Recreation, Diyarbakır
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
IŞIK, Fatih. Türk Halkoyunlarına Katılım Gösteren Bireylerin Serbest Zaman Doyumunun İncelenmesi: Diyarbakır İli Merkez Halk Eğitim Kurumları Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ardahan, 2025. Günümüz yaşam koşulları, bireylerin serbest zamanlarını daha bilinçli ve verimli değerlendirmesini gerekli kılmakta; Bu bağlamda, serbest zaman etkinliklerinden elde edilen doyum düzeyi, bireyin yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Halkoyunları, yalnızca bir kültürel ifade biçimi olmanın ötesinde, bireylerin fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlayan çok boyutlu bir serbest zaman etkinliği olarak öne çıkmaktadır. Diyarbakır gibi kültürel zenginliği ile ön plana çıkan bir ilde halkoyunlarına yönelik yapılan çalışmaların sınırlı olması yeni araştırmaların önemine işaret etmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, Diyarbakır ili merkez ilçeleri halk eğitim kurumlarında Türk Halk Oyunları kursuna katılan bireylerin serbest zaman doyum düzeylerini incelemektir. Araştırma, nicel yöntemlere dayalı betimsel tarama modeli çerçevesinde tasarlanmıştır. Veriler, Diyarbakır ili merkez ilçeleri halk eğitim kurumlarına katılmış bireylerden anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen verilere yönelik SPSS programında çeşitli analizler uygulanmıştır. Bu kapsamda öncelikle hipotezlere bağlı olarak ikili grup ortalamalarının karşılaştırılması adına bağımsız gruplar t testi (IndependentSamples t test), ikiden fazla grup ortalamalarının karşılaştırılmasında (OneWayANOVA) tek yönlü ANOVA testi uygulanmıştır. Çoklu grup ortalamalarının karşılaştırılmasında farkı meydana getiren grubun hangisi olduğunu belirlemek amacıyla Post hoc testlerinden Tukey uygulanmıştır. İstatistiksel analiz sonuçları için p<0,05 düzeyinde anlamlı bulunmuştur. Yapılan analiz sonuçlarına göre, cinsiyet değişkeninde estetik, yaş değişkeninde psikolojik ve estetik, gelir değişkeninde psikolojik, günlük boş zaman süresi değişkeninde psikolojik boyutu puan ortalamasının karşılaştırılmasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ayrıca Halk Oyunları ile ilgilenme süresi değişkenine göre serbest zaman doyumunun tüm alt boyutlarında anlamlı bir farklılığa rastlanılmıştır. Ancak eğitim ve medeni durum değişkenlerine göre serbest zaman doyumunun tüm alt boyutlarında yapılan karşılaştırmalı analizde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç olarak araştırma, Diyarbakır'daki halk oyunları faaliyetlerine katılan bireylerin serbest zaman doyumlarının genel olarak yüksek düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu bulgu, halk oyunlarının serbest zamanın değerlendirilmesinde önemli bir kültürel ve sosyal alanı temsil ettiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
IŞIK, Fatih. An Examination of Leisure Satisfaction Among Individuals Participating in Turkish Folk Dances: The Case of Public Education Centers in Central Diyarbakır, Master's Thesis, Ardahan, 2025. Contemporary living conditions necessitate a more conscious and efficient use of leisure time, and in this context, the level of satisfaction derived from leisure activities directly affects an individual's quality of life. Folk dances, beyond being merely a form of cultural expression, emerge as multidimensional leisure activities that contribute to individuals' physical, social, and emotional development. In a culturally rich province such as Diyarbakır, the limited number of studies on folk dances underscores the need for further research. Accordingly, the aim of this study is to examine the leisure satisfaction levels of individuals attending Turkish folk dance courses at public education centers in central Diyarbakır. The research was designed within the framework of a descriptive survey model based on quantitative methods. Data were collected via questionnaires administered to individuals who participated in public education centers in Diyarbakır. The data were analyzed using SPSS software. In this context, independent samples t-tests were employed to compare the means of two groups, while one-way ANOVA tests were used for comparisons involving more than two groups. To determine which groups accounted for significant differences in multiple comparisons, Tukey's post hoc test was applied. A significance level of p<0.05 was adopted for all statistical analyses. According to the analysis results, a significant difference was found for the aesthetic dimension in relation to gender, for psychological and aesthetic dimensions in relation to age, for psychological satisfaction in relation to income, and for psychological satisfaction in relation to daily leisure time. Furthermore, significant differences were observed across all sub-dimensions of leisure satisfaction based on the duration of engagement with folk dances. However, no significant differences were found in any sub-dimensions when compared according to education level or marital status. In conclusion, the study demonstrates that individuals participating in folk dance activities in Diyarbakır generally exhibit high levels of leisure satisfaction. This finding indicates that folk dances represent an important cultural and social domain in the evaluation of leisure time.