Türkiye'de dijitalleşmenin vergi mahremiyeti açısından değerlendirilmesi
An assessment of digitalization in Türkiye from the perspective of tax confidentiality
  1. Tez No: 984670
  2. Yazar: ALİ GİRGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN CANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Hukuk, Finance, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, Mahremiyet, Vergi Mahremiyeti, Dijitalleşme, Dijital Ekonomi, Vergi Denetim Yolları, Veri Güvenliği, Personal Data Protection, Privacy, Tax Confidentiality, Digitalization, Digital Economy, Tax Auditing, Data Security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijital teknolojilerin hızlı gelişimi, veri üretimi ve paylaşımını olağanüstü ölçüde artırmış; kişisel verilerin toplanması, işlenmesi ve saklanması süreçlerini hem kolaylaştırmış hem de karmaşık hale getirmiştir. Kişisel veriler, ekonomik ve idari karar süreçlerinde stratejik bir unsur haline gelirken, bu durum bireylerin özel hayatına ve mahremiyetine yönelik riskleri de beraberinde getirmiştir. Dijital ortamda gerçekleştirilen işlemler, devletlerin ve özel sektörün verimliliğini artırmakla birlikte, kişisel verilerin kötüye kullanılma veya yetkisiz erişim riski nedeniyle bireysel hakların korunması bakımından ciddi hukuki tartışmaları gündeme taşımaktadır. Vergi alanında yaşanan dijital dönüşüm, mükellef verilerinin elektronik ortamda toplanması, işlenmesi ve analiz edilmesi suretiyle vergi idarelerine önemli avantajlar sağlamaktadır. Bununla birlikte, dijitalleşmenin bu alanda yol açtığı veri yoğunluğu, vergi mahremiyeti ilkesinin korunmasını daha da güçleştirmektedir. Mükelleflerin mali ve ticari bilgilerinin kişisel verilerle iç içe geçmesi hem vergi idaresi hem de birey açısından mahremiyetin sınırlarının yeniden tanımlanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu durum, yalnızca ulusal hukuk düzenlerinin değil, uluslararası düzeyde işbirliği mekanizmalarının da etkinleştirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışma, literatür taraması yöntemiyle ülkemizde dijitalleşmenin vergi mahremiyeti üzerindeki etkilerini hukuki ve teknolojik boyutlarıyla incelemeyi ve dijital dönüşümün beraberinde getirdiği fırsat ve riskleri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmeyi hedeflemektedir. Çalışmanın temel amacı, dijital çağda vergi mahremiyetinin korunmasına yönelik mevcut yasal çerçevenin yeterliliğini analiz etmek, ortaya çıkan sorun alanlarını belirlemek ve bu sorunlara ilişkin hukuki, idari ve teknik çözüm önerileri geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of digital technologies has dramatically increased data production and sharing, simultaneously facilitating and complicating the processes of collecting, processing, and storing personal information. Personal data has become a strategic element in economic and administrative decision-making processes, which, in turn, raises significant risks to individuals' private lives and privacy. While operations conducted in digital environments enhance the efficiency of both public institutions and the private sector, they also give rise to serious legal debates regarding the protection of individual rights, due to the potential misuse or unauthorized access to personal information. The digital transformation in the field of taxation enables tax authorities to collect, process, and analyze taxpayers' data electronically, providing substantial administrative advantages. However, the increasing volume of digital data significantly complicates the protection of tax privacy. The intersection of taxpayers' financial and commercial information with personal data necessitates a redefinition of privacy boundaries for both tax authorities and individuals. This situation requires not only the adaptation of national legal frameworks but also the activation of international cooperation mechanisms. This study employs a literature review approach to examine the effects of digitalization on tax privacy in Türkiye from both legal and technological perspectives, evaluating the opportunities and risks associated with the digital transformation in a comprehensive manner. The primary objective of the research is to analyze the adequacy of the existing legal framework for safeguarding tax privacy in the digital era, identify emerging problem areas, and propose legal, administrative, and technical solutions.