Kafa tabanındaki geçitlerin yüzeysel oryantasyon noktaları ilişkisi ve cerrahi önemi
The relationship between the skull base foramina and superficial landmarks and their surgical importance
- Tez No: 984682
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN NÜKET GÖÇMEN KARABEKİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Kraniyal fossa-anteriyor, Ossa cranii, Posterior fossa, Cranial fossa-anterior, Ossa cranii, Posterior fossa
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada basis cranii interna'da yer alan foramenler ve yüzeyel oryantasyon noktaları ile olan ilişkisinin detaylı araştırılması planlandı. Fossa cranii anterior, media ve posterior'a yönelik cerrahi girişimler tümör, vasküler lezyonlar gibi nedenlerle sıklıkla yapılmaktadır. Bu bölgelerin anatomisinin bilinmesi, foramenlerin ve yüzeyel oryantasyon noktalarının komşuluk ve uzaklık ilişkilerinin incelenmesi amaçlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayının alınmasının ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Laboratuvarında çalışmaya başlandı. 50 adet kuru kemik kranium ve 7 adet kadavrada foramenlerin yapıları morfometrik olarak incelendi ve yüzeyel oryantasyon noktalarına olan uzaklıkları ölçüldü. Lamina cribriformis, canalis opticus, foramen rotundum, foramen ovale, fissura orbitalis superior, foramen spinosum, foramen lacerum, meatus acusticus interna, foramen jugulare, canalis hypoglossi ve foramen magnum çapları, birbirleri ile olan uzaklıkları ölçülerek pterion, glabella, asterion, arcus zygomaticus gibi yüzeyel anatomik oryantasyon noktaları ile ilişkileri hesaplandı. Veriler SPSS programı 25.0 versiyonu (Statistical Package for the Social Sciences Inc., Chicago, IL, ABD) ile değerlendirildi. p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı olarak kabul edildi. Yapılan ölçümler sonucunda foramen boyutlarında sağ ve sol arasında istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak sağ taraftaki foramenlerin sola göre bir miktar daha büyük olduğu gösterildi. Kadavra ölçümlerinde belirlenen yüzeyel oryantasyon noktaları ile kraniotomi yerleşimi ölçüldü. Ayrıca, kadavra üzerindeki ölçümler ile kuru kafadaki ölçümler arasında tutarlılık olduğu görüldü. Fossa cranii anterior, media ve posterior'daki foramenlerin yüzeyel oryantasyon noktaları ile olan ilişkileri detaylı bir şekilde ortaya konuldu. Bu ilişkilerin, cerrahi planlama ve uygulamalarda kullanılabileceği ve cerrahi komplikasyon riskini azaltabileceği belirlendi. Fossa cranii anterior et media et posterior cerrahisinde kullanılan endoskopik veya kraniotomi kapsayan tüm girişimlerde foramenlerin morfometrik özelliklerinin ve anatomik oryantasyon noktaları ile ilişkilerinin bilinmesi cerrahinin başarı oranını artırmada ve komplikasyon riskini en aza indirmede önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the detailed relationship between the foramina located in the basis cranii interna and their superficial orientation points. Surgical interventions targeting the anterior, middle, and posterior cranial fossa cranii are frequently performed due to tumors and vascular lesions. The goal was to understand the anatomy of these regions and examine the spatial relationships and distances between the foramina and surface orientation points. The data were evaluated using the SPSS program version 25.0 (Statistical Package for the Social Sciences Inc., Chicago, IL, USA). A value of p<0.05 was considered statistically significant. As a result of the measurements, no statistically significant difference was found between the right and left sides in terms of foramen sizes. However, it was shown that the foramina on the right side were slightly larger than those on the left. In cadaver measurements, the placement of craniotomy in relation to the identified surface orientation points was measured. Additionally, consistency was observed between measurements on cadavers and dry skulls. The relationships between the foramina in the anterior, middle, and posterior cranial fossae and superficial orientation points were detailed. It was determined that these relationships could be used in surgical planning and practice, potentially reducing the risk of surgical complications. Knowing the morphometric characteristics of the foramina and their relationships with anatomical orientation points in all endoscopic or craniotomy-involving interventions used in anterior, middle, and posterior cranial fossa surgeries will be important in increasing the success rate of surgeries and minimizing the risk of complications.