Tiroid kanseri şüphesi olan hastalarda yapılan tanısal işlemlerde sanal gerçeklik uygulamalarının etkisi
The effect of virtual reality applications in diagnostic procedures performed on patients suspected of having thyroid cancer
  1. Tez No: 984686
  2. Yazar: EMİNE KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİYE ARDA SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid Kanseri, Sanal Gerçeklik, Ağrı, Korku, Anksiyete, Tiroid İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi, Thyroid Cancer, Virtual Reality, Pain, Fear, Anxiety, Thyroid Fine Needle Aspiration Biopsy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma tiroid kanseri şüphesi olan hastalarda yapılan tanısal işlemlerde sanal gerçeklik uygulamalarının etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 15 Ekim2024-31 Ocak 2025 tarihleri arasında, Gaziantep ilinde bulunan Gaziantep Şehir Hastanesinde yürütülmüştür. Çalışmanın öerneklemini bu hastanelere başvuran tiroidde kitle şüphesi olan 100 hasta oluşturmuştur. Araştırmada“Hasta Tanıtım Formu”,“Beck Anksiyete Ölçeği”,“Ağrı Korkusu Ölçeği”ve“Vizuel Analog Skala Ölçeği”veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Veriler yüzyüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 21 (Statistical Package for the Social Sciences) adlı paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada gruplar arası karşılaştırmalara bakıldığında, girişim öncesi ve sonrası dönemlerde sanal gerçeklik (VR) grubu ile kontrol grubunun VAS (Vizuel Analog Skala Ölçeği), BAÖ (Beck Anksiyete Ölçeği) ve AKÖ (Ağrı Korkusu Ölçeği) puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Gruplar kendi içerisinde karşılaştırıldığında ise; VR grubunda VAS puan ortalaması girişim sonrası azalarak istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,006). Kontrol grubunda, VAS puan ortalaması girişim öncesi ve sonrası arasında belirgin bir azalma göstermemiş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). BAÖ puanları açısından, VR grubunda BAÖ puan ortalaması girişim sonrası azalarak istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Kontrol grubunda da BAÖ puanları girişim sonrası azalarak istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.001). AKÖ puanlarında, VR grubunda AKÖ puan ortalaması girişim sonrasında azalarak istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Kontrol grubunda ise AKÖ puanları girişim sonrası azalarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p=.025). Sonuç: Tiroid kanseri şüphesi durumunda hastalarda yapılan tanısal işlemlerde ağrı, korku ve anksiyetelerinin incelenmesi ve bunların yönetiminde VR uygulamaları gibi non-farmakolojik yöntemlerin kullanılması, konuyla ilgili daha geniş ölçekli çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effect of virtual reality applications in diagnostic procedures performed in patients with suspected thyroid cancer. Material and Metod: The study was conducted between October 15, 2024 and January 31, 2025 at Gaziantep City Hospital in Gaziantep province. The study sample consisted of 100 patients with suspected thyroid mass admitted to these hospitals.“Patient Introduction Form”,“Beck Anxiety Scale”,“Fear of Pain Scale”and“Visual Analog Scale”were used as data collection tools. Data were collected by face-to-face interview method. The data of the study were analyzed using SPSS 21 (Statistical Package for the Social Sciences) package program. Results: When comparisons between groups were analyzed, no statistically significant difference was found between the mean VAS, BACS and ACS scores of the VR group and the control group before and after the intervention (p>0.05). When compared within the groups, the mean VAS score in the virtual reality group decreased after the intervention and was found to be statistically significant (p=0.006). In the control group, the mean VAS score did not show a significant decrease between before and after the intervention and was not statistically significant (p>0.05). In terms of IAE scores, in the VR group, the mean IAE score decreased after the intervention and was found to be statistically significant (p<0.001). In the control group, UAE scores decreased after the intervention and were statistically significant (p<0.001). In ACQ scores, the mean ACQ score in the VR group decreased after the intervention and was found to be statistically significant (p<0.001). In the control group, it was determined that the ACQ scores decreased significantly after the intervention (p=.025). Conclusion: It is recommended to examine the pain, fear and anxiety of patients with suspected thyroid cancer during diagnostic procedures and to use non-pharmacological methods such as virtual reality applications in their management, and to conduct larger-scale studies on the subject.