Yüz Ehâdîs-i Şerîf ve Yüz Münâsib Hikâyet Paris nüshası: İnceleme-metin-dizin
One Hundred Ehadis-i Şerif and One Hundred Suitable Stories: Analysis-text-index
- Tez No: 984687
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN SAĞOL YÜKSEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, Osmanlıca, Old Anatolian Turkish, Ottoman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmaya konu olan Yüz Ehâdîs-i Şerîf ve Yüz Münâsib Hikâyet adlı eser, Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait Tuhfetü'l-Mekkiyye adlı Arapça eserdeki hadislerden derlenip ve bu hadislere uygun düşen hikâyelerin eklenmesiyle oluşturulan mensur bir eserdir. Metnin başında kısa bir mukaddimeden sonra, kitabın ana bölümünde hadislerin Arapçası yazılmış, ardından Türkçe tercümesi verilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, Yüz Ehâdîs-i Şerîf ve Yüz Münâsib Hikâyet adlı eser ve eserin yazarı hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, tez konusunu oluşturan Paris nüshası ile eserin en eski nüshası olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi nüshası yazım ve dil özellikleri bakımından karşılaştırmalı bir incelemeye tabi tutulmuştur. Üçüncü bölümde, Arap harfli metnin transkripsiyonu yapılarak Latin temelli Türk yazı sistemine aktarılmıştır. Dördüncü bölümde, gramatikal dizin ve özel adlar dizini yer almaktadır. Çalışmanın sonuna Paris nüshasının tıpkıbasımı ilave edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The work titled One Hundred Ehadis-i Şerif and One Hundred Suitable Stories, the subject of this study, is a prose work composed of hadiths from the Arabic work Tuhfetü'l-Mekkiyye, dating from the Old Anatolian Turkish period, and the addition of stories appropriate to these hadiths. After a brief introduction, the Arabic text of the hadiths is written in the main part of the book, followed by a Turkish translation. The first part of the study provides information about the work One Hundred Ehadis-i Şerif and One Hundred Suitable Stories and its author. The second part examines the Paris manuscript, which forms the subject of the thesis, and the oldest copy, the one from the Ankara University Faculty of Language, History, and Geography Library, in terms of spelling and linguistic features. The third part transcribes the Arabic-script text and transfers it to the Latin-based Turkish writing system. The fourth part includes a grammatical index and a proper noun index. A facsimile of the Paris manuscript is included at the end of the study.