DİYABETİK MAKÜLOPATİLERDE CST-NORMALİZASYONLU GÖRME KAYBI (CGK) METRİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE OKT YAPISAL BELİRTEÇLERİ İLE İLİŞKİSİ
DEVELOPMENT OF THE CST-NORMALIZED VISION LOSS METRIC (CGK) AND ITS ASSOCIATION WITH OCT STRUCTURAL BIOMARKERS IN DIABETIC MACULOPATHIES
- Tez No: 984753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL ERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: CST, CGK, diyabetik makülopati, DMÖ, DRIL, OCT, Diabetik retinopati, Tomografi-optik koherens, CST, CGK, diabetic maculopathy, DME, DRIL, OCT, Diabetic retinopathy, Tomography-optical coherence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı diyabetik makülopatili hastalarda CST-normalizasyonlu görme kaybı (CGK) metriğini tanımlamak, bu yeni fonksiyonel göstergenin normal gözler, ödemsiz diyabetes mellitus (DM) ve diyabetik maküla ödemi (DMÖ) grupları arasındaki ayırt edici gücünü değerlendirmek ve CGK'nin optik koherens tomografi (OCT) yapısal belirteçleri ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Bu retrospektif çalışmada Normal (n=150), DM ödemsiz (n=150) ve DMÖ (n=150) olmak üzere toplam 450 göz değerlendirilmiştir. Tüm olgularda logMAR görme keskinliği, santral subfoveal kalınlık (CST) ve OCT belirteçlerinden subretinal sıvı (SRF), intraretinal sıvı (IRF), iç retina tabakalarında disorganizasyon (DRIL), ellipsoid zon (EZ) kaybı ve epiretinal membran (ERM) varlığı kaydedilmiştir. CGK değeri (logMAR × 300) / CST formülüyle hesaplanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalar Kruskal–Wallis ve ki-kare testleriyle; ilişkiler Pearson/Spearman korelasyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Normal, DM ve DMÖ gruplarında ortalama CGK değerleri sırasıyla 0,00±0,00; 0,01±0,03 ve 0,43±0,22 olarak saptanmıştır (p<0,001). CST değerleri DMÖ grubunda belirgin şekilde yüksektir (Normal: 265±8 µm; DM: 267±9 µm; DMÖ: 380±64 µm; p<0,001). Yapısal bozukluklar en sık DMÖ grubunda izlenmiştir: DRIL (%74,7), IRF (%50,7), EZ kaybı (%38,0) ve ERM (%33,3) (tüm p<0,001). CGK ile CST (r=0,71), DRIL (r=0,63), IRF (r=0,66) ve EZ kaybı (r=0,58) arasında anlamlı pozitif korelasyon mevcuttur (tüm p<0,001). Sonuç: CGK, diyabetik makülopatide fonksiyonel kaybı yapısal belirteçlerle birlikte gösteren yeni ve güçlü bir metriktir. Özellikle DMÖ'de CGK'nin belirgin artışı, bu grubun hem retina bütünlüğü hem de görme kaybı açısından yüksek risk taşıdığını göstermektedir. CGK'nın klinik pratikte tedavi yanıtını izleme ve fonksiyonel prognozu öngörmede kullanılabilir bir parametre olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to define the Central Subfield Thickness–normalized Vision Loss Metric (CGK) in patients with diabetic maculopathies, to evaluate its discriminatory ability among normal eyes, diabetes mellitus without macular edema (DM), and diabetic macular edema (DME), and to investigate its association with optical coherence tomography (OCT) structural biomarkers. Methods: This retrospective study included a total of 450 eyes: Normal (n=150), DM without macular edema (n=150), and DME (n=150). For all eyes, logMAR visual acuity, central subfoveal thickness (CST), and OCT biomarkers including subretinal fluid (SRF), intraretinal fluid (IRF), disorganization of the retinal inner layers (DRIL), ellipsoid zone (EZ) loss, and the presence of an epiretinal membrane (ERM) were recorded. CGK was calculated using the formula (logMAR × 300) / CST). Between-group comparisons were performed using the Kruskal–Wallis and chi-square tests, while correlations were assessed with Pearson or Spearman analyses. Results: Mean CGK values were 0.00±0.00 in the Normal group, 0.01±0.03 in the DM group, and 0.43±0.22 in the DME group (p<0.001). CST was significantly higher in the DME group (Normal: 265±8 µm; DM: 267±9 µm; DME: 380±64 µm; p<0.001). Structural abnormalities were most prevalent in the DME group: DRIL (74.7%), IRF (50.7%), EZ disruption (38.0%), and ERM (33.3%) (all p<0.001). CGK demonstrated strong positive correlations with CST (r=0.71), DRIL (r=0.63), IRF (r=0.66), and EZ loss (r=0.58) (all p<0.001). Post-hoc analyses showed that the DME group was significantly different from both the Normal and DM groups in terms of functional and structural measures. Conclusion: CGK is a novel and robust metric that accurately reflects functional loss in conjunction with structural abnormalities in diabetic maculopathies. The marked increase in CGK among DME patients highlights their elevated risk for both impaired retinal integrity and visual dysfunction. CGK may serve as a clinically applicable parameter for monitoring treatment response and predicting functional prognosis in routine practice.