Dijital oyun karakterlerinin göstergebilimsel açıdan incelenmesi ve Brawl Stars örneği
Semiotic analysis of digital game characters and the case of Brawl Stars
- Tez No: 984782
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, dijital oyunlar, oyun karakteri, Göstergebilimsel analiz, Semiotics, digital games, game character, Semiotic analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
BAŞ, Muhammed Orkun, Dijital Oyun Karakterlerinin Göstergebilimsel Açıdan İncelenmesi ve Brawl Stars Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2025 Araştırmanın amacı, dijital oyun karakterlerinin göstergebilimsel açıdan analiz edilmesidir. Bu ana amaç kapsamında oyun karakterlerinin tasarımında kullanılan semboller, işaretler ve anlam ilişkileri analiz edilmiş; kültürel, toplumsal ve ideolojik boyutlarıyla incelenmiştir. Araştırmada, dijital oyun karakterleri güç ve görünüş özellikleri üzerinden anlatılmıştır. Fenomenolojik (olgubilim) yöntemi ile ortaya konan bu özelliklerin elde edilmesinde nitel araştırma yöntemlerine başvurulmuş, elde edilen verilerin incelenmesi ise göstergebilim yöntemi ile sağlanmıştır. Araştırmanın veri kaynaklarını dijital oyun dünyasında bilinen ve dünya çapında oldukça fazla oyuncu kitlesine sahip olan Brawl Stars oyunu oluşturmuştur. Araştırmada Brawl Stars oyununda bulunan sekiz adet karakter amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Bu araştırmada konu ile ilgili bilimsel yayınlar, tezler, dergiler ve dijital oyun afişleri taranmış, elde edilen veriler göstergebilim yöntemi ile analiz edilmiştir. Brawl Stars oyununda bulunan sekiz adet oyun karakterinin konumuyla, renkleriyle, verdiği güç mesajlarıyla, sembolik ve fiziksel görünüşleriyle incelendiği bu araştırmanın sonucunda incelenen karakterlerin semiyolojik kodlar açısından farklı olgulara, benzerlik ve temalarıyla değişik kültürel yapıları, popüler kültür ve mitolojik referanslar açısından dünyanın değişik yerlerindeki mitolojik kahramanları ve iklimsel açıdan dayanıklı ve güçlü olmayı temsil ettikleri görülmüştür. Sonuç olarak dijital oyunların günlük yaşamı ve geleneksel değerleri dönüştürme potansiyeli göz önünde bulundurularak toplum üzerindeki etkileri, özellikle sosyal ve psikolojik boyutlarıyla ele alınması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the semiological analysis of digital game characters. The symbols, signs, and meaning relations used in the design of the game characters were analyzed and their cultural, psychological, and sociological senses were examined within the scope of this main purpose, . In the study, the digital game characters were described through their power and appearance properties. Qualitative research methods were utilized to obtain these properties, which were revealed using a survey model.The analysis of the collected data was carried out using the Semiotics method. The data sources for the research were the game Brawl Stars, which is well-known in the digital gaming world and has a huge player base globally. Eight characters from the Brawl Stars game were selected for the study. In this study, scientific publications, theses, journals, and digital game posters related to the topic were reviewed, and the document analysis method was used as the data collection technique. The collected data were analyzed using the semiotics method. As a result of this research, which examined eight game characters from Brawl Stars based on their positioning, colors, messages of power, symbolic and physical appearances, it was observed that the characters represented different phenomena in terms of semiological codes, different cultural structures through their similarities and themes, as well as mythological heroes from various parts of the world in terms of popular culture and mythological references, and climatic resilience and strength. It is recommended that the effects of digital games on society, particularly their social and psychological dimensions, be addressed, considering their potential to transform daily life and traditional values in the light of these facts.