Almanya'ya göç eden Türk hemşirelerin göçmen olma ile ilgili deneyimlerinin incelenmesi: Nitel bir çalışma
The examination of the experiences of Turkish nurses who migrated to Germany regarding being an immigrant: A qualitative study
  1. Tez No: 984803
  2. Yazar: ŞENİZ ECE TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin göçü, Psikolojik travma, Uluslararası göç, Brain migration, Psychological trauma, International migration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez çalışması, Türkiye'den Almanya'ya gönüllü olarak göç eden hemşirelerin göç sürecine ilişkin bireysel deneyimlerini, karşılaştıkları zorlukları, psikososyal etkileri ve mesleki kimlik dönüşümlerini anlamayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Kasım 2024 ile Şubat 2025 tarihleri arasında Almanya'nın çeşitli şehirlerinde aktif olarak çalışan 11 Türk hemşireyle Zoom üzerinden derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Veriler, Braun ve Clarke tarafından geliştirilen refleksif tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş ve temalar sistematik şekilde sunulmuştur. Araştırma sonucunda dokuz tema ortaya çıkmıştır: göç kararını etkileyen faktörler, göç sürecinde yaşanan uyum güçlükleri, mesleki kimlik ve rollerle ilgili dönüşüm, travmatik etkileşimler ve psikolojik etkiler, entegrasyon sürecinde kurumsal destek mekanizmaları, mesleki aidiyet değişimi, kültürel uyum ve günlük yaşam mücadeleleri, yalnızlık ve aileden uzak olmanın etkisi, etik gerilimler ve değer çatışmaları. Katılımcılar, göç kararlarını genellikle ekonomik nedenler, mesleki saygınlık arayışı ve daha iyi yaşam koşulları beklentisiyle verdiklerini ifade etmiştir. Ancak süreç ilerledikçe hemşirelik rollerinin yeniden tanımlandığını ve kimliksel bir dönüşüm yaşadıklarını belirtmişlerdir. Almanya'daki hemşirelik sistemi, Türkiye'ye kıyasla daha özerk bir yapıya sahip olmakla birlikte daha fazla sorumluluk gerektirmektedir. Dil bariyerleri, farklı etik uygulamalar, sosyal izolasyon ve yalnızlık duygusu bu süreci zorlaştıran etkenler arasında yer almıştır. Kurumsal düzeyde oryantasyon, mentorluk ve kültürel adaptasyon programlarının yetersizliği, hemşirelerin uyum sürecini olumsuz etkilemiştir. Bulgular, göçmen hemşirelerin sadece coğrafi bir yer değişimi değil, aynı zamanda psikolojik ve mesleki düzeyde derin bir dönüşüm yaşadıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This qualitative study explores the experiences of Turkish nurses who voluntarily migrated to Germany, focusing on psychosocial impacts and professional identity changes. Data were collected via semi-structured Zoom interviews with 11 nurses working in various German cities between November 2024 and February 2025. Braun and Clarke's (2006) reflexive thematic analysis was used to analyze the data. Nine key themes emerged: motivations for migration, adaptation difficulties, professional identity shifts, traumatic experiences, institutional support, sense of belonging, cultural adaptation, effects of family separation, and ethical conflicts. Most participants migrated for economic reasons, career development, and better living standards. Over time, their professional roles were redefined, leading to internal identity transformation. While the German nursing system offered greater autonomy, it also brought increased responsibility. Challenges such as language barriers, different ethical norms, and social isolation made the adaptation process more complex. Inadequate support mechanisms—such as orientation, mentoring, and cultural training—contributed to emotional fatigue and feelings of disconnection. In contrast, participants who received psychosocial support reported greater resilience and smoother adjustment. This study underscores that migration affects not only employment but also personal and professional identity. It highlights the importance of institutional policies that support both structural integration and emotional well-being. These findings contribute to a broader understanding of nurse migration and the need for holistic support approaches.