Zihinsel gelişme geriliği/zihinsel yetersizliği olan çocukların sosyal-duygusal gelişimlerinde müziğin etkisi
The effect of music on the social-emotional development of children with mental development retardation/intellectual disability
  1. Tez No: 984863
  2. Yazar: SEVGİ ÖZDİL BAYKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SAFA YEPREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinsel Gelişim Geriliği, Müzik, Sosyal- Duygusal Gelişim, Güçler ve Güçlükler Anketi, Canlı müzik, Dini müzik, Mild Intellectual Disability, Music, Social-Emotional Development, Strengths and Difficulties Questionnaire, Live music, Religious music
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı hafif düzey zihinsel gelişim geriliği bulunan çocukların sosyal- duygusal gelişimlerinde gitar eşlikli müzik etkinliklerinin etkisini incelemektir. Çalışmamız Kahramanmaraş'ta yaşayan 9-15 yaş arası 14 öğrenci ile (10 deney, 4 kontrol) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Eğitim merkezinde yapılmıştır. Deney grubuna 4 hafta, 8 oturum şeklinde çalışmacının gitar icrasıyla yönettiği, çocukların grupla, vokal ve hareketlerle katılım sağladığı, yapılandırılmış müzik etkinlikleri uygulanmıştır. Veriler Güçler ve Güçlükler anketi (öğretmen formu, 4-17 yaş grubu) ile toplanmıştır. Müziğin, hafif zihinsel yetersizliği bulunan öğrencilerde kaygı, üzüntü, korku ve somatik yakınmalar gibi içsel duygusal sorunlarını azaltmada etkili olduğu gözlemlenmiştir. Müziğin, genel güçlük düzeylerini (duygusal belirtiler, davranış problemleri, dikkat sorunları ve akran ilişkileri problemleri) azaltmada etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ancak davranış sorunları, hiperaktivite/dikkat eksikliği, akran problemleri alanında bir değişim gözlenmemiştir. Elde edilen bulgular, müziğin, hafif düzey zihinsel gelişim geriliği olan çocukların içsel duygusal sorunlarını azaltarak duygusal gelişime katkıda bulunduğuna; Toplam Güçlük düzeylerini (duygusal belirtiler, davranış problemleri, dikkat sorunları ve akran ilişkileri problemlerini) azaltarak gelişimlerine yardımcı olabilecek etkili bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to examine the effect of guitar-accompanied music activities on the social - emotional development of children with mild intellectual disabilities. The study was conducted in a Special Education and Rehabilitation Center in Kahramanmaraş with 14 students (10 experimental, 4 control) aged between 9-15 years. Reseacher created structured music activities, directed by the researcher's guitar performance and It's involving children's participation with vocals and movements in a group setting. Music applied to the students involving experimental group for 4 weeks (8 sessions). Data collected using the Strengths and Difficulties Questionnaire (Teacher-report, for age 4-17). We observed that music is effective to reducing internal emotional problems such as anxiety, sadness, fear, and somatic complaints in students with mild intellectual disabilities. We also observed that the music is effective to reducing Total Difficulty Levels (emotional problems, conduct problems, hyperactivity, and peer relationship problems). However, no change was observed in the areas of conduct problems, hyperactivity/inattention, and peer problems. The research's findings shows that music contributes to emotional development by reducing internal emotional problems of children with mild intellectual disabilities; and shows that it is an effective tool that can assist their development by reducing Total Difficulty levels (emotional symptoms, conduct problems, hyperactivity and peer problems).