Alt ekstremite uzun kemiklerinin tümöral defektlerinde sıvı azotla geri kazanılmış kemik ve vaskülerize fibula (frozen hotdog) yönteminin kullanımı
Use of liquid nitrogen–treated autograft combined with vascularized fibular graft (frozen hotdog technique) for tumoral defects of the lower extremity long bones
- Tez No: 984885
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN EMRE AYCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Frozen hotdog, kriyodestrüksiyon, serbest vaskülarize fibula grefti, biyolojik rekonstrüksiyon, malign kemik tümörü, ISOLS, MSTS, Frozen hotdog, cryodestruction, free vascularized fibular graft, biological reconstruction, malignant bone tumor, ISOLS, MSTS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, alt ekstremite malign kemik tümörlerinin rezeksiyonu sonrası oluşan segmenter kemik defektlerinin rekonstrüksiyonunda kullanılan frozen hotdog (FH) yönteminin fonksiyonel, radyolojik ve onkolojik sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışma, 01.12.2016–01.12.2023 tarihleri arasında frozen hotdog (sıvı azotla devitalize otogreft + serbest vaskülarize fibula grefti) tekniği ile interkalar rekonstrüksiyon uygulanan 31 hastayı kapsamaktadır. Hastaların demografik verileri, tümör tipi ve lokalizasyonu, rezeksiyon uzunluğu, kullanılan fibula grefti uzunluğu, kemoterapi, radyoterapi öyküleri, histopatolojik nekroz oranı ve cerrahi sınır durumu kaydedildi. Radyolojik değerlendirme ISOLS kriterleri ile, fonksiyonel değerlendirme MSTS skorlama sistemi ile gerçekleştirildi. Onkolojik sonuçlar lokal rekürrens, metastaz ve sağkalım parametreleri üzerinden analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 31 hastanın yaş ortalaması 11,0±3,8 yıl olup, 18'i osteosarkom (%58,1) ve 13'ü Ewing sarkom (%41,9) tanılıydı. Lezyonların %61,3'ü distal femur, %38,7'si proksimal tibia yerleşimliydi. Tüm hastalarda cerrahi sınırlar negatifti. Kemik kaynaması tüm hastalarda sağlandı ve ortalama kaynama süresi 15,0±7,2 ay (5–35) olarak ölçüldü. Ortalama ISOLS skoru 20,4±4,0, ortalama MSTS skoru 24,7±4,0 idi. Takip süresi ortalama 46,3±22,6 ay olup, 6 hastada metastaz (%19,4) ve 1 hastada lokal rekürrens (%3,2) izlendi. Rekürrens, yalnızca yumuşak doku komponentinde görülmüş olup sıvı azot ile geri kazanılmış otogreft segmentinde görülmemiştir. Sonuç: Frozen hotdog yöntemi, alt ekstremite malign kemik tümörlerinin rekonstrüksiyonunda; yüksek kaynama oranı, tatmin edici fonksiyonel skorlar, uzun dönem greft bütünlüğü ve düşük lokal rekürrens oranları ile etkili ve güvenilir bir biyolojik rekonstrüksiyon yöntemidir. Bu teknik, özellikle genç ve aktif hasta grubunda uzun dönem ekstremite koruma başarısı ve maliyet avantajı ile güçlü bir rekonstrüksiyon alternatifi olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate the functional, radiological, and oncological outcomes of the frozen hotdog (FH) method used in the reconstruction of segmental bone defects following resection of malignant bone tumors of the lower extremity. Materials and Methods: This retrospective observational study includes 31 patients who underwent intercalary reconstruction using the frozen hotdog technique (devitalized autograft with liquid nitrogen + free vascularized fibular graft) between 01.12.2016 and 01.12.2023. Recorded data included patients' demographic information, tumor type and location, resection length, length of fibular graft used, history of chemotherapy–radiotherapy, histopathological necrosis rate, and surgical margin status. Radiological evaluation was conducted using the ISOLS criteria, and functional evaluation was performed with the MSTS scoring system. Oncological outcomes were analyzed based on local recurrence, metastasis, and survival parameters. Results: The mean age of the 31 patients included in the study was 11.0±3.8 years; 18 had osteosarcoma (58.1%) and 13 had Ewing sarcoma (41.9%). Of the lesions, 61.3% were located in the distal femur and 38.7% in the proximal tibia. All patients had negative surgical margins. Bone union was achieved in all cases, with a mean union time of 15.0±7.2 months (range: 5–35). The mean ISOLS score was 20.4±4.0, and the mean MSTS score was 24.7±4.0. The mean follow-up period was 46.3±22.6 months, during which metastasis was observed in 6 patients (19.4%) and local recurrence in 1 patient (3.2%). Recurrence was observed only in the soft tissue component and was not detected in the autograft segment salvaged with liquid nitrogen. Conclusion: The frozen hotdog method is an effective and reliable biological reconstruction technique for malignant bone tumor reconstruction in the lower extremity, offering high union rates, satisfactory functional scores, long-term graft integrity, and low local recurrence rates. Especially in young and active patients, this technique stands out as a strong reconstruction alternative due to its long-term limb preservation success and cost advantage.