Total kalça protezi sonrası bacak uzunluğu eşitsizliğinin yürüme biyomekaniğine etkisi
The effect of leg length discrepancy on gait biomechanics after total hip arthroplasty
  1. Tez No: 984884
  2. Yazar: DOĞAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, bacak uzunluğu eşitsizliği, yürüme analizi, cerrahi yaklaşım, biyomekanik, Total hip arthroplasty, leg length discrepancy, gait analysis, surgical approach, biomechanics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, primer total kalça artroplastisi (TKA) sonrası gelişen bacak uzunluğu eşitsizliğinin (BUE) yürüme biyomekaniği üzerindeki etkilerini objektif olarak değerlendirmek ve kullanılan cerrahi yaklaşımın (lateral veya posterolateral) bu etkiler üzerindeki rolünü incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 2020-2024 yılları arasında tek taraflı primer TKA uygulanan ve en az 1 yıl takip süresi olan 60 hasta dahil edildi. Hastalar radyolojik ölçümlere göre Grup A (0-10 mm), Grup B (10-20 mm) ve Grup C (>20 mm) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Ayrıca olgular uygulanan cerrahi yaklaşıma göre sınıflandırıldı. Hastaların yürüme parametreleri üç boyutlu yürüme analizi ile değerlendirildi; klinik sonuçlar Harris Kalça Skoru (HKS), VAS ve yapılandırılmış anket ile analiz edildi. Bulgular: BUE miktarı 20 mm üzerinde olan Grup C'de; yürüme hızı ve HKS diğer gruplara göre anlamlı düzeyde düşük, çift destek süresi ve maksimum pelvik oblisite açısı ise anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p<0.05). Ayrıca Grup C'de yardımcı cihaz kullanımı ve postoperatif bel ağrısı oranı belirgin şekilde yüksekti. Kinetik analizde, Grup C hastalarının pelvik dengeyi sağlamak için kalça abdüktör momentini artırdığı gözlendi. Cerrahi yaklaşımlar karşılaştırıldığında, lateral yaklaşımla ameliyat edilen grupta kalça abdüktör momentinin posterolateral gruba göre anlamlı düzeyde düşük olduğu belirlendi. Sonuç: TKA sonrası 20 mm'nin üzerindeki bacak uzunluğu eşitsizliği, pelvik stabiliteyi bozarak yürüme mekaniğini ve klinik sonuçları olumsuz etkilemektedir. Lateral cerrahi yaklaşım ise abdüktör kas gücünü zayıflatarak bu tabloyu ağırlaştırabilmektedir. Başarılı bir fonksiyonel sonuç için cerrahi hedef, bacak uzunluk farkını 20 mm eşiğinin altında tutmak olmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to objectively evaluate the effects of leg length discrepancy (LLD) developing after primary total hip arthroplasty (THA) on gait biomechanics and to examine the role of the surgical approach used (lateral or posterolateral) on these effects. Material and Methods: The study included 60 patients who underwent unilateral primary THA between 2020 and 2024 and had a follow-up period of at least 1 year. Patients were divided into three groups based on radiological measurements: Group A (0-10 mm), Group B (10-20 mm), and Group C (>20 mm). Cases were also classified according to the surgical approach applied. Patients' gait parameters were evaluated using three-dimensional gait analysis; clinical outcomes were analyzed using the Harris Hip Score (HHS), VAS, and a structured questionnaire. Results: In Group C, where the LLD amount was >20 mm, gait speed and HHS were found to be significantly lower, while double support time and maximum pelvic obliquity angle were found to be significantly higher compared to other groups (p<0.05). Additionally, the rate of assistive device use and postoperative low back pain was significantly higher in Group C. In kinetic analysis, it was observed that Group C patients increased hip abductor moment to maintain pelvic balance. When surgical approaches were compared, hip abductor moment was determined to be significantly lower in the group operated with the lateral approach compared to the posterolateral group. Conclusion: Leg length discrepancy exceeding 20 mm after THA negatively affects gait mechanics and clinical outcomes by disrupting pelvic stability. The lateral surgical approach may exacerbate this condition by weakening abductor muscle strength. For a successful functional outcome, the surgical goal should be to keep the leg length difference below the 20 mm threshold.