İleri evre kalp yetersizliği ile birlikte atriyal fibrilasyonu olan hastalarda ritim kontrolünün uzun dönem sonlanımlarla ilişkisi
Long-term outcomes associated with rhythm control in patients with advanced heart failure and atrial fibrillation
- Tez No: 984886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, atriyal fibrilasyon, kalp transplantasyonu, LVAD, mortalite, Heart failure, atrial fibrillation, heart transplantation, LVAD, mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İleri evre kalp yetersizliğinin mortalitesi gelişen tedavi seçeneklerine rağmen hala çok yüksek izlenmektedir. Biz bu çalışma ile ileri evre kalp yetersizliği ile beraberinde atriyal fibrilasyonu olan hastalarda, atriyal fibrilasyonun sinüs ritmine çevrilmesininuzun dönem sonlanımlarınıdeğerlendirmeyi amaçlıyoruz.Gereç ve Yöntem:Retrospektif olarak tasarlanan çalışmaya 2020-2024 yılları arasında merkezimizde kalp nakil konseyindedeğerlendirilen toplam 122 hasta alınmıştır.Elektriksel kardiyoversiyon (CV) veya kateter ablasyonu ile sinüs ritmine çevrilenler birinci grubu, sinüs ritmine çevrilmeyenler ikinci grubu oluşturmuştur.Hastaların demografik, laboratuvar, görüntüleme ve mortalite verileri hastane otomasyon sisteminden ve kalp nakil konsey tutanaklarından alınmıştır.Bulgular: Çalışmaya konseyde ardışık olarak değerlendirilen ve dışlama kriterleri uygulandıktan sonra kalan 122 hasta dahil edildi. Hastaların büyük çoğunluğunu (%86,1,n:100)erkek hasta oluşturmaktadır. Hastaların %61,7'sinde non iskemik etyoloji izlendi. Gruplar arasında demografik özellikleri değerlendirildiğinde;perkütan koroner işlem (PCI) ve intrakardiyak defibrilatör (ICD)(p:0,024 ve p:0,007) öyküsü olmasınıngruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklı olduğu görüldü, diğer bulgular arasında anlamlı fark izlenmedi. Hastaların katater bulgularına bakıldığındasağ atrıyum basıncı,tsg,svı değerleri açısından tüm gruplar benzer izlendi ve istatistiksel anlamda anlamı fark saptanmadı.Medikal tedaviye bakıldığındadigoksin, aminodarone, furosemid kullanımıaçısından 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (sırasıyla, p:0,002, p:0,001, p:0,025 ). Hastaların ekokardiyografik parametrelerine bakıldığında tapse,st ve kapak bozuklukları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Tüm gruplarda uzun dönem mortaliteyi değerlendirmek için unweighted çok değişkenli cox regresyon, tek ve çok değişkenli weighted Cox regresyon ve competing cox regresyon analizi kullanıldı.Competing cox regresyon analizinin sonucu haricinde sinüs ritmi sağlamanın,sol atrıyum boyut artışının ve hmg artışının 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu(sırasıyla p değerleri:0.0038, p:0,0258 p:<0.0001).Sonuç: Çalışmamızda ileri evre kalp yetersizliği ile birlikte atriyal fibrilasyonu olan hastalarda sinüs ritmi sağlanmasınınhastaların Nakil,LVAD ve mortalite oranlarını düştüğünü gösterdik. Uygun hasta seçim kriterlerinin sağlanması, optimal medikal tedavi yapılması, merkezlerin tecrübesinin artması sayesinde bu azalmanın sağlandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Despite advancements in treatment options, mortality in advanced-stage heart failure remains markedly high. In this study, we aim to evaluate the long-term outcomes of restoring sinus rhythm in patients with advanced heart failure and concomitant atrial fibrillation.Materials and Methods: This retrospective study included a total of 122 patients who were referred to our center for the heart transplant council between 2020 and 2024. Patients who were converted to sinus rhythm via electrical cardioversion or catheter ablation were assigned to Group 1, while those who were not converted formed Group 2. Demographic, laboratory, imaging, and mortality data were obtained from the hospital electronic medical record system and heart transplant council reports. Results: A total of 122 patients were included in the study, with the majority being male (86.1%). A non-ischemic etiology was observed in 61.7% of patients, with similar distribution across all groups. When the demographic characteristics were evaluated among the groups, a history of percutaneous coronary intervention (PCI) and implantable cardioverter defibrillator (ICD) (p = 0.024 and p = 0.007, respectively) was found to differ significantly between the groups. No significant differences were observed among other findings.When the patients' catheterization findings were examined, right atrial pressure, pulmonary capillary wedge pressure (PCWP), and stroke volume index (SVI) values were found to be similar across all groups, with no statistically significant differences.In terms of medical treatment, there was a statistically significant difference between the two groups in the use of digoxin, amiodarone, and furosemide (p = 0.002, p = 0.001, and p = 0.025, respectively).When echocardiographic parameters were evaluated, no statistically significant differences were observed between the groups in terms of TAPSE, systolic tricuspid annular velocity (S′), and valvular abnormalities.To evaluate long-term mortality in all groups, unweighted multivariable Cox regression, univariable and multivariable weighted Cox regression, and competing risks Cox regression analyses were used. Except for the results of the competing Cox regression analysis, maintaining sinus rhythm, an increase in left atrial size, and a rise in hemoglobin (Hgb) were found to be statistically significant between the two groups (p-values: 0.0038, 0.0258, and <0.0001, respectively). Conclusion: In our study, we demonstrated that restoring sinus rhythm in patients with advanced heart failure and atrial fibrillation reduced the rates of heart transplantation, LVAD implantation, and overall mortality. This improvement is believed to result from appropriate patient selection criteria, optimal medical therapy, and increased experience of transplant centers.