Kardiyopulmoner bypass ile opere edilen 3 yaş altı hastalarda tiroid hormon düzeylerinin perioperatif mortalite ve morbidite üzerine etkileri
The effects of thyroid hormone levels on perioperative mortality and morbidity in patients under three years of age undergoing cardiopulmonary bypass surgery
  1. Tez No: 984909
  2. Yazar: HAKAN TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, kardiyopulmoner bypass, tiroit hormonları, mortalite, morbidite, Congenital heart disease, cardiopulmonary bypass, thyroid hormones, mortality, morbidity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Konjenital kalp hastalıkları (KKH), çocukluk çağında en sık görülen doğumsal anomalilerdendir ve özellikle 3 yaş altı olgularda kardiyopulmoner bypass (CPB) ile yapılan cerrahi girişimler yüksek mortalite ve morbidite riski taşır. CPB sırasında tiroit hormon düzeylerinde meydana gelen değişiklikler, kardiyak fonksiyon ve klinik sonuçları doğrudan etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, 3 yaş altı CPB ile opere edilen KKH'lı çocuklarda tiroit hormon düzeylerinin perioperatif mortalite ve morbidite üzerine etkilerinin, ayrıca levotiroksin tedavisinin klinik sonuçlara katkısı değerlendirildi. Gereç ve yöntem: Bu prospektif çalışmaya 01.10.2024–01.10.2025 tarihleri arasında CPB ile opere edilen toplam 291 hasta dahil edildi. Hastalar sağkalım durumuna (yaşayan/ölen) ve levotiroksin kullanımına göre gruplandırıldı. Demografik veriler, cerrahi parametreler, laboratuvar değerleri, komplikasyonlar ve tiroit hormon düzeyleri kaydedildi. İstatistiksel analizlerde gruplar arası karşılaştırmalar ve korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 120'si kız (%41,3) ve 171'i erkek (%58,7) olmak üzere 291 hasta alınmıştır. Hastalar yaşayan (n=240) ve ölen (n=51) olarak iki gruba ayrıldı. Ölen grupta ameliyat yaşı (p=0,001) ve ağırlığı (p<0,001) daha düşük, ameliyat ve bypass süreleri daha uzun, postoperatif ejeksiyon fraksiyonu (EF) ise anlamlı derecede düşüktü (p<0,001). Vazoaktif inotrop skoru (VIS), Aristotle ve RACHS-1 skorları ölenlerde daha yüksek bulundu (p<0,05). Ölen grupta Modifiye Blalock Taussıg (MBT) şant, mitral kapak onarımı ve aortik arkus tamiri daha sık yapılırken; yaşayanlarda ventriküler septal defekt (VSD) kapatma daha fazlaydı (p<0,01). Komplikasyonsuz seyir yaşayanlarda daha yüksekti (p<0,001). Düşük kardiyak debi sendromu, akut böbrek yetmezliği, periton diyalizi ve hemodiyaliz ölen grupta anlamlı şekilde daha fazlaydı. Levotiroksin kullanılan grupta postop EF daha yüksek (p=0,005), yoğun bakım (p=0,007) ve hastane yatış süresi (p=0,019) daha kısa bulundu. Ayrıca tromboemboli (p=0,020) ve sepsis (p=0,046) oranları daha düşük saptandı. Levotiroksin kullanmayan grupta pnömotoraks (p=0,043) daha sık, levotiroksin kullananlarda gastrointestinal sistem perforasyonu (p=0,045) görüldü. Korelasyon analizinde levotiroksin kullanmayanlarda postop EF; kros klemp süresi, bypass süresi, mekanik ventilasyon (MV), yoğun bakım ve hastane yatış süresi ile negatif korelasyon gösterdiği (p<0,05), postop tiroit stimüle edici hormon (TSH) düzeyi ise MV süresi ile pozitif, EF ile negatif ilişki gösterdiği tespit edildi (p<0,01). Lojistik regresyon analizinde postoperatif sT4 düzeyinin mortalite üzerinde anlamlı bir koruyucu etkiye sahip olduğu (OR: 0,006; p=0,010) ve postoperatif TSH düzeyinin ise mortalite riskini anlamlı olarak artırdığı (8,67 cut-off değeri için %98 sensitivite ve %99,2 spesifite ile) belirlenmiştir (OR: 1,511; p=0,002). Sonuç: Üç yaş altı KKH'larında CBP sonrası tiroit hormonlarının düzenli takibi, mortalite ve morbiditeyi öngörmede kritik öneme sahiptir. Özellikle düşük kardiyak debi riski taşıyan olgularda erken müdahale ve replasman tedavisi ile cerrahi ve yoğun bakım süreçlerinde daha iyi klinik sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Congenital heart diseases (CHD) are among the most common congenital anomalies in childhood, and surgical interventions performed with cardiopulmonary bypass (CPB) carry a high risk of mortality and morbidity, particularly in patients under the age of three. Alterations in thyroid hormone levels during CPB can directly affect cardiac function and clinical outcomes. This study aimed to evaluate the impact of thyroid hormone levels on perioperative mortality and morbidity in children under three years of age undergoing CPB for CHD, as well as to assess the potential benefits of levothyroxine therapy on clinical outcomes. Materials and Methods: In this prospective study, a total of 291 patients who underwent CPB between December 1, 2024, and December 1, 2025, were included. Patients were grouped according to survival status (survivors/non-survivors) and levothyroxine use. Demographic data, surgical parameters, laboratory values, complications, and thyroid hormone levels were recorded. Statistical analyses included intergroup comparisons and correlation analyses. Findings: Of the patients, 120 (41.3%) were female and 171 (58.7%) were male, and they were divided into two groups: survivors (n=240) and non-survivors (n=51). In the non-survivor group, age at surgery (p=0.001) and weight at surgery (p<0.001) were significantly lower, while operative and cardiopulmonary bypass times were longer, and postoperative ejection fraction (EF) was significantly lower (p<0.001). Vasoactive-Inotropic Score (VIS), Aristotle, and RACHS-1 scores were significantly higher in non-survivors (p<0.05). Preoperative and postoperative INR values were significantly elevated in the non-survivor group (p<0.05). Modified Blalock-Taussig (MBT) shunt, mitral valve repair, and aortic arch repair were performed more frequently in non-survivors, whereas ventricular septal defect (VSD) closure was more common in survivors (p<0.01). An uncomplicated clinical course was significantly more frequent among survivors (p<0.001). Low cardiac output syndrome, acute kidney injury, peritoneal dialysis, and hemodialysis were significantly more common in the non-survivor group. In the levothyroxine-treated group, postoperative EF was higher (p=0.005), and both ICU length of stay (p=0.007) and hospital length of stay (p=0.019) were shorter. Furthermore, rates of thromboembolism (p=0.020) and sepsis (p=0.046) were significantly lower. Pneumothorax was more frequent in the group not receiving levothyroxine (p=0.043), while gastrointestinal perforation was observed in the levothyroxine group (p=0.045). Correlation analysis in patients not receiving levothyroxine revealed that postoperative EF had a negative correlation with cross- clamp time, bypass time, duration of mechanical ventilation (MV), ICU stay, and hospital stay (p<0.05). Postoperative thyroid-stimulating hormone (TSH) levels showed a positive correlation with MV duration and a negative correlation with EF (p<0.01). In the logistic regression analysis, postoperative sT4 levels were found to have a significant protective effect against mortality (OR: 0.006; p=0.010), whereas postoperative TSH levels were significantly associated with an increased risk of mortality (for a cut-off value of 8.67, with 98% sensitivity and 99.2% specificity) (OR: 1.511; p=0.002). Conclusion: Regular monitoring of thyroid hormone levels following CPB in children under three years of age with CHD is of critical importance for predicting mortality and morbidity. We believe that early intervention and replacement therapy, particularly in cases at high risk for low cardiac output, may lead to improved clinical outcomes throughout the surgical and intensive care processes.