Video yardımlı torakoskopik cerrahi hastalarında ultrasonografi eşliğinde yapılan serratus anterior plan bloğu ile serratus posterior superior interkostal plan bloğunun analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic effectiveness of serratus anterior plane block performed under ultrasound guidance and serratus posterior superior intercostal plane block in video-assisted thoracoscopic surgery patients
- Tez No: 984910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BIÇAK, DR. OSMAN UZUNDERE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Torakoskopik operasyon, postoperatif ağrı kontrolü, serratus anterior plan blok, serratus posterior superior interkostal plan blok, Video-assisted thoracoscopic surgery (VATS), postoperative pain management, serratus anterior plane block, serratus posterior superior interkostal plan blok
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi Hastalarında Ultrasonografi Eşliğinde Yaplan Serratus Anterior Plan Bloğu İle Serratus Posterior Superior İntercostal Plan Bloğunun Analjezik Etkinliklerinin Karşılaştırılması Giriş ve Amaç: Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) günümüzde sıkça uygulanmaktadır. Çalışmamızda VATS hastalarında ultrasonografi eşliğinde yapılan serratus anterior plan bloğu (SAPB) ile serratus posterior superior interkostal plan bloğunun (SPSIPB) postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel ve tek merkezli çalışmamıza Akademik Etik Kurul onayı aldıktan sonra video yardımlı torakoskopik cerrahi geçiren 18-65 yaş arasındaki VKİ<35, ASA 1, 2, 3 olan 60 hasta dahil edildi. 10 hasta çeşitli sebeplerden dolayı çalışma dışı bırakıldı. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle 1:1 oranında randomize edilerek 2 gruba ayrıldı. Grup 1' deki hastalara SAPB, Grup 2' deki hastalara SPSIPB uygulandı. Cerrahi öncesinde her iki gruba da 30 ml %0,25 bupivakain kullanılarak sinir bloğu uygulandı. Operasyonun tamamlanmasına 30 dakika kala, intravenöz yoldan 50 mg dekstroprofen ve 1 gram parasetamol verildi. Operasyon sonrasındaki ilk 24 saat boyunca hastalara ait, statik (istirahatte) ve dinamik (öksürükle) VAS ve NRS ağrı skorları, kalp hızı (KAH) ile ortalama arter basıncı (OAB) ölçümleri, tüketilen analjezik miktarı ve hasta memnuniyet düzeyleri kayda alındı. Ayrıca, hastaların demografik verileri ile operasyon sırasındaki ve sonrasındaki parametreler SPSS yazılımı kullanılarak değerlendirildi; p<0,05 değeri anlamlılık sınırı olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 60 hasta dahil edildi. 5 hasta açık cerrahiye döndüğü için, 4 hasta entübe şekilde çıktığı için, 1 hasta acil alındığı için toplam 10 hasta çalışma dışı bırakıldı. Ortalama yaş 36,64, ortalama VKİ 25,09 kg/m² olarak saptandı. Hastaların %46'sı (n=23) kadın, %54'ü (n=27) erkek hastaydı. Hastaların %20'si ASA 1, %64'ü ASA 2, %16'sı ASA 3 olarak saptandı. Tüm zamanlarda statik ve dinamik sayısal ağrı skorları iki grup arasında benzer olarak bulundu. Postoperatif 1. ve 8. Saatte görsel ağrı skoru SPSIPB uygulanan grupta SAPB uygulanan gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Postoperatif dönemde ek analjezik kullanımı ve hasta memnuniyeti bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi. Sonuç: Araştırmada, SAPB ve SPSIPB blokları uygulanan hastalarda postoperatif ağrı skorları, hasta memnuniyeti ve ek analjezik ihtiyacı açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Elde edilen sonuçlar, SPSIPB'nin toraks duvarı bloklarına alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the Analgesic Efficacy of Serratus Anterior Plane Block and Serratus Posterior Superior Intercostal Plane Block in Patients Undergoing Video-Assisted Thoracoscopic Surgery Introduction and Objective: Video-assisted thoracoscopic surgery (VATS) is frequently performed in clinical practice today. The aim of this study was to compare the postoperative analgesic efficacy of the serratus anterior plane block (SAPB) and the serratus posterior superior intercostal plane block (SPSIPB) in VATS patients, using ultrasound guidance. Materials and Methods: After obtaining approval from the Institutional Ethics Committee, 50 patients aged 18-65 years, with a BMI <35 and classified as ASA 1, 2, or 3, who underwent VATS, were included in this prospective observational study. Patients were divided into two groups of 25. Group 1 received SAPB, while Group 2 received SPSIPB. Prior to surgery, a nerve block was applied to both groups using 30 ml of 0.25% bupivacaine. Thirty minutes before the completion of surgery, 50 mg of dexketoprofen and 1 gram of paracetamol were administered intravenously. The visual analog scale (VAS) scores, static and dynamic numeric rating scale (NRS) pain scores, heart rate (HR), and mean arterial pressure (MAP), as well as the amount of analgesics consumed and patient satisfaction, were recorded during the first 24 hours postoperatively. The demographic data and perioperative parameters were analyzed using SPSS software, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 60 patients were included in the study. Ten patients were excluded: 5 switched to open surgery, 4 were intubated, and 1 was an emergency case. The average age was 36.64 years, and the mean BMI was 25.09 kg/m². Of the patients, 46% (n=23) were female and 54% (n=27) were male. According to the ASA classification, 20% were ASA 1, 64% were ASA 2, and 16% were ASA 3. The static and dynamic NRS pain scores were similar between the two groups throughout the study period. The visual pain score at 1 hour and 8 hours postoperatively was significantly lower in the SPSIPB group compared to the SAPB group (p<0.05). No significant differences were found between the groups in terms of postoperative analgesic use and patient satisfaction. Conclusion: The study found no significant difference in postoperative pain scores, patient satisfaction, and additional analgesic requirements between the SAPB and SPSIPB groups. The results suggest that SPSIPB could be an alternative technique to other thoracic wall blocks.