Lokal ileri rektum kanserinde tümör dokusundaki CD4, CD8 ve tümör infiltre eden lenfosit yüzdesinin neoadjuvan tedavi yanıtını öngörmedeki rolü
Assessing neoadjuvant treatment response regarding tumor tissue CD4+ CD8+ cells and til in locally advanced rectal cancer
  1. Tez No: 984918
  2. Yazar: HATİCE TELCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN SOMUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: CD4, CD8, Lokal ileri rektum kanseri, Neoadjuvan tedavi, TİL, Tümör regresyon derecesi, CD4, CD8, Locally advanced rectal cancer, Neoadjuvant therapy, TIL, Tumor regression grade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lokal ileri rektum kanseri (LİRK) tedavisinde total neoadjuvan tedavinin (TNT) yaygınlaşmasıyla birlikte, tedavi yanıtını öngörebilecek biyobelirteçlerin belirlenmesi giderek daha önemli hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, tümör dokusunda CD4 ve CD8 pozitif T lenfosit yoğunluğu ile tümör infiltre eden lenfosit (TİL) yüzdesinin neoadjuvan tedavi yanıtını öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: TNT uygulanan 45 LİRK hastasının tedavi öncesi kolonoskopik biyopsi dokularında CD4+, CD8+ T lenfosit sayıları ve TİL yüzdesi immünohistokimyasal olarak değerlendirildi. Cerrahi uygulanan 40 hastanın tedavi sonrası rezeksiyon materyalleri ayrıca incelendi. Histopatolojik yanıt, Amerikan Kanser Ortak Komitesi (AJCC) ve Amerikan Patologlar Koleji (CAP) tümör regresyon derecelendirme (TRG) sistemine göre TRG 0–1 yanıt veren, TRG 2–3 yanıt vermeyen olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Tedavi öncesi median CD4+, CD8+ ve TİL% değerleri sırasıyla 320 (16–1064), 64 (4–432) hücre/mm² ve %30 (5–60) olarak bulundu. ROC analizinde CD4+ hücre/mm² için belirlenen 410 hücre/mm² eşik değeri anlamlı olup tedavi yanıtını öngörmede etkili bulundu (AUC=0,68; p=0,041). CD8+ hücre sayısı ve TİL yüzdesi ile tedavi yanıtı arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,18 ve p=0,29). Cerrahi sonrası dokularda CD8+ hücre yoğunluğunda anlamlı artış görülürken (p<0,001), CD4+ hücre sayısı ve TİL yüzdesinde anlamlı değişiklik izlenmedi (p=0,06 ve p=0,7). Lenfovasküler ve perinöral invazyon varlığı tedaviye kötü yanıtla ilişkiliydi (p=0,003 ve p=0,004). Sonuç: LİRK'de tedavi öncesi tümör dokusunda yüksek CD4+ T lenfosit yoğunluğu neoadjuvan tedavi yanıtını öngörmede anlamlı bir biyobelirteç olabilir. CD8+ hücre sayısı ve TİL yüzdesi ise tedavi yanıtını öngörmede belirleyici bulunmamıştır. Bulgular, CD4+ T lenfosit yoğunluğunun tedavi stratejilerinin bireyselleştirilmesinde potansiyel prognostik bir gösterge olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: As total neoadjuvant therapy (TNT) becomes increasingly utilized in the management of locally advanced rectal cancer (LARC), the identification of predictive biomarkers for treatment response has gained clinical importance. This study aimed to evaluate the predictive value of intratumoral CD4- and CD8-positive T lymphocyte density and tumor-infiltrating lymphocyte (TIL) percentage for neoadjuvant treatment response. Materials and Methods: CD4+, CD8+ T-cell counts and TIL% were immunohistochemically assessed in pretreatment colonoscopic biopsy specimens of 45 patients with LARC who received TNT. Post-treatment resection specimens of 40 patients undergoing surgery were also evaluated. Histopathologic response was classified according to the AJCC and CAP tumor regression grading system as responders (TRG 0–1) and non-responders (TRG 2–3). Results: Median pretreatment CD4+, CD8+ and TIL% values were 320 (16–1064), 64 (4–432) cells/mm² and 30% (5–60), respectively. ROC analysis demonstrated that stromal CD4+ T-cell density significantly predicted treatment response with a cutoff value of 410 cells/mm² (AUC=0.68; p=0.041). CD8+ T-cell count and TIL percentage did not significantly correlate with treatment response (p=0.18 and p=0.29). Post-treatment specimens showed a significant increase in CD8+ cell density (p<0.001), while CD4+ and TIL% showed no significant change (p=0.06 and p=0.7). Lymphovascular and perineural invasion were significantly associated with poor response (p=0.003 and p=0.004). Conclusion: High pretreatment intratumoral CD4+ T-cell density may serve as a meaningful predictive biomarker for neoadjuvant treatment response in LARC. CD8+ T-cell density and TIL percentage were not predictive. These findings suggest that CD4+ T cells may play a potential role in guiding individualized treatment strategies.