İzmir ili Tire Belediye Bandosu'nun incelenmesi
An examination of the Tire Municipal Band within İzmir province
  1. Tez No: 984950
  2. Yazar: ZUHAL ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ILGIM KILIÇ TAPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Tire Belediye Bandosu, belediye bandosu, yerel müzik pratikleri, kültürel kimlik, bandonun toplumsal işlevi, Tire Municipal Band, municipal band, local musical practices, cultural identity, social function of bands
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada İzmir ili Tire Belediye Bandosu'nun üyelerinin görüşleri doğrultusunda bandonun tarihsel gelişimi, kültürel kimliği, kurumsal yapılanması, müzik pratikleri, toplumsal işlevi ve gelecek perspektifi boyutlarında incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu yapının toplumsal işlevlerini görünür kılarak, kültürel sürdürülebilirliğe yönelik bir farkındalık yaratmak da çalışmanın temel hedefleri arasındadır. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmanın veri kaynağını, katılımcılara yöneltilen görüşme soruları ve demografik bilgi formu aracılığıyla elde edilen görüşler oluşturmuştur. Bu kapsamda sahaya inilerek alan çalışması gerçekleştirilmiş, katılımcıların deneyim ve düşüncelerini yansıtan yanıtlar yazılı metin hâline getirilmiştir. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş; analiz sürecinde tematik kodlama tekniğinden yararlanılmıştır. Katılımcı görüşlerinden elde edilen veriler, alt problemlere dayalı olarak içerik analizi yöntemiyle sınıflandırılmış; içerik benzerliklerine göre kodlanan ifadeler, her alt probleme karşılık gelen toplam 22 tematik tabloda bütüncül biçimde sunulmuş, bazı tablolar ise veri yoğunluğu ve içerik çeşitliliği nedeniyle alt tablolara ayrılmıştır. Her tablo, ilgili temalara göre açıklanarak yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Tire Belediye Bandosu, yerel halk tarafından yalnızca bir müzik topluluğu değil; Cumhuriyet'in kazanımları ve kentin kurtuluşuyla özdeşleşmiş simgesel bir yapı olarak konumlandırılmaktadır. Repertuarın temelinde marşlar yer almakla birlikte; halk müziği, caz, popüler müzik gibi farklı türlerin de icra edildiği belirtilmiş, bu çeşitliliğin yalnızca tören işlevine değil, aynı zamanda halka hitap etme, kültürel temsiliyeti güçlendirme ve kuşaklar arası aktarımı destekleme işlevine de hizmet ettiği vurgulanmıştır. Bandonun bu tarihsel ve kültürel temsiliyeti, Tirelilerin kolektif belleğinde güçlü bir yer edinmesini sağlamakta; bu durum, bandoya yönelik yüksek düzeyde sahiplenme duygusunu ve kurumun yüz yılı aşkın süredir gönüllülük temelli olarak varlığını sürdürebilmesini açıklayan başlıca etkenlerden biri olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the Tire Municipal Band, located in İzmir Province, through the perspectives of its members in terms of its historical development, cultural identity, institutional structure, musical practices, social functions, and future prospects. One of the primary goals of the research is also to raise awareness about cultural sustainability by making the social functions of this musical structure more visible. The study was conducted using a qualitative research method. The data source of the study consisted of responses obtained through semi-structured interview questions and a demographic information form administered to participants. Fieldwork was carried out on-site, and participants' experiences and reflections were transcribed into written texts. The data were analyzed using content analysis, and thematic coding was employed during the analysis process. Participant responses were categorized based on sub-problems using thematic analysis; the coded statements were systematically presented in a total of 22 thematic tables. Some tables were further divided into sub-tables due to data density and content diversity. Each table was explained and interpreted according to the relevant themes. According to the results, the Tire Municipal Band is regarded by the local community not only as a music ensemble but also as a symbolic structure associated with the gains of the Republic and the city's liberation. Although marches form the core of the band's repertoire, it was noted that genres such as folk music, jazz, and popular music are also performed. This musical diversity serves not only ceremonial purposes but also enhances public engagement, cultural representation, and intergenerational transmission. The band's historical and cultural significance has enabled it to hold a strong place in the collective memory of the people of Tire. This has fostered a high sense of ownership among the locals and is seen as one of the main reasons why the band has managed to sustain its existence voluntarily for over a century.