İşletmelerde yetkinlik bazlı gelişim uygulamaları: Çoklu vaka analizi
Competency-based development practices in organizations: A multiple-case analysis
  1. Tez No: 984972
  2. Yazar: SİNEM TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel yetkinlik, Kariyer gelişimi planlaması, Yönetsel yetkinlik, Örgütsel yetkinlik, Functional competency, Career development planning, Managerial competencies, Organizational competency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, yetkinlik bazlı gelişim yaklaşımının kuramsal temellerini ve insan kaynakları yönetimi uygulamalarındaki işlevselliğini inceleyerek, farklı sektörlerde uygulanmış iyi örnekler (best practice) üzerinden karşılaştırmalı bir analiz sunmaktadır. Araştırmanın amacı, yetkinliklerin yalnızca işe alım ve performans değerlendirme süreçlerinde değil, aynı zamanda eğitim, gelişim, liderlik ve organizasyonel dönüşüm alanlarında stratejik bir araç olarak nasıl yapılandırıldığını ortaya koymaktır. Araştırmada yöntem olarak nitel çoklu vaka incelemesi benimsenmiştir. Veriler, EFMD, ATD ve TTGV gibi uluslararası ve ulusal kuruluşlar tarafından yayımlanan dokuz farklı vaka raporunun ikincil veri analizi yoluyla toplanmıştır. İncelenen vakalar teknoloji, enerji, otomotiv, hızlı tüketim ürünleri, sağlık ve finans gibi farklı sektörleri kapsamaktadır. Vakalar, kurumların yetkinlik kavramını nasıl tanımladığını, gelişim programlarını hangi amaçlarla ve nasıl tasarladığını, uygulama süreçlerini nasıl yürüttüğünü ve elde edilen sonuçları ortaya koymaktadır. Bulgular, yetkinlik bazlı gelişim programlarının başarılı olabilmesi için stratejik entegrasyon, üniversite–kurum iş birliği, bireyselleştirilmiş öğrenme yolları, dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı içeriklerin kritik olduğunu göstermiştir. Ayrıca, ölçme–değerlendirme sistemlerinin çok düzeyli olarak kurgulanmasının, programların kurumsal performansa etkisini güçlendirdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, yetkinlik bazlı gelişim programlarının hem kuramsal hem de pratik yönlerini bütüncül bir biçimde ele almakta hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de kurumlar için uygulanabilir çıkarımlar önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the theoretical foundations of the competency-based development approach and its functionality within human resource management, while providing a comparative analysis of best practice cases implemented across different sectors. The aim of the study is to reveal how competencies are structured not only as tools for recruitment and performance evaluation, but also as strategic mechanisms in training, development, leadership, and organizational transformation. The research adopts a qualitative multiple-case study design. Data was collected through secondary document analysis of nine case reports published by international and national organizations such as EFMD, ATD, and TTGV. The selected cases represent diverse industries, including technology, energy, automotive, fast-moving consumer goods, healthcare, and finance. Each case demonstrates how organizations define competencies, design development programs, implement practices, and evaluate results. Findings indicate that the success of competency-based development programs depends on strategic integration, university–corporate collaboration, individualized learning pathways, digitalization, and content focused on sustainability and innovation. Moreover, the use of multi-level evaluation systems was found to strengthen the impact of such programs on organizational performance. In conclusion, this study provides a holistic examination of both the theoretical and practical aspects of competency-based development programs. It contributes to academic literature while also offering actionable insights for organizations seeking to design and implement sustainable competency strategies.