The narrative of daily life in Palestinian cinema: 200 Meters film and the other side of war
Filistin sinemasında günlük yaşam anlatısı: 200 Metre filmi ve savaşın diğer yüzü
  1. Tez No: 984973
  2. Yazar: BARA'AH NASIR MANAA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin sineması, Palestinian cinema
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ameen Nayfeh'in 2020 yapımı filmi 200 Metre'nin, odak noktasını milliyetçi gösteriden samimi, duygusal hikaye anlatımına kaydırarak Filistin direniş sinemasını nasıl yeniden tanımladığını incelemektedir. Postkolonyal teori, anlatı analizi ve görsel kültür çalışmalarını bütünleştiren çok disiplinli bir , çalışma 200 Metre'nin ideolojik söylem yerine duygusal gerçekçiliği, somut deneyimi ve mekânsal eleştiriyi öne çıkaran sömürgecilik karşıtı bir sinematik dönüşümü temsil ettiğini savunmaktadır. Araştırma, dört temel soru etrafında şekilleniyor: Film, İsrail ayrım duvarını hem fiziksel hem de sembolik bir bariyer olarak nasıl tasvir ediyor? İşgal altındaki günlük yaşamı duygusal ve politik olarak nasıl yüklü kılıyor? Filistinli karakterleri kurban veya şehitlere indirgemeden nasıl insanlaştırıyor? Ve Filistin sinemasında duygu odaklı, incelikli direniş biçimlerine doğru daha geniş bir dönüşüme nasıl katkıda bulunuyor? Tez, yakın metinsel analiz yoluyla, Nayfeh'in gecikme, parçalanma ve dokunsal görsellikle belirginleşen benzersiz bir sinematik dil inşa ettiğini ortaya koyuyor. Ayrım duvarı, yalnızca bir mekan işlevi görmek yerine, zamanı, mesafeyi ve akrabalığı yeniden düzenleyen mekânsal bir kontrol teknolojisi olarak çerçeveleniyor. Mustafa'nın ideolojiden değil, babacan bağlılıktan kaynaklanan yolculuğu, Filistin erkekliği ve mücadelesinin baskın temsillerine karşı bir karşı anlatı işlevi görüyor. Film, sloganlar yerine sessizlikler sunuyor; çözüm yerine yönelim bozukluğu sunuyor. Sonuç olarak bu tez, 200 Metre'nin Filistin sinemasında duygusal yakınlık, temsili etik ve anlatı alanının yeniden ele geçirilmesi temelinde yeni bir sinematik direniş gramerini örneklediğini savunuyor. Geleneksel militanlık ve kahramanlık kalıplarını merkezden uzaklaştıran Nayfeh'in filmi, hem sömürgeci görsel rejimlere hem de küresel izleyicinin beklentilerine meydan okuyarak, sömürgecilik sonrası sinemanın estetiğine hayati bir katkı sağlıyor.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates Ameen Nayfeh's 200 Meters (2020) as a new form of Palestinian resistance cinema that eschews the spectacle of nationalism in favour of grounded intimacies. Employing a transdisciplinary approach that combines postcolonial theory, narrative theory and visual culture studies, the study posits 200 Meters as an example of disruptive decolonial turn in cinema — that gives priority to emotional realism, embodied experience, and description of reality over ideological discourse. The research embodied in four key questions: how the film visualizes the Israeli apartheid wall as a physical as well as symbolic barriers? In what ways does the film portray daily life under occupation as a space of emotional tension and political resistance? How 200 meters portray Palestinian characters as a reel people away from turning. them to victims or martyrs? How does this film contribute to the shift taking place in Palestinian cinema towards hidden forms of resistance driven by external influences on daily Palestinian life? A deep textual analysis reveals that Nayfeh creates a unique cinematic language based on delay, fragmentation, and visual tactility. In this context, the apartheid wall serves not merely as a backdrop but as a spatial control technique that reorders time and space. Mustafa's journey presents a counter narrative to stereotypical depictions of Palestinian masculinity and heroism, which typically focus on ideology rather than paternal love. In this film, we see the disappearance of notifications and the solutions the father uses to stand up against these political obstacles. In conclusion, this thesis posits that 200 Meters represents a departure of sorts—a new cinematic resistance logic for Palestinian film at the level of emotional intimacy, representational ethics and narrative reclaiming. De-centering traditional tropes of militancy and heroism, Nayfeh's film challenges colonial visual regimes and the global spectatorship it promotes to propose a vital addition to decolonial cinema aesthetics.