Purchase intentions of female consumers towards all-natural cosmetics in the Russian market: A case study of Moscow
Rusya pazarında kadın tüketicilerin tamamen doğal kozmetik ürünlerine yönelik satın alma niyetleri üzerine bir araştırma: Moskova örneği
  1. Tez No: 984974
  2. Yazar: HAMZAH M. M. ATOUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA CAN KIRGIZ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Kozmetik, Satın Alma Niyeti, Kadın Tüketiciler, Moskova, Tüketici Davranışı, Pazarlama, Natural Cosmetics, Purchase Intention, Female Consumers, Moscow, Consumer Behavior, Marketing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Tamamen doğal kozmetik ürünlere olan talebin, yüksek sağlık bilincinin yanı sıra çevrenin sürdürülebilirliği ve etik kaynak kullanımı ile artması dikkat çekici bir küresel trend haline gelmiştir. Moskova'daki kadın tüketiciler giderek daha fazla ekolojik güzellik seçeneklerini tercih etmektedir; ancak bu davranışsal geçiş henüz akademik açıdan psikolojik olarak iyi araştırılmamıştır. Bu çalışma, tutumların, öznel normların ve algılanan davranışsal kontrolün tüketicilerin niyetlerini nasıl etkilediğini incelemektedir. Araştırma tasarımı, kesitsel bir tasarıma sahip nicel bir ankettir. Planlı Davranış Teorisi (PDT) yapıları doğrultusunda Likert ölçekli maddeler kullanılarak 428 kadın katılımcıdan veri toplamak için yapılandırılmış bir çevrimiçi anket kullanılmıştır. 28 anket yanlışlıklar nedeniyle atılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyonları, basit ve çoklu regresyon analizleri kullanılarak IBM SPSS yazılımı kullanılmıştır. Anket Mart ve Nisan 2025'te uygulanmıştır. Sonuçlar, öznel normların ve algılanan davranışsal kontrolün satın alma niyeti üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu, tutumun ise olumlu olmasına rağmen ayrı ayrı test edildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığını ortaya koymuştur. Üç yapı birlikte satın alma niyetindeki varyansın %70'inden fazlasını açıklayabilmiş ve böylece PDT'nin bu vaka için uygun olduğu görülmüştür. Araştırma, sosyal etki, erişilebilirlik ve algılanan kontrolün Moskovalı kadın tüketicilerin etik tüketimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varmaktadır. Araştırma, pazarlamacıların sürdürülebilir kozmetik ürünlerini etkili bir şekilde tanıtmak için satın alınabilirlik, sosyal doğrulama ve çevresel mesaj boyutlarını içeren çok boyutlu stratejiler kullanmaları gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
It has become a remarkable global trend that the demand for all natural cosmetic products, boosted by high awareness of health, as well as sustainability of the environment and ethical sourcing. Female consumers in Moscow increasingly choose eco beauty choices; This behavioral transition is however not yet well researched on psychologically from an academic standpoint. The study examines how attitudes, subjective norms and perceived behavioral control influence the intentions of consumers. The research design is a quantitative survey with a cross-sectional design. A structured online survey was used to collect data from 428 female participants using Likert scale items in line with the constructs of Theory of Planned Behavior (TPB). 28 questionnaires were discarded due to inaccuracies. IBM SPSS software was used to analyze the data using descriptive statistics, Pearson correlations, simple and multiple regression analyses. The survey was administered in March and April 2025. The results found that subjective norms and perceived behavioral control have significant impact on intentions to purchase while attitude although positive does not have a statistically significant impact when tested separately. In combination, the three constructions were able to explain well over 70% of the variance in purchase intention, and thus, the TPB was found to be relevant for this case. The research concludes that social influence, accessibility, and perceived control have a major effect on Moscow female consumers' ethical consumption. The research suggests that marketers should use multi-dimensional strategies incorporating the dimensions of affordability, social validation, and environmental messaging to effectively promote sustainable cosmetic products.