Sosyal medyanın seçmen davranışı üzerindeki etkisi: X, Y ve Z kuşakları açısından karşılaştırmalı bir analiz (Şanlıurfa örneği)
The effect of social media on voter behavior: A comparative analysis in terms of generations X, Y and Z (The example of Şanlıurfa)
- Tez No: 985001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP ULUÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Political Science, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Seçmen davranışı, Seçmen tercihleri, Seçmenler, Sosyal medya, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı, Generations, Voter behaviour, Voter preferences, Voters, Social media, Generation X, Generation Y, Generation Z
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılda bilgi ve iletişim teknolojilerinde gelişmeler, toplumsal yapıyı ve günlük yaşam pratiklerini tümüyle değiştirmiştir. Gelişen teknoloji, sosyal ağların ortaya çıkmasına zemin hazırlamış ve bireylerin iletişim ve haberleşme biçimlerini farklı bir boyuta taşımıştır. Dijitalleşme, başta iletişim olmak üzere günlük yaşamın her alanında etkisini hissettirmeye başlamıştır. Toplum yaşamının en dinamik alanlarından biri olan siyaset, toplumsal yaşamda medyana gelen her türlü değişim ve gelişmeden etkilenmektedir. Siyasal katılım ve oy verme davranışı da dijital çağın etkisi altında kalmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın konusu, sosyal medyanın seçmen davranışı üzerindeki etkisinin X, Y ve Z kuşakları açısından incelenmesidir. Çalışmanın amacı, sosyal medyanın seçmen davranışı üzerindeki etkisini ve bu etkinin X, Y ve Z kuşaklarına göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla, Şanlıurfa'nın merkez ilçeleri evren olarak seçilmiş ve 657 kişilik bir örneklem grubuna anket çalışması uygulanmıştır. Bu kapsamda anket formunda kuşakların sosyal medya kullanımları ile siyasal ilgi, siyasal bilgi, siyasal kanaat, siyasal eylem düzeylerini ve oy verme davranışlarını ölçmeye yönelik sorular yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, sosyal medyanın seçmen davranışı üzerindeki etkisinin kuşaklar arasında beirgin farklılıklar göstermediğini ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmada, kuşakların sosyal medya kullanımları ile siyasal davranışları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit edilmemiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular, her üç kuşağın da siyasal tercihlerinde sosyal medyadan etkilenmediğini göstermektedir. Çalışma, seçmen davranışları üzerinde sosyal medya faktörü dışındaki çeşitli bilişsel ve toplumsal faktörlerin etkili olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Developments in information and communication technologies in the 21st century have completely changed the social structure and daily life practices. Developing technology has paved the way for the emergence of social networks and has taken the communication and communication styles of individuals to a different dimension. Digitalization has begun to make its impact felt in every aspect of daily life, especially in communication. Politics, one of the most dynamic areas of social life, is affected by all kinds of changes and developments in social life. Political participation and voting behavior are also under the influence of the digital age. In this context, the subject of this study is to examine the impact of social media on voter behavior in terms of generations X, Y and Z. The aim of the study is to reveal the impact of social media on voter behavior and whether this impact differs according to generations X, Y and Z. For this purpose, the central districts of Şanlıurfa were selected as the universe and a survey was conducted on a sample group of 657 people. In this context, the survey form includes questions aimed at measuring generations' social media usage, political interest, political knowledge, political opinion, political action levels and voting behavior. The data obtained were analyzed using the SPSS program. The research results revealed that the impact of social media on voter behavior did not show significant differences between generations. Additionally, no significant and positive relationship was found between generations' social media use and political behavior. The findings of the study show that all three generations are not affected by social media in their political preferences. The study reveals that various cognitive and social factors other than social media factors can have an impact on voter behavior.