Boyun ağrılı bireylerde kol ergometresi endurans eğitimi ve yüksek yoğunluklu interval eğitimin solunum parametreleri, kas-iskelet sistemi ve klinik sonuçlar üzerine etkisinin incelenmesi
The effects of endurance training and high-intensity interval training with arm ergometer on respiratory parameters, musculoskeletal system and clinical outcomes in individuals with neck pain
  1. Tez No: 985031
  2. Yazar: SİNEM AYYILDIZ ÇİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: boyun ağrısı, yüksek yoğunluklu interval eğitim, solunum kas kuvveti, fizyoterapi, Fizik tedavi, neck pain, high intensity-interval training, respiratory muscle strength, physiotherapy, Physical therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma aerobik etkisi olan yüksek yoğunluklu interval eğitiminin (YYİE) boyun ağrısı olan kişilerde solunum kas kuvveti ve klinik iyileşmeye etkisini araştırmak amacıyla planlandı. 20 non-spesifik boyun ağrısı olan hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı; eğitim grubu ve kontrol grubu. Eğitim grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 kere, kol ergometresi ile YYİE uygulandı. Solunum kas kuvveti (Maksimum İnspirasyon Basıncı (MIP), Maksimum Ekspirasyon Basıncı (MEP)), ağrı şiddeti (Görsel Analog Skalası (VAS)), baş postürü (kraniovertebral açı ile ileri baş pozisyonu (FHP)), derin servikal fleksör kasların kuvvet ve enduransı, özür (Boyun Özürlülük indeksi (BÖİ), kinezyofobi (Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ)), emosyonel durum (Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Back Depresyon Ölçeği (BDÖ)) değerlendirildi. Gruplar arasındaki ortalama farklarının istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı repeated measure ANOVA ile test edildi. Tedavi sonrası eğitim grubunda MIP ve MEP değerlerinde anlamlı artış (p<0,05); VAS ve BÖİ skorlarında anlamlı azalma (p<0,05); derin servikal fleksör kasların aktivasyon ve performans puanları ile kranioservikal açı değerinde anlamlı artış (p<0,05) bulundu. Tedavi sonrası TKÖ, BAÖ ve BDÖ puanlarındaki değişim eğitim grubunda istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Bulgularımız kol ergometresiyle uygulanan YYİE'nin boyun ağrılı hastalarda solunum kas kuvvetini ve klinik parametreleri iyileştirdiğini desteklemektedir. YYİE, bu alanda çalışan klinisyenlere kronik boyun ağrılı hastaların tedavisinde yeni bir tedavi seçeneği sunabilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the effect of high-intensity interval training (HIIT) on respiratory muscle strength and clinical improvement in neck pain. 20 patients with non-specific neck pain were randomly divided into two groups; the training group and the control group. The training group was subjected to HIIT with an arm ergometer 3 times a week for 8 weeks. Respiratory muscle strength (Maximum Inspiratory Pressure (MIP), Maximum Expiratory Pressure (MEP)), pain intensity (Visual Analog Scale (VAS)), head posture (Forward Head Posture (FHP) with craniovertebral angle), strength and endurance of deep cervical flexor muscles, Disability (Neck Disability Index (NDI), kinesiophobia (Tampa Kinesiophobia Scale (TKS)), emotional status (Beck Anxiety Scale (BAS) and Back Depression Scale (BDS)) were evaluated. Whether the mean differences between the groups were statistically significant was tested by repeated measure ANOVA. Significant increase in MIP and MEP values (p<0.05); a significant decrease in VAS and NDI scores (p<0.05); and a significant increase in activation and performance scores of deep cervical flexor muscles and craniocervical angle value (p<0.05) were found in the training group after treatment. The post-treatment change in TKS, BAS, and BDS scores was not significant in the training group (p>0.05). Our findings support that the HIIT applied with an arm ergometer improves respiratory muscle strength and clinical parameters in patients with neck pain. HIIT may offer clinicians working in this field a new treatment option for chronic neck pain.