Yılmaz Gürbüz'ün romanlarının tematik açıdan incelenmesi
A thematic analysis of Yılmaz Gürbüz's novels
- Tez No: 985032
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yılmaz Gürbüz, roman, tema, toplum, birey, Yılmaz Gürbüz, novel, theme, society, individual
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Yılmaz Gürbüz, tarihî olayları bireyin iç dünyasıyla ilişkilendirerek geçmişi günümüz değerleriyle yorumlayan bir romancıdır. Onun eserlerinde tarih, insanın vicdanı, inancı, aidiyeti ve kimliğiyle iç içe işlenir. Gürbüz'ün roman dünyası bireyin varoluşsal sorgulamasını ve toplumun belleğini görünür kılması bakımından çağdaş Türk edebiyatında özgün bir yere sahiptir. Bu nedenle çalışmada yazarın roman evreni tematik bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Çalışmada, Gürbüz'ün yirmi üç romanı, tematik çözümleme yöntemiyle incelenmiş; bireysel ve toplumsal temalar başlıkları altında sınıflandırılmıştır. Her tema, insanın iç dünyasıyla tarihî ve kültürel gerçeklikler arasındaki ilişkiyi yansıtacak biçimde değerlendirilmiştir. Temaların romanlardaki tekrar eden anlam halkalarını ve yazarın düşünsel sürekliliği belirlenmiştir. Yılmaz Gürbüz'ün romanlarında tarihsel olayların arka planında insanın vicdan, inanç, ideal ve aidiyet gibi değerler etrafında biçimlenen bir anlam dünyası kurduğu görülmüştür. Bu yönüyle yazarın romanları, bireysel deneyimle toplumsal bilinci bütünleştiren tematik bir yapı sunmaktadır. Çalışmanın, çağdaş Türk romanında tematik çözümleme yöntemine örnek oluşturması ve Yılmaz Gürbüz'ün edebî kimliğine bütüncül bir yorum kazandırması bakımından katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Yılmaz Gürbüz is a novelist who interprets the past through the values of the present by connecting historical events with the inner world of the individual. In his works, history is interwoven with human conscience, faith, belonging, and identity. Gürbüz's narrative universe holds a distinctive place in contemporary Turkish literature in that it makes both the individual's existential inquiry and the collective memory of society visible. For this reason, the author's fictional world has been examined from a thematic perspective in this study. In the research, twenty-three novels by Gürbüz have been analyzed through the method of thematic analysis and classified under the categories of individual and social themes. Each theme has been evaluated in a way that reflects the relationship between the human inner world and historical as well as cultural realities. The study identifies the recurring circles of meaning within the novels and the continuity of the author's intellectual perspective. It is observed that Yılmaz Gürbüz constructs a world of meaning shaped around such values as conscience, faith, ideal, and belonging against the background of historical events. In this respect, his novels present a thematic structure that integrates individual experience with social consciousness. This study is expected to contribute to contemporary Turkish novel studies by exemplifying the method of thematic analysis and offering a holistic interpretation of Yılmaz Gürbüz's literary identity.