Merkezi sinir sisteminin mikrodolaşım bozukluklarında nötrofillerin reolojik değişimlerinin ve kapiller perisit tonusu ile etkileşimlerinin incelenmesi
Investigation of the rheological changes of neutrophils and their interactions with capillary pericyte tonus in microcirculatory disorders of the central nervous system
  1. Tez No: 985030
  2. Yazar: MEFTUN DOĞA BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK EVREN ERDENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez sinir sistemi, Mikrodolaşım, Nötrofil lökosit, Central nervous system, Microcirculation, Neutrophil leucocyte
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Nörolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Merkezi sinir sisteminin (MSS) mikrodamar ağlarında bazal koşullarda kan akımının heterojenlik gösterdiği ve çeşitli patolojilerin varlığında bu heterojenitenin arttığı ve dokunun efektif oksijenizasyonunu bozduğu bilinmektedir. Kapiller dolaşımda eritrositlerin belirli sürelerle duraklamaları olarak tanımlanan mikrodolaşım sektelerinin bu heterojeniteyi yansıtıyor olabileceği öne sürülmüştür. Sektelerin bir sorumlusunun da nötrofiller olduğu gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında retinal kapiller ağın düzlemsel yapısından ve epifloresan mikroskopinin zamansal çözünürlüğünden faydalanılarak bazal koşullar altında retinal mikrodolaşımda akmakta olan lökositlerin kinetik parametreleri ve sekte dinamikleri karakterize edilmiş, ayrıca lökosit sektelerinin damar konumlarına ve perisit gövdelerine olan uzaklıklarına göre kategorizasyonu yapılarak sektelerin bifurkasyon noktalarında gerçekleşmeye eğimli oldukları ve perisitlere anlamlı şekilde yakınlık gösterdikleri bulunmuştur. Bunun yanı sıra farelerde hafif sistemik inflamasyon gibi sistemik ve distal orta serebral arter iskemisi (dOSAİ) gibi yerel patolojiler oluşturulup aktive lökositlerin retinal mikrodamar ağındaki akış kinetiklerinde ve sekte dağılımlarındaki değişikliklerin, nötrofil reolojik ve yapısal özelliklerindeki değişimin incelenmesi amaçlanmıştır. dOSAİ'nin hayvanlarda lökosit akış hızlarını azalttığı ve hızlardaki varyasyonu artırdığı, nötrofil membran altı aktin yoğunluğunda ve dağılımında değişikliğe yol açtığı izlenmiştir, lökosit sektelerinin ise midkapiller bölgede görülme eğiliminin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is known that blood flow in the microvascular networks of the central nervous system (CNS) exhibits heterogeneity under basal conditions, and that this heterogeneity increases in various pathological states, impairing effective tissue oxygenation. Microcirculatory stalls—defined as transient pauses of erythrocyte flow in capillaries—have been proposed to reflect this heterogeneity. Neutrophils have been identified as a culprit for causing microvascular stalls. In this thesis, taking advantage of the planar structure of the retinal capillary network and the temporal resolution of fluorescence microscopy, the kinetic parameters of leukocytes flowing through the retinal microcirculation under basal conditions, as well as the dynamics of stall events were characterized. Leukocyte stalls were further categorized based on their vascular locations and distances to pericyte somata, revealing that stalls tended to occur at bifurcation points and were significantly closer to pericytes. Additionally, systemic and local pathologies, mild systemic inflammation and distal middle cerebral artery occlusion (dMCAO) were induced in mice. The aim was to examine changes in leukocyte flow kinetics and stall distributions within the retinal microvascular network, as well as neutrophil rheological and structural properties. dMCAO was found to reduce leukocyte flow velocities, increase variation of velocities, alter submembranous actin density and distribution in neutrophils, and increase the tendency of leukocyte stalls to occur in midcapillary regions.