Farklı keser inklinasyonlarına ve yüksekliklerine yerleştirilen üç pasif kapaklı braket ile kullanılan farklı ark tellerinin tork değerine etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the torque values of different archwires used with three passive self-ligating brackets placed at different incisor inclinations and heights by finite element analysis
  1. Tez No: 985045
  2. Yazar: METEHAN AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN NUR KORKMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik braketler, Orthodontic brackets
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üç farklı pasif kapaklı braket sisteminin (Pitts21 PRO, Damon Ultima ve Carriere SLX 3D), farklı braket yerleşim yükseklikleri (5–8 mm), kesici diş inklinasyonları (0°–20°) ve iki farklı tel materyali (SS ve TMA) altında oluşturduğu tork momenti, Von Mises gerilmesi ve yer değiştirme değerlerini sonlu elemanlar analizi ile kapsamlı biçimde değerlendirmektedir. Elde edilen veriler, braket tasarımının ve slot geometrisinin tork iletiminde belirleyici rol oynadığını göstermiş; Carriere SLX 3D'nin en yüksek, Damon Ultima'nın en düşük momentleri ürettiği, Pitts21 PRO'nun ise sistemler arasında orta düzeyde moment davranışı sunduğu belirlenmiştir. Braket yüksekliği arttıkça tüm sistemlerde tork artmış ancak artışın hızı ve eğrisi braket tasarımına göre değişmiştir. İnklinasyon artışı bütün braketlerde momenti azaltmış; Carriere SLX 3D değişime en duyarlı, Pitts21 PRO ise en sınırlı değişimi sergileyen sistem olmuştur. Tel materyali karşılaştırıldığında SS tellerin TMA'ya göre yaklaşık iki kat daha yüksek tork, gerilme ve deplasman oluşturduğu ve buna bağlı olarak biyomekanik yüklerin anlamlı şekilde arttığı görülmüştür. Von Mises stresleri ve yer değiştirme dağılımları moment değerleriyle paralellik göstermiş; Carriere SLX 3D'nin en yüksek, Damon Ultima'nın ise en düşük stres profiline sahip olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışma, braket dizaynı, yerleşim yüksekliği, tel materyali ve başlangıç inklinasyonunun tork kontrolü üzerindeki belirleyici etkilerini ortaya koyarak, vaka özelinde braket seçimi, yerleşimi ve ortodontik tedavi mekaniklerinin planlanmasına yönelik kapsamlı bir perspektif sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively evaluates, through finite element analysis, the torque moment, Von Mises stress, and displacement values generated by three different passive self-ligating bracket systems (Pitts21 PRO, Damon Ultima, and Carriere SLX 3D) at various bracket placement heights (5–8 mm), incisor inclinations (0°–20°), and with two different archwire materials (SS and TMA). The findings demonstrate that bracket design and slot geometry play a decisive role in torque transmission; Carriere SLX 3D produced the highest moment values, Damon Ultima generated the lowest, and Pitts21 PRO exhibited an intermediate moment behavior among the systems. As bracket height increased, torque also increased across all systems; however, the rate and pattern of this increase varied depending on bracket design. Increasing inclination resulted in reduced moment values for all brackets, with Carriere SLX 3D showing the greatest sensitivity to this change and Pitts21 PRO presenting the least variation. Comparison of wire materials revealed that SS archwires produced approximately twice the torque, stress, and displacement observed with TMA wires, thereby creating significantly higher biomechanical loads. Von Mises stress distributions and displacement patterns were consistent with the moment outcomes, confirming that Carriere SLX 3D exhibited the highest stress profile, whereas Damon Ultima displayed the lowest. This study has demonstrated the decisive effects of bracket design, placement height, archwire material, and initial inclination on torque control, thereby providing a comprehensive perspective for case-specific bracket selection, positioning, and the planning of orthodontic treatment mechanics.