Mısır silajında Maillard reaksiyonu düzeyi ve etkilerinin farklı görüntüleme teknikleri ve analiz metotlarıyla belirlenmesi
Determination of Maillard reaction level and its effects in maize silage by different imaging techniques and analytical methods
- Tez No: 985095
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜLŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Maillard reaksiyonu, mısır silajı, sığır, Maillard reaction, corn silage, cattle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora çalışmasında mısır silajında fermantasyon sırasında oluşan Maillard reaksiyonunun bir ölçüsü olarak Browning İndeks düzeyi ve etkilerinin görüntüleme analizi, Penn State Partikül Büyüklüğü Testi, spektrofotometri, kromotografi, kimyasal analizler, in vitro gaz tekniği ve in vitro sindirilebilirlik gibi farklı analiz yöntemleriyle belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, Konya ilindeki süt ineği işletmelerinden toplanan 20 adet mısır silajındaki Maillard reaksiyonları sonucu ortaya çıkan kahverengileşme (Browning Index, BI) CIE L*a*b* renk analizleri özel aparatlı görüntüleme cihazıyla belirlenmiştir. Silaj numunelerindeki besin madde düzeyleri, Otomatik Modüler İn Vitro Sistem ile fermentasyon kinetikleri ve in vitro sindirilme dereceleri tespit edilmiştir. Yaş, kurutulmuş ve öğütülmüş silajlardaki BI/renk parametreleri ile fermantasyon ve sindirilebilirlik parametreleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Kurutmanın renk parametrelerinde değişimlere yol açtığı belirlenmiştir. L ve a* renk parametreleri ile kızışmanın bir göstergesi olabileceği düşünülen BI yaş ve bütünlüğü bozulmamış silajlarda daha iyi tespit edilmiştir (p<0,05). BI değerleri ile silajların HP (r=-0.47, p < 0.01), NDICP (r=-0.53, p < 0.01) ve ADICP (r=-0.35, p < 0.01) arasında negatif bir ilişki olduğu, Maillard reaksiyonlarını belirten BI değerlerinin arttıkça proteinlerin hücre duvarı elemanları içerisinde kalarak sindirilme ihtimallerinin azaldığı belirlenmiştir. Renk parametrelerinden L* ile saatteki fermantasyon oranı (SFO) (r=-0.23, p < 0.01), asimptotik gaz üretim miktarı (VF) (r=-0.26, p < 0.01) ve en yüksek yıkımlanma oranına ulaşma süresi (EY Kd) (r=-0.25, p < 0.01) arasında negatif ilişkiler tespit edilmiştir. Renk parametrelerinden a* ile fermantasyon kinetiği parametreleri arasında değişik önemlilik düzeyde ters ilişkiler olduğu anlaşılmaktadır. Kızışma derecesini gösteren BI ile genel kinetik parametreler arasında da negatif ilişkilerin olduğu, kızışmanın fermantasyonu olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Ortalama %67.01 olan in vitro kuru madde sindirilebilirliğinin a* ile ters ilişkili olduğu (r=-0.23, p < 0.01) görülmüştür. Bu araştırmada mısır silajının kızışması sonucu ortaya çıkan renk değişimlerinin belirlenmesinin silajın kalite kriterleri, fermentasyon özellikleri ve sindirilebilirlikleri hakkında saha şartlarında ve pratikte hızlı ve kolay bilgi verebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this doctoral study, it was aimed to determine the Browning Index (BI) level and its effects, as a measure of the Maillard reaction occurring during the fermentation of maize silage, through different analytical methods including Imaging Analysis, Penn State Particle Size Separator, Spectrophotometry, Chromatography, Chemical Analyses, In Vitro Gas Technique, and In Vitro Digestibility. In this research, the browning (Browning Index, BI) resulting from Maillard reactions in 20 corn silages collected from dairy farms in Konya province was determined by a digital imaging device with CIE Lab* colour analysis equipped with a special apparatus. Nutrient compositions, fermentation kinetics (measured by an Automated Modular In Vitro System), and in vitro digestibility levels of the silage samples were determined. The relationships between BI/colour parameters and fermentation and digestibility parameters were investigated in fresh, dried, and ground silages. It was determined that drying caused changes in colour parameters, and BI, which is considered as an indicator of heating, could be detected better in fresh and whole silages (p<0.05). Negative correlations were found between BI values and crude protein (CP) (r=-0.47, p<0.01), neutral detergent insoluble crude protein (NDICP) (r=-0.53, p<0.01), and acid detergent insoluble crude protein (ADICP) (r=-0.35, p<0.01). It was determined that as the BI values, which indicate Maillard reactions, increased, proteins remained bound within cell wall fractions, thereby reducing the possibility of digestion. Among the colour parameters, positive correlations were determined between L* and the fermentation rate per hour (SFO) (r=-0.23, p<0.01), asymptotic gas production amount (VF) (r=-0.26, p<0.01), and the time to reach the maximum degradation rate (EY Kd) (r=-0.25, p<0.01). It was understood that among the colour parameters, a* had negative correlations with fermentation kinetic parameters at different levels of significance. It was determined that there were also negative correlations between BI, which indicates the degree of heating, and general kinetic parameters, and that heating adversely affected fermentation It was determined that as the BI values, which indicate Maillard reactions, increased, proteins remained bound within cell wall fractions, thereby reducing the possibility of digestion. In this research, it was concluded that the determination of colour changes caused by heating of maize silage can provide rapid and practical information under field conditions about silage quality criteria, fermentation properties, and digestibility.