Meme kanseri cerrahisi sonrası kadınlarda temel beden farkındalık terapisinin etkileri: Randomize kontrollü çalışma
Effects of basic body awareness therapy in women after breast cancer surgery: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 985105
  2. Yazar: TUĞÇE ŞİRİN KORUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖZER KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, beden imajı, postür, denge, egzersiz, Breast cancer, body image, posture, balance, exercise
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, meme kanseri cerrahisi sonrası kadınlarda Semptom Öz Yönetim Protokolü ve bu protokole ek olarak verilen Temel Beden Farkındalık Terapisi (TBFT)'nin ağrı, vücut kompozisyonu, gövde kinematikleri (gövde pozisyon hissi, gövde kas enduransı, postüral stabilite, omurga postürü) ve beden farkındalığı (beden imajı, duygu-durumu) üzerine etkilerini incelemek ve iki grup arasındaki farkları karşılaştırmaktı. Yöntem: Araştırmaya Temel Beden Farkındalık Terapisi grubu 28 kadın (yaş: 49,97±7,28 yıl, BKİ 27,39±4,05 kg/m²) ve Kontrol grubu (KG) 30 kadın (yaş: 52,64±7,81 yıl, BKİ 29,38±5,68 kg/m²) dâhil edildi. TBFT 8 hafta süre ile haftada 2 gün uygulandı. Müdahale grubuna; Semptom Öz Yönetim Protokolü ve TBFT egzersizleri uygulanırken, kontrol grubuna; sadece Semptom Öz Yönetim Protokolü uygulandı. Her iki yöntemin öncesinde, 8. haftada ve 16. haftada; üst ekstremite hacmi çevre ölçümü ile; ağrı görsel analog skala ile, basınç ağrı eşiği dijital algometre cihazı (J-Tech Medical, Midvale, UT) ile, vücut kompozisyonu segmental vücut analiz sistemi (TANITA Corporation, Sportlife Tokyo, Japan) ile; gövde poziyon hissi dijital inklinometre (Lafayette Instrument Company, IN, ABD) ile, gövde kas enduransı lateral köprü testi ile, postüral stabilite tek eksenli kuvvet platformu (ProKin 252, Tecnobody, Dalmine, İtalya) ile, omurganın yapı ve mobilitesi Valodeshape® cihazı (Idiag M360 (Fehraltorf, Switzerland) ile beden farkındalığı Vücut Algısı Ölçeği ve Meme Kanseri Beden İmajı Ölçeği ile; duygu-durum değişimi Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ile değerlendirildi. Kategorik değişkenler için Ki-kare testi; iki grup arasındaki karşılaştırmalarda bağımsız örneklemler t testi, Mann–Whitney U testi; grup içi üç zaman noktasındaki ölçümler arasında iki yönlü varyans analizi ve Friedman testi kullanıldı. Bulgular: TBFT yönteminin gövde pozisyon hissindeki, dinamik denge ve stabilitedeki, omurga sagital ve frontal dizilimdeki ve mobilitedeki, beden farkındalık ile anksiyete ve depresyondaki değişimde KG'ye göre daha etkili olduğu görüldü (p<0,05). TBFT ve KG grubunun gövde pozisyon hissinde, dinamik dengede ve lumbal lordozda değişiklik oluşturduğu sonucuna ulaşıldı (p<0,05). Sonuçlar: Gövde pozisyon hissindeki, dinamik denge ve stabilitedeki, omurga sagital ve frontal dizilimdeki ve mobilitedeki, beden farkındalığındaki, anksiyete ve depresyondaki değişimde TBFT yönteminin, KG'ye göre daha yüksek oranda etkili olduğu sonucuna ulaşıldı. Temel Beden Farkındalık Terapisinin meme kanseri cerrahi sonrası gibi kritik bir süreçte gövde pozisyon hissindeki, dinamik denge ve stabilitedeki, omurga postürü ve mobilitesindeki, beden farkındalık ile anksiyete ve depresyondaki değişimde ve sürdürülmesinde önemli bir uygulama olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effects of symptom self-management protocol and Basic Body Awareness Therapy (BBAT) on pain, body composition, trunk kinematics (sense of body position, postural stability, spine posture) and body awareness (body image, mood) in women after breast cancer surgery and to compare the differences between the two groups. Methods: The study included 28 women in the BBAT group (age: 49.97±7.28 years, BMI: 27.39±4.05 kg/m²) and 30 women in the Control group (CG) (age: 52.64±7.81 years, BMI: 29.38±5.68 kg/m²). BBAT was applied twice a week for 8 weeks. The intervention group received a symptom self-management protocol and BBAT exercises, while the control group received only the symptom self-management protocol. Symptom self-management protocol and BBAT exercises were applied to the BBAT group twice a week for 8 weeks, while only the symptom self-management protocol was applied to the control group. Before both methods, at the 8th week and the 16th weeks; upper extremity volume with circumference measurement; pain with visual analog scale, pressure pain threshold with a digital algometer device (J-Tech Medical, Midvale, UT), body composition with a TANITA Corporation, Sportlife Tokyo, Japan) device; trunk position sense with a Acumar Dual Digital Inclinometer (Lafayette Instrument Company, IN, USA); trunk muscle endurance with a lateral bridge test; postural stability with a uniaxial force platform (ProKin 252, Tecnobody, Dalmine, Italy); Body awareness was assessed with the Valodeshape® device (Idiag M360 (Fehraltorf, Switzerland), a computer-aided, non-invasive device; Body Perception Scale and Breast Cancer Body İmage Scale; and mood changes were assessed with the Hospital Anxiety and Depression Scale. In comparisons between the two groups, independent samples t-test was used if the distribution was normal; Mann–Whitney U test, Chi-square test for categorical variables was used if the distribution was not normal; two-way analysis of variance was used if normal distribution was achieved between measurements at three time points within the group; and Friedman test was used if normal distribution was not achieved. Results: The BBAT method was found to be more effective than the CG in changes in trunk position sense, dynamic balance and stability, spinal sagittal and frontal alignment and mobility, body awareness, and anxiety and depression (p<0.05). It was concluded that the BBAT and CG groups produced changes in trunk position sense, dynamic balance, and lumbar lordosis (p<0.05). Conclusion: BBAT was found to be more effective than CG in improving changes in trunk position sense, dynamic balance and stability, spinal sagittal and frontal alignment and mobility, body awareness, anxiety, and depression. Basic Body Awareness Therapy is considered an important application in promoting and maintaining changes in trunk position sense, dynamic balance and stability, spinal posture and mobility, body awareness, and anxiety and depression during a critical period such as post-breast cancer surgery.