Tüzel kişilik perdesinin aralanması
Piercing the corporate veil
- Tez No: 985133
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk ticaret hukuku, Turkish commercial law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Tüzel kişilik perdesinin kaldırılması teorisiyle birlikte tüzel kişiliğin ortak ve üyelerini tüzel kişiliği kullanarak kendilerine menfaat temin etmeleri ve dürüstlük kuralına aykırı davranmaları engellenmiştir. Hukuk güvenliğini sarsmaya yol açabilecek kadar önemli olan bu husus Türk Hukukunda önlenmek istenmiştir. Tüzel kişilik yapısının bu şekilde amacına aykırı kullanılmasını önlemek adına uygulamada perde aralanması yoluna başvurulmaktadır. Teorinin ortaya konulması bakımından tezimizde öncelikle tüzel kişilik kavramını unsurlarıyla birlikte açıklamaya çalıştık. Tarihi gelişim süreci ve hukuk düzenimizdeki yerine de değindiğimiz tüzel kişilik yapısını açıkladıktan sonra teorinin ortaya çıkışı ve bağlantılı olduğu hususları ele aldık. Daha sonra üçüncü bölümde tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisinin nasıl uygulandığı, yöntemleri ve bunlara ilişkin örnek mahiyetinde yargı kararlarına yer verilmiştir. Son olarak bu tezde tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisine benzer uygulamalara yol açan kanuni düzenlemeler ele alınmış olup bu düzenlemelerde yer verildiği şekilde teorinin uygulamaya dökülmesi gereksinimi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Uygulamada ise teoriye çok fazla yer verilmediğinden mahkeme kararlarında daha fazla atıfta bulunulması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Partners or members who try to gain benefits for themselves by using the concept of legal personality together with the theory of piercing the corporate veil of legal personality are acting contrary to the rule of honesty. Given the potential of this issue to undermine legal certainty, Turkish law has introduced preventive legislative measures. These aim to restrict the abuse of legal personality and ensure that the corporate structure is not employed in a manner contrary to its intended legal function. In order to lay the theoretical groundwork, this thesis first seeks to explain the concept of legal personality along with its constituent elements. Following an examination of its historical development and its place within the Turkish legal system, the emergence of the theory and its related aspects are addressed. Subsequently, in the third chapter, we examined the practical application of the theory of piercing the corporate veil, detailing its methods and presenting illustrative judicial decisions. Finally, we addressed statutory provisions that give rise to practices similar to the piercing of the corporate veil. Our conclusion regarding the theory is that, while statutory provisions should be applied where their conditions are met, the theory may serve as a supplementary mechanism where such provisions are inapplicable. In practice, however, the theory has received limited attention, leading us to the view that it ought to be more prominently reflected in judicial decisions.