Cumhuriyet'in eğitim politikasında mesleki ve teknik eğitim alanındaki gelişmeler (1923-1950)
Republic's education policy and developments in vocational and technical education (1923-1950)
  1. Tez No: 985134
  2. Yazar: ÖZLEM ZEREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih araştırmaları, History research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de Cumhuriyet'in ilanından 1950 yılına kadar geçen süreçte izlenen eğitim politikaları ile mesleki ve teknik eğitimin tarihsel gelişimini incelemektedir. Bu süreçte eğitim politikaları Atatürk'ün görüşleri doğrultusunda şekillenmiştir. Cumhuriyet hükümetleri, ulusal, laik ve pozitivist bir yaklaşımla eğitim sistemini yeniden yapılandırmaya yönelik adımlar atmış ve eğitimin toplumun tüm kesimlerine ulaşmasını hedeflemiştir. Eğitim politikalarının temel amacı, bireylerin bilgi ve beceri kazanmasını sağlamakla birlikte ekonomik kalkınmayı destekleyecek üretici ve nitelikli bireylerin yetiştirilmesi olmuştur. Bu kapsamda mesleki ve teknik eğitim, Atatürk'ün doğrudan desteklediği ve öncelik verdiği alanlardan biri olarak öne çıkmıştır. Osmanlıda özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren açılan sanayi mektepleri ve sanat okulları mesleki eğitime yönelik olarak Cumhuriyet'e miras kalan önemli kurumlar olmuştur. Ancak, bu eğitim kurumları genellikle yerel yönetimler tarafından yönlendirilmiş ve merkezi bir eğitim politikası geliştirilmemiştir. 1933 yılında kurulan Mesleki ve Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, mesleki eğitim alanının kurumsallaşmasında dönüm noktası olmuştur. 1934 ve 1936 yılları arasında hazırlanan“Mesleki Tedrisatın İnkişaf Planı”ile sanayi ve tarıma dayalı yeni okul türleri açılmış, öğretim programları güncellenmiş ve teknik altyapı geliştirilmiştir. 1940'lı yıllarda ise özellikle kırsal nüfusu üretken bireyler hâline getirmeyi amaçlayan Köy Enstitüleri modeli uygulamaya konulmuştur. Bu çalışmada, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda, döneme ait eğitim politikaları, yasal düzenlemeler, uygulamalar, toplantı tutanakları, istatistiksel veriler ve uzman görüşlerini içeren alan yazın; Meclis tutanakları, arşiv belgeleri, resmi yayınlar ve dönemin yayın organları ayrıntılı şekilde analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, Cumhuriyet döneminde mesleki ve teknik eğitimin ekonomik kalkınmanın anahtarı olarak görüldüğünü ve bu alanda önemli adımlar atıldığını ortaya koymaktadır. Ancak bu gelişmeleri, mali yetersizlikler ve altyapı eksikliklerinin sınırladığı tespit edilmiştir. Araştırmada, Cumhuriyet'le birlikte biçimlenen eğitim politikaları ile mesleki ve teknik eğitimin gelişim süreçleri ayrıntılı biçimde ortaya konulmakta; bu politikaların günümüz eğitim sistemi üzerindeki etkilerine yönelik çeşitli açılardan değerlendirme yapılmasına ve günümüz mesleki ve teknik eğitim politikalarının tarihsel temellerini anlamaya olanak sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the educational policies implemented in Turkey from the proclamation of the Republic until 1950, as well as the historical development of vocational and technical education during this period. During this process, educational policies were shaped in line with Atatürk's views. The Republican governments took steps to restructure the education system with a national, secular, and positivist approach, aiming to make education accessible to all segments of society. The main goal of these policies was not only to equip individuals with knowledge and skills but also to raise productive and qualified individuals who would support economic development. In this context, vocational and technical education emerged as one of the areas directly supported and prioritized by Atatürk. In the Ottoman Empire, especially from the second half of the 19th century onwards, industrial schools and schools of arts were established as important institutions focused on vocational education, and these were inherited by the Republic. However, these institutions were generally directed by local administrations, and no centralized education policy was developed. The establishment of the General Directorate of Vocational and Technical Education in 1933 marked a turning point in the institutionalization of vocational education. With the Vocational Education Development Plan prepared between 1934 and 1936, new types of schools based on industry and agriculture were opened, curricula were updated, and technical infrastructure was improved. In the 1940s, the Village Institutes model was implemented. This model particularly aimed to transform the rural population into productive individuals. In this study, the document analysis technique was used within the framework of the qualitative research approach. Accordingly, the literature covering the educational policies, legal regulations, practices, meeting minutes, statistical data, and expert opinions of the period was analyzed in detail, along with parliamentary records, archival documents, official publications, and the media of the time. The research findings reveal that vocational and technical education was regarded as a key to economic development during the Republican era and that significant steps were taken in this field. However, it was also determined that financial constraints and infrastructure deficiencies limited the scope and impact of these developments. The study presents in detail the development processes of vocational and technical education along with the educational policies shaped by the Republic. It also provides various evaluations regarding the effects of these policies on today's education system and contributes to understanding the historical foundations of current vocational and technical education policies.