Tereke kayıtlarına göre Trabzon (1703-1754)
Trabzon according to inheritance registers (1703-1754)
- Tez No: 985167
- Danışmanlar: PROF. DR. TEMEL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Miras, Tereke, Trabzon, Inheritance, Estate, Trabzon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 1703-1754 yılları arasında Trabzon Kadı Sicilleri'ndeki mevcut tereke kayıtlarına bağlı olarak Trabzon'un tarihî görünümünü tespit etmeyi amaçlamaktadır. Özellikle mevcut kayıtların verileri çerçevesinde şehir halkının demografik, sosyo-kültürel ve iktisadî panoramasının araştırılması planlanmaktadır. Böylece Trabzon şehir tarihi üzerine yapılan araştırmalara katkı sağlamak da hedeflenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, terekeler üzerinden Trabzon'da demografik yapının izleri sürülmeye çalışılmıştır. Bu noktada tereke sahiplerinin cinsiyet ve dinî dağılımları, ikamet yerleri, şahıs isimleri, ailenin genel durumu, nüfusun muhtemel artma sebepleri ve çok eşlilik gibi konular miras kayıtları çerçevesinde değerlendirmeye alınmıştır. İkinci bölüm, Trabzon'un terekelere yansıyan sosyo-kültürel yüzü hakkında bilgi vermektedir. Bu bölümde şehirde kullanılan unvan ve lakaplar, tereke sahiplerinin vefat sebepleri ve vefat yerleri, köle ve cariye sahipleri, çeşitli eşyalar ve kullanım alanları hakkında bilgi verilmektedir. Son bölümde ise Trabzon'un iktisâdî boyutu farklı noktalar üzerinden ele alınmıştır. Trabzon'a ticaret amacıyla gelenler, şehirdeki meslek grupları, Trabzon'da hayvancılık, servetin genel dağılımı, menkul ve gayrimenkul fiyatları grafik ve tablolar eşliğinde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the historical outlook of Trabzon by analyzing Estate records preserved in the Trabzon Sharia court records between 1703 and 1754. Specifically, it explores the demographic, socio-cultural, and economic panorama of the city's inhabitants on the basis of these records. In doing so, the study also seeks to contribute to research on the urban history of Trabzon. The dissertation is structured in three parts. The first part investigates the demographic structure of Trabzon through estate records. At this stage, aspects such as the gender and religious distribution of estate holders, places of residence, personal names, family structures, possible causes of population growth, and instances of polygamy are evaluated in the context of inheritance data. The second part focuses on the socio-cultural landscape of Trabzon as reflected in the estate records. It examines the titles and epithets used in the city, causes and places of death of estate owners, the presence of slaves and concubines, as well as various household items and their functions. The final part addresses the economic dimension of Trabzon from multiple perspectives. It analyzes visitors to the city for trade, occupational groups, animal husbandry, the general distribution of wealth, and the prices of movable and immovable property, supported by graphs and tables.