Bilecik şehrinde suçlar (2017-2021)
Crimes in Bilecik city (2017-2021)
  1. Tez No: 985226
  2. Yazar: MUSTAFA ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Suç coğrafyası, Mekan, Zaman, Bilecik, Crime, Crime geography, Location, Time, Bilecik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Suç olgusu insanoğlu ile yaşıttır. Günümüzde gerek sanayileşme gerek modernleşmeyle beraber şehirler birçok sorunla karşı karşıya kalmakta bu sorunlardan bir tanesi de suçtur. Toplumun geneline mal olan suçun, mekân üzerindeki dağılışı, miktarı, tipi ve zamanı gibi özelliklerin bilinmesi suç ile daha etkin bir şekilde mücadele etme fırsatı sağlayacaktır. Suçla mücadele konusunda doğru alınan kararlar ve buna bağlı olarak alınan doğru sonuçlar şehirlerin yaşam kalitesini arttıracak ve günümüz şehirlerinin daha yaşanılabilir mekânlar olmasını sağlayacaktır. Suç alanında yapılan coğrafi çalışmalar ülkemizde 2000'li yıllardan sonra ele alınmaya başlanırken gelişmiş dünya ülkeleri olan ABD ve Avrupa ülkelerinde bu çalışmaların tarihi daha eskiye uzanmaktadır. Şehirler tüm canlılar gibi büyümekte gelişmekte ve değişmektedir. Şehirler hem nüfus hem de mekân olarak büyümekte buna bağlı olarak sosyoekonomik şartlar değişmekte ve kültürel farklılıklar her geçen gün daha fazla kendini göstermektedir. Şehirlerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi düzensiz göçler alması şehirlerin demografik yapısını bozmakta ve buna bağlı olarak şehirlerde suç tipleri ve suç sayıları her gecen gün artmaktadır. Suç sayılarındaki artışla beraber şehirlerdeki yaşam kalitesi düşmekte şehir güvenliğinde aksamalar meydana gelmekte buna bağlı olarak şehirlerdeki güvenlik harcamaları artmaktadır. Birçok bilime konu olan suç meydana geldiği yer, neden-sonuç, zaman ve mekânda dağılışı açısından coğrafyanın inceleme alanına girmiş ve suç coğrafyası olarak yerini almıştır. İnsanla yaşıt olan suç insanlığın var olduğu her dönemde olmuş ve insanlık var olduğu sürece de var olmaya devam edecektir. Suçu tam anlamıyla bitirmek mümkün değildir fakat yapılan bilimsel araştırmalar ile suçun neden işlendiği hangi mekânda hangi saatte hangi suçların işlendiği ortaya konursa suç önleyici birimlere yol gösterici olabilir ve suç işlenmeden önce alınan tedbirler ile suç sayılarında azalmalar görülebilir. Bu çalışmada, Bilecik Emniyet Müdürlüğünden ve Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) alınan istatistikî veriler kullanılarak suç olgusunun Bilecik şehrinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada 2017-2021 yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde emniyetten alınan verilere bağlı olarak merkez mahallelerde suçun mekâna ve zamana göre dağılımı, suçun tipi ile mekân arasındaki ilişki ve suçun dağılışına etki eden faktörler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of crime is as old as humanity itself. Today, with industrialization and modernization, cities are facing many problems, one of them is crime. Understanding the spatial distribution, volume, type, and timing of crime-which affects society as a whole-offers a significant opportunity to struggle it more effectively. Accurate decisions and outcomes in the fight against crime can improve the quality of life in cities and make modern urban areas more livable. While geographical studies on crime began to emerge in Turkey after the 2000s, such studies have a longer history in developed countries such as the United States and European nations. Cities, like all living organisms, grow, develop, and change. As cities expand both in population and spatially, socioeconomic conditions evolve, and cultural differences become more obvious each day. Uncontrolled urban growth and irregular migration disrupt the demographic structure of cities, leading to an increase in both the number and types of crimes. As crime rates rise, the quality of urban life declines, urban security deteriorates, and security-related expenditures increase. Crime, which is the subject of many disciplines, falls within the scope of geography when examined in terms of its location, causes and consequences, time, and spatial distribution-giving rise to the field known as the geography of crime. Crime has existed throughout every era of human history, and will likely continue to exist as long as humanity does. It is impossible to eradicate crime completely. However, scientific research that identifies why crimes are committed, where and at what time they occur, can guide crime prevention units but with proactive measures, it is possible to reduce the number of crimes before they happen. In this study, statistical data obtained from the Bilecik Police Department and the Turkish Statistical Institute (TÜİK) are used to analyze the crime phenomenon in the city of Bilecik. Covering a five-year period from 2017 to 2021, the study examines the spatial and temporal distribution of crimes in central neighborhoods, the relationship between crime types and locations, and the factors influencing the distribution of crime, based on police records.