Çalışma ilişkilerinde dijital dönüşüm ve sosyal koruma: Yazılım geliştiriciler üzerine bir inceleme
Digital transformation and social protection in labor relations: A study on software developers
  1. Tez No: 985227
  2. Yazar: BURAK BULUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY GÖKBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sosyal güvenlik, Sosyal koruma, Sosyal politika, Teknolojik gelişmeler, Çalışma ekonomisi, Digitalization, Social security, Social protection, Social policy, Technological developments, Labour economics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital dönüşüm sürecinin çalışma ilişkileri ve sosyal koruma sistemleri üzerindeki etkilerini, bilgi emeğinin kilit aktörlerinden olan yazılım geliştiriciler özelinde derinlemesine incelemektedir. Yüksek vasıflı ve özerk olarak kabul edilen bu meslek grubunun, esnek çalışma biçimleri, algoritmik denetim ve standart dışı istihdam modelleri aracılığıyla nasıl yeni güvencesizlik biçimleriyle karşılaştığı ve mevcut sosyal koruma sistemleri karşısında ne gibi sorunlar deneyimlediği, araştırmanın temel sorunsalını oluşturmaktadır. Araştırmanın teorik çerçevesi, maddi olmayan emek, platform ekonomisi, vasıf temelli kutuplaşma ve güvenceli esneklik gibi kavramlar ekseninde şekillendirilmiştir. Ampirik boyutu ise Türkiye'de farklı istihdam statülerinde (ücretli, freelance, hibrit) çalışan 20 yazılım geliştiriciyle yürütülen yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlara dayanmaktadır. Bulgular, yazılımcıların geleneksel sosyal güvenlik mekanizmaları yerine, büyük ölçüde bireysel yetkinliklerini ve mesleki ağlarını bir güvence olarak gördüğünü (“güvencem yetkinliğimdir”yaklaşımı) ortaya koymaktadır. Formel sendikal örgütlenmeye karşı mesafeli bir duruş sergilenirken, açık kaynak toplulukları ve dijital dayanışma platformları önemli birer kolektif destek mekanizması olarak öne çıkmaktadır. Buna ek olarak, iş-yaşam dengesindeki bozulmalar, sürekli kendini yenileme baskısı, yoğun zihinsel yorgunluk ve yaşa bağlı mesleki gelecek kaygıları, sektördeki temel güvencesizlik kaynakları olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışma, yüksek vasıflı bilgi emeğinin dahi dijital kapitalizmin yarattığı yapısal risklerden muaf olmadığını, aksine yeni ve karmaşık güvencesizlik biçimleriyle karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Bu durum, dijital çağın gerçekleriyle uyumlu, kapsayıcı ve statüden bağımsız yeni sosyal koruma politikalarının geliştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study provides an in-depth examination of the effects of the digital transformation process on labor relations and social protection systems, with a specific focus on software developers as key actors in knowledge labor. The core problem of the research is to explore how this professional group, widely regarded as highly skilled and autonomous, encounters new forms of precarity through flexible working arrangements, algorithmic management, and non-standard employment models, and what challenges they face regarding existing social protection systems. The study's theoretical framework is structured around key concepts such as immaterial labor, the platform economy, and skill-based polarization. Its empirical dimension is based on semi-structured, in-depth interviews conducted with 20 software developers in Turkey, who work under various employment statuses (salaried, freelance, and hybrid). The findings reveal that developers tend to perceive their individual competencies and professional networks as their primary form of security, rather than relying on traditional social security mechanisms (an approach summarized as“my competence is my security”). While a distant stance is maintained towards formal unionization, open-source communities and digital solidarity platforms emerge as significant collective support mechanisms. Furthermore, disruptions in work-life balance, the pressure for continuous self-improvement, and age-related anxieties about their professional future are identified as the primary sources of precarity in the sector. In conclusion, the study demonstrates that even highly skilled knowledge labor is not immune to the structural risks created by digital capitalism; on the contrary, it faces new and complex forms of precarity. This situation underscores the necessity of developing new social protection policies that are inclusive, status-independent, and compatible with the realities of the digital age.