Lider üye etkileşiminin işe adanmışlık ve çalışan performansına etkisi: Kayseri ili mobilya sektörü örneği
The effect of leader-member interaction and job commitment on employee performance: Kayseri province example
  1. Tez No: 985270
  2. Yazar: BUSE YILDIZ KOÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider-Üye Etkileşimi, İşe Adanmışlık, Çalışan Performansı, Leader-Member Interaction, Job Commitment, Employee Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Değişen ve küreselleşen dünyaya bakıldığında örgütler için sürdürülebilir olmanın ve kar sağlamasının en büyük faktörünün insan kaynağı olduğu gözlemlenebilmektedir. Örgütler var olan insan kaynağından maksimum fayda sağlamayı amaçlamaktadır. Bahsedilen bu faydayı sağlamanın çeşitli etkenleri vardır. Bu etkenlerden biri de lider-üye etkileşimidir. Çalışanlar, takım çalışmasının olduğu örgütlerde birim sorumlularını lider olarak algılamaktadırlar. Lider-üye etkileşiminin etki ettiği birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri örgütler için de önemli olan çalışan performansı kavramıdır. Yapılan çalışmalara da bakıldığında lider-üye etkileşiminin çalışan performansı üzerinde etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışanlar liderleri ile olan etkileşimleri sonucunda göstermiş oldukları performanslarında değişim göstermektedirler. Lider-üye etkileşiminin etkilediği kavramlardan bir diğeri de işe adanmışlık kavramıdır. Çalışanlar işlerine adandığı taktirde yüksek performans göstermektedirler. Çalışanların liderleri ile olan ilişkileri de işe adanmışlık düzeylerini etkilediği düşünülmektedir. Liderlerin üyeleri ile kurmuş oldukları etkileşim düzeyinin hem çalışan performansına hem de işe adanmışlık düzeyine etki edeceği düşünülmektedir. Bu nedenden dolayı hem kamu hem de özel sektörde lider üye etkileşimini arttırılmasının fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, lider- üye arasındaki etkileşimin işe adanmışlık ve çalışan performansı kavramları üzerindeki etkilerini tespit etmektedir. Bu doğrultuda Kayseri ilinde, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 358 çalışana ulaşılarak anket yoluyla verilere ulaşılmıştır. Araştırmanın sonucunda, lider üye etkileşiminin işe adanmışlık üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü etkisinin bulunduğu ve lider-üye etkileşimi ile çalışan performansı arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Looking at the changing and globalizing world, it can be observed that human resources are the most important factor in organizations' sustainability and profitability. Organizations aim to maximize the benefits of their existing human resources. There are various factors contributing to this benefit. One of these factors is leader-member interaction. In organizations where teamwork is prevalent, employees perceive their department heads as leaders. Leader-member interaction influences many factors. One of these is employee performance, which is also important for organizations. Studies have shown that leader-member interaction has an impact on employee performance. Employees demonstrate changes in their performance as a result of their interactions with their leaders. One of the concepts influenced by leader-member interaction is work engagement. Employees achieve high performance when they are dedicated to their work. The relationship between employees and their leaders is also thought to influence their level of work engagement. The level of interaction leaders establish with their members is believed to impact both employee performance and work engagement. Therefore, increasing leader-member interaction in both the public and private sectors is believed to be beneficial. The purpose of this study is to determine the effects of leader-member interaction on work engagement and employee performance. Data were collected through a survey conducted with 358 employees operating in the furniture industry in Kayseri. The study concluded that leader-member interaction has a significant and positive impact on work engagement and that there is a significant and positive relationship between leader-member interaction and employee performance.