Being young within political party: The case of RPP
Siyasi partide genç olmak : CHP örneği
  1. Tez No: 985306
  2. Yazar: CEMRE ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Halk Partisi, Gençlik Politikaları, Gençlik Kolları, Parti İçi Demokrasi, Gençlerin Siyasi Katılımı, Republican People's Party, Youth Policies, Youth Branches, In Party Democracy, Youth Political Participation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZ Gençler, siyasal tarih boyunca değişimin güçlü öncülleri olarak sıkça öne çıkmıştır. 1968 öğrenci hareketi, Gezi Parkı protestoları ve Saraçhane direnişi gibi birçok toplumsal hareket, genç bireylerin öncülüğünde şekillenmiş ve bu aktivizm, kamu söyleminde çoğunlukla cesaretin ve başkaldırının simgesi olarak yüceltilmiştir. Bununla birlikte, siyasal partilerin kurumsal yapıları içinde yer almak söz konusu olduğunda, gençler çok daha farklı ve zorlu engellerle karşı karşıya kalmaktadır. Siyasal değerlerini kanıtlama, yaşça büyük figürlerin egemenliğindeki hiyerarşik yapıları aşma ve sürdürülebilir katılım için gerekli olan finansal ve sosyal kaynaklara erişim sağlama gibi sorunlar bu engeller arasındadır. Bu çalışma, Türkiye'nin en köklü siyasal partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çerçevesinde bu çok katmanlı meseleleri irdelemektedir. 1953 yılında resmî olarak kurumsallaşan CHP Gençlik Kolları, genç üyelerin katı bir siyasal yapıda verdikleri güç mücadelesi, tanınma arzusu ve katılım çabalarını anlamak açısından çarpıcı bir örnek sunmaktadır. Bu tez, genç partililerin gündelik siyasal pratiklerini merkeze alarak, ideolojik idealizm ile bürokratik kısıtlar arasındaki ince ama kalıcı çelişkileri görünür kılmayı amaçlamakta; böylece, güç ilişkilerinin günümüz Türkiye'sinde siyasal katılımı nasıl şekillendirdiğine dair daha derin bir kavrayış sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Throughout political history, youth have frequently served as powerful catalysts for change. Movements such as the 1968 student uprising, the Gezi Park protests, and the Saraçhane resistance were spearheaded by young individuals, whose activism was often valorized in public discourse as emblematic of courage and defiance. However, when it comes to participating in formal party politics, young people face a different set of challenges—such as proving their political worth, navigating hierarchical structures dominated by senior figures, and securing the financial and social resources needed for sustained political engagement. This research delves into these multifaceted issues within the framework of the Republican People's Party (RPP), Türkiye's oldest political organization. Officially institutionalized in 1953, the RPP Youth Branch offers a revealing case through which the power negotiations, quests for recognition, and participatory struggles of young members within a rigid political structure can be examined. By centering the everyday political practices of young party members, this study seeks to illuminate the subtle but persistent contradictions between ideological idealism and bureaucratic constraints, thereby offering a deeper understanding of how power relations shape contemporary political participation in Türkiye.