Karboksimetil Kitosan Nanopartiküllerle Kapsüllenen Propofol Emülsiyonunun Antimikrobiyal Etkinliğinin Değerlendirilmesi
Evaluation of the Antimicrobial Activity of Propofol Emulsion Encapsulated in Carboxymethyl Chitosan Nanoparticles
  1. Tez No: 985326
  2. Yazar: HARUN ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SELİM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, Karboksimetil Kitosan, Antimikrobiyal Etkinlik, Disk Difüzyon, E. faecalis, E. Coli, S. aureus, P. aeruginosa, Propofol, Carboxymethyl Chitosan, Antimicrobial Activity, Disk Diffusion, E. faecalis, E. coli, S. aureus, P. aeruginosa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Karboksimetil Kitosan Nanopartiküllerle Kapsüllenen Propofol Emülsiyonunun Antimikrobiyal Etkinliğinin Değerlendirilmesi Giriş: Propofol, günümüzde en sık kullanılan intravenöz anestezik ajandır. Lipid emülsiyonu yapısı nedeniyle mikrobiyal kontaminasyona açıktır. Bu çalışmada, biyouyumlu ve antimikrobiyal özelliğe sahip karboksimetil kitosan (CMC) nanopartiküllerle kapsüle edilen propofol emülsiyonunun antimikrobiyal etkinliği araştırıldı. Materyal ve metot: Çalışmamızda, propofolün karboksimetil kitosan (CMC) nanopartikülleri ile enkapsülasyonu (P-CMC) ve ortaya çıkan formülasyonun in vitro antibakteriyel etkinliği değerlendirildi. CMC nanopartikülleri ile kaplanan propofol emülsiyonu grubu (P-CMC), kontrol (CMC) ve Propofol (P) gruplarıyla karşılaştırıldı. Enterococcus faecalis (E. faecalis), Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) ve Staphylococcus aureus (S. aureus) bakterilerine disk difüzyon yöntemiyle uygulanarak inhibisyon zon çapları ölçüldü. (n=3/grup) Bulgular: Infrared spektroskopisi, X-ışını difraksiyonu ve elektron mikroskopisi ile yapılan incelemeler, propofolün CMC nanopartiküllerine başarıyla yüklendiğini ve yükleme sonrası partikül özelliklerinde uyumlu değişimler olduğunu gösterdi. P emülsiyonu tek başına antibakteriyel etki göstermedi. Buna karşın CMC ve P-CMC formülasyonları, dört hedef bakteri (E. faecalis, E. coli, P. aeruginosa S. aureus,) üzerinde anlamlı antimikrobiyal etki oluşturdu (CMC, P-CMC gruplarında p=0,001). P- CMC'nin CMC'ye üstünlüğü türler arasında değişkendi; en belirgin fark P. aeruginosa' da izlendi (p=0,006). Sonuç: P-CMC kompleksinin spektrum değerlendirmesi yapıldığında, E. faecalis, E. coli, P. aeruginosa ve S. aureus bakterilerine karşı geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivite sergilediği görülmüştür. Klinik açıdan değerlendirildiğinde, bu antimikrobiyal aktivite bakterilere karşı etkili olması nedeniyle önemli bir potansiyel taşımaktadır. Çalışma Propofol emülsiyonunun kullanım ömrünün sınırlılığını ortadan kaldırmaya yönelik umut verici kanıtlar sundu.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Antimicrobial Activity of Propofol Emulsion Encapsulated in Carboxymethyl Chitosan Nanoparticles Introduction: Propofol is one of the most commonly used intravenous anesthetic agents. Due to its lipid emulsion structure, it is susceptible to microbial contamination. This study investigated the antimicrobial activity of a propofol emulsion encapsulated within biocompatible, intrinsically antimicrobial carboxymethyl chitosan (CMC) nanoparticles. Material and Methods: In our study, the encapsulation of propofol with carboxymethyl chitosan (CMC) nanoparticles (P-CMC) and the in vitro antibacterial efficacy of the resulting formulation were evaluated. The propofol emulsion group coated with CMC nanoparticles (P-CMC) was compared with control (CMC) and Propofol (P) groups. Inhibition zone diameters were measured using the disk diffusion method against Enterococcus faecalis (E. faecalis), Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa), and Staphylococcus aureus (S. aureus) (n=3/group). Results: Infrared spectroscopy, X-ray diffraction, and electron microscopy studies demonstrated that propofol was successfully loaded onto CMC nanoparticles and that there were consistent changes in particle properties after loading. Propofol alone showed no antibacterial effect. In contrast, both CMC and P-CMC produced significant antimicrobial activity against all four target bacteria (p=0.001 for CMC and P-CMC groups). The superiority of P-CMC over CMC was species-dependent and most pronounced for P. aeruginosa (p=0.006). Conclusion: Considering the overall spectrum, P-CMC exhibited broad-spectrum in-vitro antibacterial activity against E. faecalis, E. coli, P. aeruginosa, and S. aureus. From a clinical perspective, this antimicrobial activity holds significant potential due to its effectiveness against bacteria. The study provided promising evidence for eliminating the limited shelf life of propofol emulsion.