Eleştirel okuryazarlıkta bütünleştirilmiş çevre sorunlarının öğrencilerin çevre, doğa sevgisi, temizlik ve sağlıklı olmaya yönelik tutumlarına etkisi
The effects of integrating environmental issues into critical literacy on students' attitudes toward the environment, love of nature, cleanliness, and health
  1. Tez No: 985355
  2. Yazar: EZGİ ÇAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN İFLAZOĞLU SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel okuryazarlık, çevre, çevre sorunları, ilkokul 4. sınıf, Critical literacy, environment, environmental problems, fourth-grade primary school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, eleştirel okuryazarlıkta bütünleştirilmiş çevre sorunlarının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin çevre, doğa sevgisi, temizlik ve sağlıklı olmaya yönelik tutumlarına etkilerini ortaya koymaktır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Hatay ili, Antakya ilçesinde bir devlet ilkokulu 4. sınıfların bir şubesinde öğrenim gören 22 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Çevreye Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Doğa Sevgisi, Temizlik ve Sağlıklı Olma Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve ilişkili örneklemler t-testi uygulanmıştır. Bulgular eleştirel okuryazarlıkla bütünleştirilmiş çevre sorunlarına yönelik yapılan öğretimin öğrencilerin çevreye yönelik tutumlarında anlamlı bir farka neden olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte araştırmada kullanılan Doğa Sevgisi, Temizlik ve Sağlıklı Olma Ölçeği açısından anlamlı bir fark belirlenmemiştir. Sonuç olarak yapılan etkinliklerin öğrencilerin çevreye yönelik tutumlarında anlamlı bir gelişmeye neden olduğu ancak doğa sevgisi, temizlik ve sağlıklı olmaya ilişkin puanlardaki değişimin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the effects of integrating environmental issues into critical literacy on fourth-grade primary school students' attitudes toward the environment, love of nature, cleanliness, and health. The research was conducted using an experimental design, one of the quantitative research methods. The study sample consisted of 22 students enrolled in a fourth-grade class of a public primary school located in the Antakya district of Hatay province. The“Attitude toward the Environment Scale”and the“Love of Nature, Cleanliness, and Health Attitude Scale”were employed as data collection instruments. Data were analyzed using the SPSS 20.0 statistical software package, and a paired-samples t-test was conducted. The findings revealed that teaching environmental issues through critical literacy led to a statistically significant improvement in students' environmental attitudes. However, no significant difference was found in the scores of the Love of Nature, Cleanliness, and Health Attitude Scale. In conclusion, the activities implemented resulted in a significant enhancement in students' attitudes toward the environment, whereas the changes in scores related to love of nature, cleanliness, and health were not statistically significant.