Yabancı dil olarak Türkçe öğreticilerinin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile 21. yüzyıl öğreten becerileri arasındaki ilişki
Relationship between individual innovation levels of Turkish as a foreign language teachers and their 21st century teaching skills
- Tez No: 985377
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teaching Turkish to Foreigners, 21st Century Skills, Individual Innovation, Teacher Competence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancılara Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğreten öğreticilerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile 21. yüzyıl öğretme becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülen çalışmada, farklı kurumlarda görev yapan 254 öğretici ölçüt örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Kılıçer ve Odabaşı (2010) tarafından geliştirilen“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ile Göksün (2016) tarafından oluşturulan“21. Yüzyıl Öğretme Becerileri Kullanımı Ölçeği”temel alınarak elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; analiz sürecinde bağımsız örneklemler için t-testi, tek yönlü ANOVA, korelasyon ve regresyon tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, öğreticilerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin orta-üst seviyede, 21. yüzyıl öğretme becerilerinin ise yüksek düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, bireysel yenilikçilik ile 21. yüzyıl öğretme becerileri arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir (r=0.380; p<0.001). Bu sonuç, öğreticilerin yenilikçilik düzeylerindeki artışın çağdaş öğretim becerilerini kullanma yeterliliklerini olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, öğretici yetiştirme süreçlerinde yenilikçiliği destekleyen uygulamalara ve 21. yüzyıl becerilerinin gelişimini teşvik eden bütüncül eğitim yaklaşımlarına önem verilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the individual innovativeness levels of instructors teaching Turkish as a foreign language and their 21st-century teaching skills. Conducted within the framework of the relational survey model, a quantitative research design, the study included 254 instructors working in various institutions, selected through purposive sampling. The data, based on the Individual Innovativeness Scale developed by Kılıçer and Odabaşı (2010) and the 21st Century Teaching Skills Usage Scale developed by Göksün (2016), were analyzed using the SPSS software. During the analysis process, parametric tests including independent samples t-test, one-way ANOVA, correlation, and regression analyses were employed. The findings revealed that the instructors' levels of individual innovativeness were at a moderate-to-high level, while their 21st-century teaching skills were at a high level. Furthermore, a positive and moderately significant relationship was found between individual innovativeness and 21st-century teaching skills (r=0.380; p<0.001). This result suggests that an increase in instructors' innovativeness may enhance their ability to implement contemporary teaching competencies. Based on these findings, it is recommended that teacher training processes emphasize practices that support innovativeness and adopt holistic educational approaches that foster the development of 21st-century skills.